Дјеца у Америци убијају више него терористи

Приредио: Борис Ђурић
Дјеца у Америци убијају више него терористи

Вашингтон - Америци је неопходна већа контрола коришћења оружја јер је оно приступачно чак и дјеци која га користе више него потенцијални терористи у тој држави, показала су истраживања медија.

У 2015. години 21 дијете убило је себе или друге, док је 19 Американаца погинуло од потенцијалних или осумњичених исламских терориста. Ти бројеви засновани су на анализи "Вашингтон поста" која наводи да су дјеца млађа од три године учествовала у бројним инцидентима гдје је коришћено оружја и да у томе предњаче дјечаци.

Прошле седмице борца за право посједовања оружја са Флориде Џејми Гилт убило је њено четворогодишње дијете пиштољем који је заборавила на задњем сједишту. Дијете је врло лако могло убити и пролазника или себе или нечије друго дијете, наводи "Вашингтон пост".

Случај говори о морбидној истини о подизању дјеце у модерној Америци гдје на сваког становника долази 112 комада ватреног оружја и гдје има мало закона који регулишу ту област.

У прошлој години забиљежена су укупно 52 случаја у којима су дјеца користила ватрено оружје. Највише инцидената регистровано је у Мисурију, Флориди и Тексасу. Статистички подаци вјероватно су и већи јер се мањи инциденти, који укључују дјецу и оружје, често не пријављују. Анализа није уврштавала старију дјецу и школарце који учествују у десетинама инцидената са смртним исходом.

У другој анализи коју је урадио "Њујорк тајмс" наведено је да дјеца убијају из случајности и често су жртве друга дјеца.

- Они представљају колатералне жртве у Америци и њихова смрт још више ужасава јер може бити спријечена - наводи "Њујорк тајмс".

У посљедњих неколико деценија Национална асоцијација за оружје агресивно и успјешно обара рестрикције у вези са оружјем, чиме је добијање дозволе за оружје знатно олакшано што се најбоље види на примјеру Ајове гдје дјеца млађа од 14 година могу легално посједовати пиштољ и муницију.

Сенатори

Више од десет сенатора из реда демократа вјерује да треба да буду направљена драматична унапређења на овом подручју.

Сенатор Пети Мари написала је писмо националној Канцеларији за одговорност тражећи да се коришћењу оружја од стране дјеце посвети исти ниво пажње и ангажованости ресурса као и борби против тероризма.

- Сваког дана просјечно 55 Американаца пуца из ватреног оружја, а 46 људи буде рањено или убијено - написала је сенатор Мари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана