Диве које су мијењале модни свијет

Александра Маџар
Диве које су мијењале модни свијет

Иконе стила и гламура носиле су хаљине од којих је застајао дах, а које и данас означавају врхунац у модном свијету. Хаљине, као најбоље женске пријатељице, одјевни су предмети за које не жале да потроше велику суму новца, јер у њима долази до изражаја љепота коју свака жена носи у себи. Оне су друго име за жене.

Дефинитивно је потврђено да су хаљине познатих креатора, као што су "Живанши", "Диор", "Гучи" означиле револуцију у свијету холивудског гламура, па су те хаљине омиљене "крпице" које скоро све жене виде у свом ормару, а када их си не могу приуштити, оне по фотографијама шију баш те комаде.

Најскупља хаљина на свијету

Италијанска модна креаторка Алберта Ферети и швајцарски драгуљар Шопар направили су најскупљу вечерњу хаљину на свијету, која кошта 700.000 долара. Каролина Груози-Шојфеле и Алберта Ферети осмислиле су хаљину-накит од свиленог муслина боје јоргована, на којој се налази драго камење (дијаманти, рубини, смарагди) од 2.904 карата.

Међу најскупље хаљине на свијету спадају и вјенчанице холивудских звијезда. Џенифер Лопез и Кејти Холмс на своје су хаљине за дан када су изрекле судбоносно "да" издвојиле 264.626 КМ, с тим да је Кејти носила 3.994 КМ вриједан доњи веш.

На четврту позицију смјестила се модна кућа "Диор", која је једино познато име на овој, од долара шушкавој љествици. Двије креације с тим култним именом коштају 396.939 КМ, јер је ријеч о ремек-дјелима савремене моде.

Топ три открива вјенчаница савремене јапанске креаторке Џуми Катсура, коју украшавају хиљаде бисера и петокаратни дијамант боје злата. Чак је 10.485.204 КМ било потребно младожењи да плати ову блиставу креацију.

Друга позиција резервисана је за тоалету Скота Хенсхала, коме је за ову микрохаљиницу као инспирација послужила паукова мрежа. Украшена је са 3.000 дијаманата, због којих износ који је потребан за њу издвојити износи 11.983.091 КМ. Побједничко прво мјесто припада Ренеу Штраусу, брду дијаманата и вјенчаници која кошта тешко замисливе 15.977.454 КМ.

Хаљине које су обиљежиле додјеле "Оскара"

Додјеле "Оскара" тешко су замисливе без прекрасних хаљина још из времена Одри Хепбурн, која је на додијели 1954. године обукла чипкану хаљину марке "Хуберт Живанши".

Незамјењива Грејс Кели преузела је награду 1955. године, коју је добила за најбољу главну улогу у филму "The Country Girl" у хаљини дизајнерке Едит Хед. Свог златног "Оскара" Елизабет Тејлор 1961. године је преузела у "Диор" хаљини, која до данас није изгубила на елеганцији.

Маскирана у Мерилин Монро, Мадона се 1991. године појавила у друштву Мајкла Џексона на 63. додјели "Оскара". Она је носила хаљину обложену перлама Боба Макија и накит Херија Винстона у вриједности од невјероватних 20 милиона долара.

Гвинет Полтроу је 1999. године добила "Оскара" за улогу у филму "Shakespeare in Love", а носила је хаљину Ралфа Лаурена. Џулија Робертс је 2001. године изабрала предивну Валентинову хаљину, да би преузела "Оскара" за најбољу главну улогу у филму "Erin Brockovich".

Елија Саба, либијског дизајнера, нико није познавао до "Оскара" 2002. године, када је Хали Бери прошетала његову екстравагантну креацију. У бијелој хаљини коју је дизајнирао "Гучи" прошетала је Шарлиз Терон, да би преузела "Оскара" за главну улогу у филму "Монстер".

Прелијепа трудница Натали Портман је 2011. године своју златну статуу за најбољу главну улогу у плесној драми "Black Swan" покупила у хаљини марке "Родарте", који су радили и костиме за поменути филм.

Хаљине принцезе Дајане, Грејс Кели и Одри Хепбурн

Једна од икона стила, принцеза Дајана, од својих хаљина се, на молбу сина Вилијама, опростила у добротворне сврхе, а међу њима су чувена тегет "Saturday Night Diva" креација Виктора Еделштајна, у којој је Дајана плесала са Џоном Траволтом на балу у Бијелој кући 1985. године.

У то вријеме Дајана је била најпознатија жена на свијету. Најпознатија хаљина коју је Дајана икад носила процијењена је на 350.000 евра.

"Kellz Taylor Auctions", ружичасти цвјетни комплет, хаљина и блејзер, који је Кетрин Вокер дизајнирала за принцезину државну посјету Индији 1992. процијењена је на 140.000 евра.

Украшена богатим везом од ружичастих шљокица и зелених, циклама и ћилибарских перли то је била једна од најраскошнијих Дајаниних креација. У цвјетној крем-ружичастој хаљини са једним рукавом, такође креацији Кетрин Вокер, Дајана је присуствовала премијери филма "Stepping Out" 1991. године у Лондону, када се сусрела са Лајзом Минели.

Хаљина је процијењена на 45.000 евра. Ову гламурозну тамнозелену хаљину Дајана је носила приликом званичне посјете Аустралији 1989. године Била је то једина креација са шљокицама из Дајанине гардеробе током осамдесетих година, још један комад креаторке Кетрин Вокер.

Љепоте и префињености Грејс Кели сви се добро сјећају и данас. Једноставна, гламурозна и природна, Грејс је освајала својим улогама, али и појавом. Публика је памти по бијелим рукавицама, свиленим шаловима, пастелним бојама, панталонама високог струка, "оловка" сукњама и увијек помно одабраним модним детаљима. Ријетко је која глумица имала урођени гламур и профињеност као Грејс Кели.

Најпознатију вјенчаницу за Грејс дизајнирала је Хелен Роус, а била је скројена од метара и метара свиле, тафта те свилене мреже. Красила је чипка од ружа стара око 125 година, а у њен вео било је ушивено више од хиљаду бисера. Позната модна икона и жена која је прави узор многим женама, Одри Хепбурн чак и послије смрти чини добра дјела, тако да су њене најљепше хаљине које је носила на сетовима филмова попут "Доручак код Тифанија", "How to Steal a Milion" и "Paris, When it Sizzles" биле прави мамац на аукцији.

Одри је позната по својој грациозности и отмености, а често је то преносила и на одјећу коју је носила, дајући јој увијек лични печат. Њена мала црна хаљина коју је 1961. године носила у филму "Доручак код Тифанија" на аукцији је продата за чак 410.000 фунти. Свилена хаљина "Живанши", коју је Хепбурнова носила 1962. године у филму "Paris, When it Sizzles" само је једна од хаљина, а продавана је за од десет до 15.000 фунти.

Глумица је наручила хаљину за вријеме снимања филма "Празник у Риму" 1952. године, но никада у њој није стала пред олтар, јер је раскинула вјеридбу само неколико седмица послије тога. Најтраженији комади њене гардеробе били су они с потписом славног дизајнера и великог Одриног пријатеља Хуберта де Живаншија.

Мала црна хаљина и бисери Одри Хепбурн данас су, као и тада, појам класичног, свевременског холивудског гламура. Управо та хаљина уврштена је у листу легендарних комада двадесетог вијека и проглашена најпознатијом малом црном хаљином свих времена.

Вјенчаница Лиз Тејлор

Вјенчаница коју је Елизабет Тејлор носила када се удавала за Конрада Хилтона Млађег, продата је за 187.931 долар на Кристијевој аукцији у Лондону. Тејлорова је носила крем хаљину која садржи 13,7 метара сатена и прекривена је перлама, бисерима и има уграђен корзет. За хаљину је било потребно 15 људи и три мјесеца да се направи, а носила је на првом од својих осам венчања, у мају 1950. године, када је имала 18 година. Тејлорова и Хилтон су се развели пар мјесеци касније, а глумица се удавала још седам пута.

Бијела хаљина Монроове

Бијела хаљина Мерилин Монро, која се подиже и открива јој гаћице, проглашена је филмским класиком и најпознатијом хаљином у историји човјечанства. За легендарну глумицу хаљину је дизајнирао костимограф Вилијам Травила за улогу у филму "Седам година вјерности" 1955. године. Фотографије сцене у којој Мерилин стоји изнад вентилацијског отвора у подземној, а ваздух јој подиже хаљину до рамена, у трену су обишле свијет, иако тада нису постојали дигитална фотографија и интернет. У тој сцени она је показала све чари свог завођења.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана