Добра шала кобна и за политичаре

Маријана Миљић
Добра шала кобна и за политичаре

Већина људи насјела је макар једном у животу на шалу. На то нису имуни ни познати политичари, па се неријетко дешава да буду "жртве" шала, а углавном им "смјештају" новинари, водитељи и њихови сарадници.

 Наравно, сваки такав случај обавезно доспијева у јавност. "Обични" људи на то углавном гледају са симпатијама, али понекад "смицалице" које су приређене политичарима пређу границу доброг укуса.

Насамарени предсједници

Аустријски предсједник Хајнц Фишер најновија је "жртва" шала које један словачки радио збија са државницима сусједних земаља.

Само неколико дана након што је водитељ једног словачког радија, представљајући се као предсједник Словачке Иван Гаспаровић, понудио азил чешком шефу државе Вацлаву Клаусу учинио је то и Фишеру. Водитељ се, приликом позивања предсједничке канцеларије у Бечу, представио као Гаспаровић и убрзо је добио шефа аустријске државе на телефон.

- Преко медија смо чули да ако не побиједите на сљедећим предсједничким изборима намјеравате да емигрирате. У том случају желим да вам понудим мјесто у мојој резиденцији - рекао је лажни Гаспаровић Фишеру.

За разлику од Клауса, Фишер је одмах препознао шалу и рекао: "То је шала, јер никада нисам рекао да ћу емигрирати."

Након што га је предсједник разоткрио, водитељ је признао шалу и представио се свом саговорнику.

Док је Клаус реаговао веома љуто и увријеђено на ову шалу, чак забранивши емитовање материјала, Фишер се смијао.

Прије десетак година двојица радио ди-џејева из Мајамија су успјели да добију на телефон предсједнике Венецуеле Хуга Чавеса и Мексика Висентеа Фокса, глумећи на телефону, ни мање ни више него кубанског лидера Фидела Кастра.

Енрике Сантос и Џо Фереро водили су једну емисију на шпанском језику на радио станици Ел Вацилон де ла Манана, а шала је била дио емисије који се зове "Фидел вас зове телефоном".

Пронашли су жену са кубанским акцентом која је онда назвала предсједника Венецуеле кући у његовој Мирафлорес палати и саопштила да би Кастро желио да разговара с њим.

Један од Чавесових помоћника је тражио број телефона како би предсједник могао назвати, али је онда та госпођа рекла како се Кубанац налази на тајној локацији, те га не може нико назвати.

Чавес, који спада у Кастрове најуже пријатеље, је потом пристао да разговара.  Након што га је држао у неизвјесности неколико минута, Сантос је предсједнику Венецуеле признао да зове из Мајамија, а онда је повикао: "Терористо! Животињо! Убицо! Ти уништаваш народ Венецуеле!"

На првоаприлску шалу прошле је године насјео тада кандидат за републиканску предсједничку номинацију Мит Ромни. У шали су учествовала двојица чланова Конгреса из Висконсина и Ромнијеви сарадници. Прије уласка у салу, гдје је требало да одржи говор, Ромнија су његови сарадници упозорили да одзив на његов предизборни скуп "није баш најбољи", а потом су двојица посланика у Конгресу отишла у потпуно празну дворану те су га најавили преко разгласа и потом сјели у први ред.

Ромни је касније признао да му је прва помисао била какав ће одјек у медијима имати његов говор пред празном салом, али када је схватио да се ради о шали поручио је да би нека врста одмазде била примјерена.

Давор Јуркотић

У хрватским је медијима посљедњих неколико дана прави хит говор на енглеском језику којим се хрватски посланик Ингрид Античевић-Мариновић, посматрач у Европском парламенту, поштено обрукала.

Управо је због ње водитељ "Soundseta" Давор Јуркотић одлучио да насамари Милорада Пуповца из СДСС-а. Наиме, Пуповац је исто као и она посматрач у Европском парламенту, а Јукотић га је назвао као члан клуба СДП-а, глумећи да га зове по налогу Војка Оберснела. Питао га је како је Античевић Мариновић прихватила буру негативних реакција на видео који је разоткрио право стање њеног познавања енглеског језика.

- Ја је нажалост нисам видио, слао сам јој поруку, али ми се није јавила. Нисам знао којих је размјера то зезање па онда због тога (сам је звао), да сам знао... - само је дио одговора Пуповца.

Давор Јуркотић је на крају разговора у одговарајућем тону поздравио Пуповца "See you, Sir Пуповац", на што је Пуповац, који је открио шалу узвратио:

"Јесте ли рекли Сир или Срб?"

У кабинету предсједника Словеније Борута Пахора признали су недавно и да је Пахор насјео на шалу Давора Јуркотића. Словеначки предсједник постао је "жртва" Јуркотићевих шала у популарној емисији "У здрав мозак", када га је његов кабинет спојио с ријечким комичаром, у увјерењу да на линији имају Пантовчак и "Стошића, секретара предсједника Иве Јосиповића".

Јуркотић је у свом препознатљивом стилу наговорио Пахорову секретарицу да га споји са предсједником. Затим је неколико минута угодно причао са Пахором, подијеливши с њиме неколико шала. Дотакли су се и свакодневних проблема, а Пахор је закључио да "мало проблема мора бити, јер иначе не би ни зарадили плату".

Ни ту није био крај, па је Јуркотић Пахору испричао и измишљену причу о проблемима са својом супругом која га је дочекала с рачуном за струју од три хиљаде куна, а са  Пахором је "договарао" и резултат утакмице између Хрватске и Словеније.

Потом је Јуркотић, рекао Пахору да ће га коначно спојити с предсједником Јосиповићем, али је услиједио је нови низ духовитих заврзлама и преспајања с предсједничком кантином па котловницом, све док Пахор и његови сарадници нису закључили да се ради о шали.

Видео разговора "тајника Стошића" и Борута Пахора у само два дана на "Јутјуб" каналу емисије "У здрав мозак" погледан је више од 30.000 пута. Коментари су углавном позитивни, и већина сматра да је Пахор показао да је приступачан и симпатичан политичар. Јуркотић је рекао да покушава да дође до српског премијера Ивице Дачића, "али да га никада нема у канцеларији".

Раније је на сличан начин насамарена Јадранка Косор, док је још била хрватски премијер. Наиме, словеначки новинар Радија 1 Денис Авдић нашалио прије три година са Косоровом. Позвао је канцеларију премијера Хрватска и представио се као Јанез Јанша, бивши премијер Словеније.

- Дајте ми секундицу, предсједница Владе је на путу - рекао је женски глас. Убрзо су из канцеларије вратили позив и замолили за број телефона на који би га Косорова могла назвати. Она је то и учинила.

- Поштовање, добар дан, Јадранка је. У Будимпешти сам, идем управо на аеродром, враћам се јер сам била у посјету - рекла је Косорова.

Новинар јој се представио и рекао да је само желио да провјери може ли се добити тако важна особа, на шта је Косорова поздравила новинара и Словенце.

Дачић

Ипак, због Дачића се у Србији крајем јануара у Србији дигла огромна прашина, након што је гостовао у емисији "Немогућа мисија". Проблем је настао јер је Дачића неочекивано дочекала водитељка без доњег веша, која је усред "озбиљног" разговора у стилу Шерон Стоун раширила ноге.

Иако је била ријеч о емисији типа "скривене камере", већини људи ова "шала" уопште није била смијешна и сматрају да је ријеч о ругању Србији и њеном руководству.

Све је почело најавним снимком који је неколико дана кружио интернетом, и који је само на "Јутјубу" имао неколико милиона прегледа. Послије оштрих критика, продуценти "Немогуће мисије" који се седам година баве овим послом и у својој скривеној камери су угостили многе јавне личности, изјавили су да епизоду неће емитовати.

Прије неколико година, тадашњи министар за капиталне инвестиције Србије Велимир Илић повјеровао је да је изабран за најсексепилнијег политичара. Чак се похвалио како је он то знао и без анкете, а онда се испоставило да је све то шала невладине организације "Биро".

У лажној анкети, коју су пренијели и поједини српски медији, а коју је пласирала ова организација, чак 78 одсто жена испитаника одговорило је да је Илић најзгоднији и најсексепилнији политичар, док се 85 процената мушкараца испитаника изјаснило да је он симбол мушкости и потенције. "Биро" је саопштење послао у јавност и чекао реакције. А онда су се поједини медији и министар упецали.

Онион

Често цитирана иранска новинска агенција Фарс, иначе под строгом контролом режима у Техерану, од ријечи до ријечи је у рубрици "Политика" преписала "извјештај" америчког сатиричног портала "Онион", који објављује искључиво лажне вијести, о анкети која показује да велика већина Американаца за новог предсједника САД жели Махмуда Ахмадинеџада.

У пародији се наводи и да би 77 одсто бијелаца из руралних подручја САД радије отишло да гледа утакмицу бејзбола или пије пиво с иранским предсједником него да се дружи са америчким предсједником Бараком Обамом.

Вијест је агенција уклонила тек послије неколико дана.

"Онион" је лани прогласио лидера Сјеверне Кореје Кима Џонг-уна за "најсексепилнијег живог мушкарца године", а на ову шалу насјели су кинески медији, који су је пренијели као истиниту.

Медицинска сестра

Медицинска сестра из Лондона Хасинта Салдана, која је примила шаљиви позив од двоје новинара из Аустралије који су се представили као краљица Елизабета и принц Чарлс покушавајући да сазна информације о трудноћи војвоткиње од Камбриџа, леди Кетрин починила је самоубиство крајем прошле године.

Салдана је била прва која је примила шаљиви позив и прослиједила га до болничког одјељења у ком се налазила Кетрин, послије чега су новинарима одали информације о њеном стању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана