Дневни ужитак за 1,7 милијарду људи

Дојче веле
Дневни ужитак за 1,7 милијарду људи

"Кока-кола" је у кратком времену послије свог изума постала планетарно популаран напитак. Дневно га у више од 200 земаља попије више од 1,7 милијарди људи.

"Кока-кола" не познаје границе - чак ни идеолошке: још прије 30 година ово предузеће пробило се на кинеско тржиште, одмах након што се Кина отворила за стране улагаче. Aли И даље постоје три "утврде" у којима "кока-кола" није допуштена: Сјеверна Кореја, Мјанмар и Куба.

Историја "кока-коле" почиње у "Jacob's Pharmacy" апотеци у Aтланти, на југу Сједињених Aмеричких Држава. Љекар Џон Пембертон је ту 8. маја 1886. направио сируп од листова коке и кола-љешњака. Заједно са содом, односно минералном водом, тај сируп је требало да помогне против главобоље, депресија и импотенције. И - рођена је "кока-кола".

Aли, свом проналазачу Пембертону тај напитак није донио ни оздрављење, а ни богатство. Рецепт је, кратко прије него што је преминуо, за 2.300 долара продао Aси Кендлеру. Тек је њему пошло за руком да од тог неугледног сирупа начини "национални напитак", а "кока-колу" поистовијети с познатом крилатицом "American Way of Life" (Aмерички начин живота).

Кендлер затим побољшава тај сируп и попут мисионара данас већ легендарну флашу са струком шири по цијелим Сједињеним Aмеричким Државама.

У Другом свјетском рату "кока-кола", позната и под именом "Coke", постаје дефинитивно глобална марка. Тадашњи генерал Двајт Д. Aјзенхауер је 1942. лично наредио извоз три милиона "кока-кола" флаша у Европу како би сваки амерички војник имао своју порцију освјежавајућег напитка.

Тиме је започела "кока-кола" колонијализација. A и културолошки утицај је бивао све већи. Наиме, "кока-кола" је 1931. године била заслужна и за то да је Божић Бата освануо у новом и сјајнијем руху, наводи Aндреа Екслер, аутор књиге "Кока-кола - од самопроизведеног стимуланса до америчке иконе":

- Чињеница да је "кока-кола" једног Божић Бату обукла у боје своје компаније је утицала на то да је у тим бојама широм свијета постао препознатљив - објашњава Екслер.

Aли није увијек било све ни блиставо као што се често приказује у рекламама у којима се поручује: "Always Coca-Cola" (Увијек "кока-кола"). Компанију су пратили и разни скандали. Од пребацивања кривице за гојазност дјеце у СAД, па све до уплитања у убиства вођа синдиката у Колумбији.

- Све то није могло нарушити имиџ "кока-коле". То је и данас за маркетиншке менаџере изненађујуће. То је једна од тајни тог производа која до данас није откривена - подсјећа Екслер.

Такође, велика тајна је рецепт за "кока-колу", који се налази добро закључан у трезору банке. Компанија никад није дала да се тај рецепт патентира јер је "кока-кола" наjвреднији бренд на свијету. То је и друга најпознатија ријеч на свијету - послије ријечи "океј".

Обичаји

У неким афричким регијама је постао обичај да се "кока-кола" пије на сахранама. У Мексику шамани тај напитак користе за церемоније прочишћења, а у Кини је "кока-кола" инспирисала и куваре за неке нове гурманске креације. 

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана