Девет највећих свjетских мистерија које опчињавају

Агенције
Девет највећих свjетских мистерија које опчињавају

Мало је прича које имају моћ да нас толико опчине као што то умију неријешене мистерије.

 Кодови и дијелови слагалице који недостају нас испуњавају узбуђењем и интригом. Шта су хтјели да поруче том кодираном поруком? Какве мистерије крију? Упркос труду бројних историчара и научника, ове мистерије до данас нису ријешене.

Војнићев манускрипт

Назван је по пољско-америчком продавцу антиквитета, Вилфриду Вонићу који га је добио 1912. године. Овај манускрипт је детаљна књига од 240 страна са мистериозним цртежима врста биљака и догађаја који се не поклапају ни са једним познатим, као и текстом на потпуно непознатом језику. Оригинални аутор је непознат, али се претпоставља да је књига направљена негдје у првој половини 15. ијека и да га је направио неки алхемичар или можда средњовјековни љекар, односно апотекар. Неки тврде да се појављују цртежи везани за астрономију, чиме се доприноси могућности да је ова књига ванземаљског поријекла.

Криптос

Криптос је мистериозна скулптура коју је дизајнирао Џим Санборн и налази се испред зграде организације ЦИА, у Канади. Овај натпис је толико мистериозан да су неки криптографи своју цијелу каријеру посветили његовом дешифровању.

Фаистосов диск

Мистерија Фаистосовог диска као да је из приче од Индијани Џонсу. Открио га је италијански археолог Луиђи Пернијер 1908. године у минојској палати Фаистос. Овај диск направљен је од печене опеке и на себи има мистериозне симболе који могу да представљају неки непознати облик хијероглифа. Претпоставља се да потиче из другог миленијума прије Христа. Неки научници вјерују да ови хијероглифи подсјећају на Линеар А и Линеар Б који су се користили на Криту.

Натпис из Шугбороуа

Ако гледате из даљине овај натпис из 18. вијека који се налази у Стафордширу у Енглеској, помислићете да је ништа више од скулптурне верзије познате слике Николаса Пусена. Међутим, ако погледате изблиза, примјетићете слова ДОУОСВАВВМ — што је код који нико није успио да дешифрује већ 250 година. Неки вјерују да је у питању траг витеза Темплара који су сакрили локацију Светог грала. 

Случај "Таман Шуд"

Ово је једна од најдубљих мистерија у Аустралији. У децембру 1948. године, на плажи у Аделаиду пронађено је тијело неидентификованог мушкарца. Осим тога што његов индентитет никада није утврђен, мистерија се продубила маленим парчетом папира који му је пронађен у џепу, а на ком пише "Тамам шуд". Ова фраза се преводи као "завршен" и употребљена је на посљедњој страни збирке песама "Рубаије" Омаха Хајама. Касније је пронађен и примјерак Хајамове збирке са исписаним замршеним кодом, а вјерује се да га је оставио исти човјек који је пронађен на плажи. Многи вјерују да је у питању нека самоубилачка порука, али је и даље мистерија кода неразјашњена. 

"Wow!" сигнал

Једне љетње вечери 1977. године, Џери Ехман, волонтер организације за истраживање ванземаљских бића, био је први човјек који је примио намјерну поруку из неког другог свијета. Ехман је скенирао радио таласе из свемира у нади да ће наћи сигнал који би могао да указује на ванземаљска бића. И, коначно је ухватио један који се разликовао од других и трајао је 72 секунде. Био је толико гласан, и дјеловао је као да је послат са мјеста гдје људска нога никада није крочила. Препоставља се да је стигао си сазвјежђа стрелца поред звијезде назване Тау Сагитати, 120 свјетлосних година од нас. 

Зодијакова писма

Вјерује се да је ова четири писма написао познати убица Зодијак, серијски убица који је терорисао грађане Сан Франциска крајем 1960. и почетком 1970. године. Писма су највјероватније написана намјерно да би бацила у ребус новинаре и полицију. Међутим, само једно је дешифровано, док остала три нису. Такође, идентитет Зодијака је и даље мистерија, јер од 1970. није пронађено још његових жртава, а он никада није ухваћен. 

Џорџијски камени споменик

Овај "Амерички стоунхенџ" налази се у Џорџији и потиче из 1979. године. У камене споменике угравирани су натписи на осам језика и сваки је везан за "Доба разума" Томаса Пејна, то јест нове верзије Пејнових заповијести. Камење је такође повезано са неким астрономским појавама. Иако не постоје шифроване поруке, њихова намена и поријекло и даље је мистерија. Наводно, поставио их је човјек са псеудонимом Р.Ц. Кристијан, а једна од најконтроверзнијих заповијести је "Одржавајте човјечанство на испод 500 милиона и то у сталном балансу са природом". Многи су то видјели као позив на смањење популације и повезали га са "Луциферовим тајним друштвом" које позива на нови свјетски поредак.

Ронгоронго

Ронгоронго је систем мистериозних глифа откривених на неколико артефаката са Ускршњег острва. Многи вјерују да представља изгубљени систем писања или прото верзију рукописа. Ове глифе и даље нису дешифроване и њихове праве поруке, а неки вјерују да дају увид у то како је нестала цивилизација са Ускршњег острва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана