Дипломатама досадне коктел забаве

Дејан Вујанић
Дипломатама досадне коктел забаве

Оно што британски амбасадори стварно мисле о својим домаћинима не служи увијек на част дипломатији, судећи по недавно објављеним, директним, некад и непристојним писмима, упућеним у Лондон из амбасада широм свијета.

До садржаја писама послатих у британску пријестоницу за посљедњих пола вијека дошао је Би-Би-Си, на основу Закона о доступности информација, а преноси агенција AП.

Писма откривају, између осталог, и колико су дипломатама досадне безбројне коктел забаве, као и њихово огорчење неуспјехом британске владе да поправи свој имиџ у иностранству.

Британски амбасадори који су одлазили са дужности све до 2006. године слали су у Министарство спољних послова извјештаје у којима су давали личну оцјену земље у којој су службовали.

- Бојим се да су међу Латиноамериканцима, становници Никарагве без сумње најмање поштени и поуздани, а највише склони насиљу и пићу - написао је одлазећи амбасадор из Никарагве Роџер Пинсент 1967. године.

Бивши амбасадор у Нигерији Дејвид Хант је двије године касније прибиљежио да вође те афричке земље имају "излуђујућу навику да увијек бирају правац дјеловања који ће највише нашкодити њиховим интересима".

Британски амбасадор на Тајланду од 1965. до 1967. године Aнтони Рамболд исмијевао је своје домаћине, јер, према његовом мишљењу, немају културу.

- Немају ни књижевност, ни сликарство, музика им је чудна, вајарство, керамику и плес позајмили су од других народа, архитектура им је монотона, а уређење кућа страшно - писао је Рамболд.

Британски амбасадор у Канади од 1981. до 1984. године, лорд Моран, није имао нарочито високо мишљење о Канађанима.

- Свако ко је чак и осредње добар у оном што ради - књижевности, позоришту, скијању или било чему другом, постаје важна личност у земљи, док се они који заиста одскачу од гомиле уздижу до небеса и одмах добијају орден - написао је Моран.

Друге дипломате су у својим писмима критиковале британску бирократију и понекад досадан свијет међународних односа.

- Један од највећих неуспјеха наше дипломатије је неспособност да се ослободи имиџа полуцилиндра, пругастих одијела, неодлучности и склоности ка шампањцу - написао је 1999. године Дејвид Гор-Бут припремајући се да напусти Њу Делхи.

Коктели су права смрт за нас, додао је он и закључио да је сигуран да би се 99 одсто његових колега сложило с тим.

Британски Форин офис укинуо је обичај слања ових писама 2006. године, пошто је писмо које је упутио одлазећи амбасадор из Италије Aјвор Робертс доспјело у медије.

- Да ли је могуће да смо пробијајући се кроз бројне бизнис планове, оцјене способности... и друге проналаске овог доба менаџмента, у ствари заборавили шта је заиста дипломатија - написао је Робертс.

За разлику од Британаца који су укинули ову врсту комуницирања, пракса интерних оцјена земаља домаћина и даље се задржала у међународним пословима.

Тако је почетком октобра пажњу јавности у региону привукао шеф мисије УН у Црној Гори Aлександар Aванесов, када су наводи из његовог интерног извјештаја у којем је Подгорица оцијењена као "провинцијски град у коме је странцима отежан живот", доспјели у медије.

Aванесов се у извјештају упућеном у сједиште УН пожалио на високе цијене станова који немају одговарајући квалитет, скупу струју, агресивне возаче, на проблем недостатка добрих љекара, стоматолога, водоинсталатера, зидара, молера и других, недостатак културних садржаја и слабе авионске везе са остатком свијета.

Орден Орлових јаја

Лоренс Дарел започео је двадесетогодишњу дипломатску каријеру у британском посланству у Aтини 1940. године. Своју симпатију према Грчкој он изражава снажно и помало мелодраматично: " Тако сам срећан што су Енглеска и Грчка савезници; са свим својим манама, обје представљају нешто величанствено. У ствари прави космички трио: Грчка, Кина и Енглеска." Његове усрдне наде да ће послије рата бити премјештен на Родос изјаловиле су се када су га као аташеа за штампу послали у Београд, "центар варварства", како он каже, "који се може поредити само са највећим мраком мрачног доба". Године 1957. објавио је изврсни "Дипломатски кор", у којем је овјековјечио муке дипломатског кора у Југославији, од пута "Возом прославе ослобођења" од Београда до Загреба. Посебно се осврнуо на ордене ријеке Саве, орден Милости и обиља с укрштеним мачићима и титоталитарног реда орлових јаја са жабљим крацима.

3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана