Дјед инфлуенсер показује младима обичаје за васкршњи пост

ГС
Foto: Телеграф

Почео је васкршњи пост, најстрожи међу свим постовима, а претходила му је Бијела недјеља, за коју су везани многи стари обичаји.

Дјед Виде са Мокре Горе, познат као и најстарији инфлуенсер у Србији, одлучио је да са омладином подијели дио традиције.

- Омладина данас мало зна о неким старим обичајима, а ја се увек потрудим да их упознам како се то радило некад. Шта се ваља, што би се рекло, а шта не. Један од обичаја пред велики пост јесте да се ваља љуљати, то се зове покладно љуљање. Љуљашке би се правиле на неком родном дрвету. Могле су бити обичне љуљашке, или импровизоване као ова моја. Верује се да то доноси напредак и плодност у наступајућем периоду, каже  дјед Видомир Виде Којадиновић.

Инфлуенсер са Мокре Горе има 73 године и један је од најпопуларнијих људи на Фејсбуку из западног дијела Србије. Његови видео снимци имају на хиљаде прегледа и он је најбољи доказ да је за популарност на друштвеним мрежема довољно само да будете природни, јер то најбоље пролази.

- Дуго сам радио са људима као трговац. Кад сам отишао у пензију купио сам овце и козе, хтео мало да се одморим од људи. Али, унук ми једног дана донесе мобилни телефон и каже увек си деда био модеран, мораш и сад. Они мени дадоше и показаше, а направили су ми и Фејсбук. Ја четири дана ништа нисам јео, ни спавао, све сам покушавао да научим како функционише, имао сам ону иконицу "затвори све", па ме је то неколико пута спасило. Жена већ звала децу и рекла да само буљим у телефон. Након четири дана погодим ја ону причу да окачим на Фејбук и тако је све почело, каже уз широк осмјех овај инфлуенсер.

Видомир ништа није препустио случају, па је тако направио и селфи-штап за који се може рећи да је јединствен не само у Србији, већ у читавом свијету. На једно дрво ставио је парче лима у који убаци телефон, кликне на одбројавање, намјести се и - снима. Тако је настао и овај снимак љуљања на Бијеле покладе, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана