Девет држава може уништити планету

Агенције
Девет држава може уништити планету

Москва - Према пресјеку нуклеарног оружја у свијету, који је направио британски "Индипендент", највећи потенцијал за комплетно уништење планете још имају Русија и САД.

Девет држава на свијету тренутно располаже нуклеарним арсеналом - САД, Русија, Кина, Француска, Уједињено Краљевство, које су уједно и признате као нуклеарне силе под Споразумом о спречавању ширења нуклеарног наоружања, те Индија, Пакистан, Израел и Сјеверна Кореја, које су без "легалног" признања њихових арсенала.

Највише бојевих глава с нуклеарним наоружањем има Русија - чак 7.300, док их у стопу прати САД с 6.970. Уједињено Краљевство има 215 бојних глава, Француска 300, а Кина око 260.

Сјеверна Кореја, која је прије неколико година успјешно тестирала нуклеарно оружје, има 20 бојевих глава.

Но, под знаком питања је ефикасност тог арсенала с обзиром на непоузданост и ограничен домет њихових пројектила који могу носити такво оружје.

И док је лидер Сјеверне Кореје Ким Јонг Ун најризичнији фактор међу свим особама које притиском прекидача могу изазвати масовно уништење, забринутост су одувијек изазивали Индија и Пакистан, који су током 20. вијека прошли кроз неколико окршаја те у међувремену створили сопствено нуклеарно оружје.

Њихови арсенали још се шире, а између себе најмање имају по 100 бојевих глава у свакој држави.

Велика мистерија је и нуклеарни арсенал Израела, из којег никада нису нити потврдили, нити негирали да имају нуклеарно оружје - процјењује се да имају 80 бојевих глава.

Иначе, од свих споменутих држава на нуклеарно оружје највише троше САД - чак 20 милијарди долара годишње, што је више него све остале нуклеарне силе заједно.

Американци су уједно и једина нација која је нуклеарно оружје употријебила у рату - 1945. године са двије бомбе су уништили јапанске градове Хирошиму и Нагасаки те окончали Други свјетски рат уз жртвоване животе од преко 150.000 особа.

ЈАР произвео па уништио оружје

Куриозитет у цијелој "нуклеарној" причи је Јужноафричка Република, која је током осамдесетих година прошлог вијека произвела шест комада нуклеарног оружја, али је све уништила раних деведесетих.

Број бојевих глава с нуклеарним наоружањем

Русија - 7.300 - слицица Русија

САД - 6.970 - слицица САД

Француска - 300 - слциица Француска

Кина - 260 - слицициа Кина

Уједињено Краљевство - 215 - слицица Уједињено…

Индија - 100 - слицица: Индија

Пакистан - 100 - слицица Пакистан

Израел - 80 - слицица Израел

Сјеверна Кореја - 20 - слицица Сјеверна Кореја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана