Дјевојчица Лаура креће у авантуру бродићем

Ханделсблад
Дјевојчица Лаура креће у авантуру бродићем

Сценарио као поручен за неки ријалити шоу: 14-годишња дјевојчица сама на путу око свијета, плови поред индонезијских острва и кроз Панамски канал, храбро управља бродићем водама код обале Сомалије, у којима увијек има пирата, не боји се олуја ни потпуно мирног мора, самоће ни физичке исцрпљености.

Награда која је чека: увршћење у Гинисову књигу рекорда као најмлађег морнара који је опловио свијет.

Телевизијске станице се и даље упорно боре за права медијског праћења авантуре Холанђанке Лауре Декер. Ова неустрашива дјевојчица је чест гост насловних страна од августа, када је суд за малољетнике забранио да крене на пловидбу "Гупијем", једрењаком с једним јарболом класе "харли 800", дугим осам метара. Лаура је, према одлуци суда, стављена под двомјесечни надзор институције за бригу над младим који истиче овог викенда.

Послије разматрања неколико понуда, "Тим Лауре Декер" пристао је да склопи уговор о медијском покровитељству са једном, за сада неименованом ТВ станицом. У необичном обрту, управо то је био аргумент који је пред судом за малољетнике био изнесен у корист Лауре. Уосталом, пловидба око свијета у друштву са телевизијском екипом тешко да се може сматрати опасном авантуром за малољетника.

Послије медијске пажње коју је привукао Лаурин случај, услиједила је подршка са свих страна. Један искусни морнар понудио се да брзом бродицом прати Лауру на њеном дугом путовању. Хотели су јој, путем њене веб странице, нудили бесплатан смјештај у собама и апартманима. Међу понудама је била и она за портпарола који своје услуге, наравно, не би наплатио, а у свакој луци Лауру ће чекати љекарска и свака друга помоћ.

Све ово могло би допринијети позитивној одлуци тројице судија малољетничког суда. На рочишту одржаном иза затворених врата, у понедјељак су још једном саслушали аргументе које су предочиле Лаура, њен отац, истражитељ ког је именовала служба за заштиту дјеце, Лаурин адвокат и њена мајка.

Од суда именован психолог поднио је извјештај на 35 страна. Судије су га проучиле, а међу документима је био и извјештај службе за заштиту дјеце, резултати Лауриног теста интелигенције, план пловидбе и мјере безбједности које је Лаура сама осмислила.

Према утврђеном плану, Лаура је требало да у септембру крене на пут око свијета. Пропуштено градиво у школи надокнађивала би учењем путем Интернета, а сателитским телефоном свакодневно би се чула са породицом.

Очекује се да њено путовање траје двије године.

Према ријечима Лауриног адвоката Петера де Лангеа, суд ће највјероватније донијети одлуку у корист Лауре:

- Судије су се сложиле да процес окончају што брже, јер, према временској прогнози, за Лауру ће бити најбоље да исплови што прије - испричао је он.

Aко жели да буде најмлађи морнар који је опловио свијет, Лаура мора да крене на пловидбу прије него што напуни 15 година. Британац Мајк Перам (17) за сада је најмлађа особа која је сама опловила свијет, наравно уз сву потребну помоћ. Међутим, Aустралијанка Џесика Вотсон (16) тренутно је на путу да обори овај рекорд.

Де Ланге је увјерен да ће суд одобрити Лаури пут око свијета:

- Све се слажу да је она способна на такав подухват. За њу нема никакве опасности јер неће бити сама, а у свакој луци ће је чекати сва потребна помоћ - каже адвокат.

У међувремену, Лаура се претјерано не узбуђује због тога што медији прате сваки њен корак:

- За њу је само битна пловидба - лаже Де Ланге.

Настава

Највећа замјерка овој авантури односи се на њен утицај на Лаурино школовање. Aргумент представника службе за заштиту дјеце је чињеница да ће Лаура пропустити добар дио наставе, и то је био основ за увођење поменутог надзора. Међутим, њен адвокат каже да Лаура намјерава да учи за вријеме пловидбе, а прекидаће путовање како би положила потребне испите.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана