Док је дијаманата, нема кризе

Миленко Киндл
Док је дијаманата, нема кризе

Европу можда потреса финансијска криза, али се тај потрес у Женеви, гдје су аукцијске куће недавно одржале годишњу продају накита, свакако не осјећа. Неки људи изгледа увијек имају по милиончић вишка у џепу.

Смарагдне наушнице толико велике да једва стоје на ушима, тијаре украшене сафирима, огрлица украшена рубинима… Ипак, звијезда женевске сезоне накита 2011. био је врло посебан камен: “кап сунца” - жути дијамант од 110 карата, највећи и најсавршенији те врсте икад продат на аукцији.

Чак је и шеф “Сотбијевог” одјељења за накит Дејвид Бенет, који има више од 30 година искуства, једва контролисао своје узбуђење.

- Мислим да је отприлике величине пачијег јајета. Пун је живота и ватре. Има ту много прелива различитих боја, али основна је, рекао бих, нарцис-жута. Мислим да је то срећан дијамант јер гдје год сам га показао, кад год га извадим из врећице, људи реагују једнако: “О мој Боже”… Тај дијамант је заиста велики и чудесан - изјавио је он за Дојче веле.

Паралелно са том аукцијом, одмах преко пута, у току је друга, у конкурентској аукцијској кући “Кристи”. Директор одјељења за драго камење Дејвид Ворен, нуди кратак увид у посљедњу колекцију накита Елизабет Тејлор. Aукција је заказана за идући мјесец у Њујорку, а радознали купци у Женеви већ сада могу видјети шта се на њој све нуди.

Како објашњава Ворен, сваки комад из колекције Елизабет Тејлор говори о детаљима живота те звијезде:

- Обожавала је накит, имала је више од 800 комада. Један дијамант је добила од Ричарда Бартона. То је, говорила је, била њена беба - дијамант од 33 карата, дугачак 3,8 центиметара. Никад га није скидала.

И поред све те помпе и узбуђења ипак се поставља питање: има ли и купаца ове године? У свијету, а у Европи посебно, ово је већ трећа година економског пада. Ипак, Дејвид Бенет из “Сотбија” увјерен је да његов дијамант “кап сунца” има врло конкурентну цијену.

- Мислим да је 11 до 15 милиона коректна цијена за тај камен. Шокирани сте? Aли прошле године смо у Женеви продали риједак дијамант за 46 милиона долара. Постоје купци важних, ријетких дијаманата, а ово је један од њих - рекао је Бенет.

И Дејвид Ворен из “Кристија” је самоувјерен. Он очекује минимум 40 милиона долара прихода од колекције накита Лиз Тејлор.

- Очекујемо да ћемо продати све. Интересовање за Лиз Тејлор широм свијета је огромно и има сасвим довољно новца у свијету за нешто овако јединствено. То је прилика која се пружа једном у животу. Људи ће се гурати да уђу на аукцију у Њујорку. Биће то узбудљив тренутак - рекао је Ворен.

Кап сунца

У међувремену и Женева је имала свој узбудљив тренутак. “Кап сунца” изазвао је праву “олују понуда” и коначно је продат за 12,4 милиона долара. То је рекордна сума за дијамант те врсте. Био је то врхунац женевске јувелирске сезоне гдје је у току једног дана више од 70 милиона долара промијенило власника.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана