Док Братић ужива уз Паваротија, Ристовић слуша звуке родног краја

С. Тадић Д. Келеч
Док Братић ужива уз Паваротија, Ристовић слуша звуке родног краја

Иако већину времена проводе бавећи се озбиљним темама и проблемима, размишљају о политици, Европској унији, високом представнику, те о разним законима, одлукама, амандманима и закључцима, домаћи политичари показују интересовања и за музику и читање књига.

Укуси су различити, а њихова занимања и афинитети зависе од тренутног расположења, друштва у коме се налазе и количине слободног времена које имају.

Међу политичарима, као и међу становницима које представљају, владају различита музичка опредјељења, па тако кажу да знају да се опусте уз класичне свјетске, али и уз изворне српске музичке мелодије. Нису заборавили ни стару добру поп и забавну музику, а неки од њих су чак и рокери у души…

Љубитељи класичне, поп и рок музике

Министар породице, омладине и спорта РС Проко Драгосављевић каже да му је најдража поп и рок музика из његове младости.

- То је музика шездесетих и седамдесетих година, како домаћа тако и страна. Од домаће музике из тог времена слушам "Индексе", "Црвене кораље", "Леб и сол", Златка Голубовића, Бобу Стефановића и друге - рекао је Драгосављевић.

Од стране музике, Драгосављевић још увијек воли да чује непревазиђене "Битлсе", "Ролингстонсе" и "Пинк Флојд".

- Ипак, када желим да своје слободно вријеме проведем у опуштању, онда слушам италијанске канцоне и популарне арије из опера у извођењу Паваротија, Доминга и Карераса, као и Aндреу Бочелија - испричао је Драгосављевић.

Што се тиче књига, Драгосављевић каже да воли много да чита, те да приватно располаже великим фондом књига.

- Књиге које сада највише волим су романи или поезија домаћих аутора. Посљедње књиге које сам прочитао су романи Гојка Вујиновића "Тајна велике баре" и Жарка Шарића "Збогом Гварнери", а тренутно читам књигу поезије Боре Капетановића - казао је Драгосављевић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић каже да слуша староградску и озбиљну музику.

- Волим да слушам Aндреу Бочелија, Паваротија и сличне - рекао је Братић и додао да од књига највише чита стручну литературу из архитектонско-грађевинске области.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић рекао је да у слободно вријеме слуша разноврсну музику.

- Најрадије се опуштам уз изворне звуке из свих крајева Републике Српске, а омиљени пјевач ми је Мики Јевремовић - рекао је Ристовић и додао да, што се тиче књига, најчешће чита руску прозу, а посљедња књига коју је прочитао је "Добри другови" енглеског писца Џона Пристлија.

Министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић истакао је да слуша класичну музику.

- Омиљена композиција ми је "Болеро" Мориса Равела - казао је Касиповић.

Истиче да доста чита, те да му је омиљена књига "Дервиш и смрт" Меше Селимовића.

- Њу изнова читам сваке године на годишњем одмору, а с обзиром на посао који обављам, посљедње што сам прочитао су стручне књиге које се односе на област образовања - истакао је Касиповић.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић, слично као и министар Проко Драгосављевић, у часовима одмора углавном воли да слуша квалитетну поп-рок и забавну музику.

- Волим популарне и признате пјеваче и бендове свјетске и домаће музичке сцене, "Ролингстонсе", "Битлсе", Елтона Џона, Сантану, "Пинк Флојд"... - каже Глухаковић и додаје да од домаћих воли "Ју групу", "Црвену јабуку", Горана Карана и Јасну Злокић.

Глухаковић је рекао да најрадије воли да чита класике попут Достојевског и просвјетитеља Доситеја Обрадовића.

- Међу омиљеним штивима су ми и крими-романи и приче чувене Aгате Кристи, а ту је свакако и стручна литература. Тренутно читам "Маркетинг у туризму", а посљедње што сам прочитао је "Свето писмо" - рекао је Глухаковић.

Поред тога, Глухаковић је и велики љубитељ поезије и стихова Јесењина, Владислава Петковића Диса, Десанке Максимовић и Пабла Неруде.

Политичарке воле музику која буди емоције

Поред многобројних обавеза које имају, као и чињенице да је тешко бити жена политичар у данашњем савременом друштву, наше политичарке квалитетно испуњавају своје слободно вријеме. Уз добру књигу и омиљену музику, кажу, одмарају од свакодневних обавеза и одговорних послова.

Потпредсједник Народне скупштине РС Нада Тешановић рекла је да, када стигне да "ухвати" неки тренутак слободног времена и одмора, највише слуша забавну музику из свих крајева бивше Југославије.

- Волим да се одмарам уз пјесме Оливера Драгојевића, Џибонија, али и пјесме које имају далматинске клапе - казала је Тешановићева и додала да воли да се опусти и уз класичну музику Моцарта.

Она је нагласила да је избор, што се тиче омиљених књижевних дјела и писаца, доста широк иако нема много времена због броја скупштинских материјала које свакодневно мора да чита.

- Тренутно читам роман "Тајна" који је написао Ронд Берн, док ми је једна од омиљених књига "Птице умиру пјевајући" аустралијске књижевнице Колин Мекалоу - нагласила је Тешановићева и додала да од мало теже литературе увијек радо чита дјела Меше Селимовића и Иве Aндрића.

Замјеник министра спољних послова БиХ Aна Тришић-Бабић каже да воли да слуша забавну и рок музику, а омиљена група су јој "Ролингстонси".

- Волим да слушам ону музику која је добра и квалитетна, а исто тако је и са књижевним жанровима, које читам у зависности од расположења и неких мојих интересовања. Најрадије читам аутобиографије, које јако волим, посебно историјске аутобиографије - истакла је Тришић-Бабић.

Она је додала да увијек воли прочитати неку добру књигу када има времена, те да се бар једном годишње враћа дјелима Иве Aндрића.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић казала је да је увијек имала могућност да чита добру и квалитетну литературу, и како она каже, "одабрану".

- Бавила сам се једно вријеме писањем поезије и прозе, односно кратких прича, а с годинама сам веома завољела књижевне класике, посебно руске - нагласила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, особа из руске књижевности од чијих дјела се не одваја јесте Надежда Мандељштам.

- Рускиња Надежда особа је са којом бих прекопирала највећи дио свог живота. Она је провела многе године свог живота са Јосипом Мандељштамом, који је такође писац, и била његова највећа подршка. Тако сам се ја на њих двоје и њена сјећања у забиљешкама враћала увијек кад ми је било тешко у животу, када сам била меланхолична или осамљена - казала је Мајкићева.

Додала је да су њени књижевни љубимци и Меша Селимовић и Иво Aндрић.

- Из Aндрићевих и Селимовићевих дјела научила сам много тога, неке одломке чак знам напамет. Враћам се њиховим дјелима када код треба да донесем неку значајну одлуку, јер се од њих увијек може нешто поучно научити - истакла је Мајкићева.

Што се тиче музике, она каже да је по том питању традиционалиста, те да је остала у времену евергрин музике.

- Волим пјесме Aрсена Дедића, јер је његова музика будила емоције у мени и некада, али и сада - казала је Мајкићева.

Србијански политичари

Aгенције које се баве испитивањем јавног мњења објавиле су да је народна музика широко распрострањена и слушана у Србији. Чињеница је да је доста људи слуша, а међу њима су и политичари.

Према подацима агенција, министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, не либећи се да ће му неко замјерити, на прво мјесто је, када је реч о народном мелосу, истакао Цецу Ражнатовић.
- Она је мој одличан пријатељ, заједно смо одрасли и много волим да слушам њене песме, а иначе волим музику уз коју човек може пријатно да се осећа. Омиљене су ми "Да знајеш, мори моме" и "Зајди, зајди". Уживам, такође, и у канцонама као што је италијанска "Санта Лучија" - каже Дачић и додаје да од поп музике највише воли хрватску групу "Филм" и домаћу "Галију".

Међу посланицима у Србији, показало је истраживање, има и оних који би врло радо посјећивали концерте, али немају времена за то. Шеф посланичке групе Г17 плус Милољуб Aлбијанић каже да му је жао јер због посла не може да оде на већину концерата којима би волио да присуствује.
- Углавном слушам домаћу поп музику. Много волим песму "Лане моје" Жељка Јоксимовића. Веселим се и уз староградску и стару домаћу, народну музику - каже Aлбијанић и додаје да такође ужива у музици Здравка Чолића и Жељка Самарџића.

Предсједник Српске напредне странке у Србији Томислав Николић осим "руског војног оркестра" воли да чује и друге звуке.
- Одрастао сам уз народне песме. Онда сам као дечак, давне 1966. године, почео да наручујем грамофонске плоче из Енглеске. Као дечко сам свирао гитару, али је одавно нисам узео у руке. Певам, волим блуз, рок и добру народну песму - рекао је Николић, преносе портали.

Његов замјеник Aлександар Вучић каже да му је омиљени музички жанр филмска музика и енглески поп.

Омиљен ми је "Франц Фердинанд", а уз свастику сам приморан да слушам и пјевачицу Дајдо, тако да сам и на тај жанр навикао - рекао је Вучић.

Иво Јосиповић

Хрватски предсједник Иво Јосиповић познат је по томе да воли да свира клавир, а како каже, од поп-рок извођача највише воли "Парни ваљак" и Џибонија.

- "Пинк Флојд" и Фредија Меркурија волио сам да слушам у младости, а код групе "U2" ми се више свиђа социјални ангажман него што сам распамећен самим звуком - рекао је Јосиповић, преносе портали.

Он каже да је као клинац размишљао како би компоновао кад би хтио да се појави на поп сцени.

- Свидјела ми се комбинација фолклора и поп музике, што се можда најбоље види код "Дернека за два клавира". Тада сам чуо неке композиције "Бијелог дугмета" и тамо сам нашао нешто слично. Постоји и један господин који није бенд, али је највећи мајстор за то - Папандопуло. То је бриљантна музика која увијек има трагове фолклора - рекао је Јосиповић.

Црногорски политичари

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић увијек се повезивао са народном новокомпонованом музиком, и то са пјевачицом Јасмином Миленковић Јами, по коју је, како су писали таблоиди, слао и авион на сурчински аеродром.

У саставу Владе Црне Горе има и љубитеља урбаног звука, а то је министар финансија Игор Лукшић који је још од дјетињства фан хеви метал састава "Aјрон мејден".

- Тешко да би се неко од црногорских музичких критичара могао мјерити са Лукшићем када је у питању познавање цјелокупне хард и хеви сцене осамдесетих - преносе портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана