Детроит - град који нестаје

Глас Aмерике
Детроит - град који нестаје

Нови подаци најновијег пописа становништва у америчкој савезној држави Мичиген показују драматичан пад броја становника.

Мичиген је једина америчка држава која је забиљежила мањи број становника. Њен највећи град Детроит - који је некад био међу највећима у Aмерици - сада је тек 18. по величини, дијелом и због егзодуса до којег је дошло гашењем бројних радних мјеста у ауто-индустрији.

- С губитком око пола милиона радних мјеста у аутомобилској индустрији у протеклих десет година пад броја становника у Детроиту не представља изненађење, али изненађује до коликог је пада дошло - каже Пол Тејт, извршни директор Савјета локалних власти југоисточног Мичигена.

Према његовим ријечима, очекивао се пад становништва на неких 750.000 становника. Међутим, број грађана Детроита пао је испод 714.000, што је непријатно изненађење.

Популација Детроита познатог и као Мотор Сити пала је на најнижи ниво у више од стотину година. У протеклих десет година из града је отишло више од 230.000 људи, што је пад од 25 одсто и један од највећих у историји за урбано подручје с популацијом већом од стотину хиљада.

- Неки грађани напустили су државу због запослења. Неки грађани, посебно породице Aмериканаца афричког поријекла, напустиле су град и отишле у предграђа - додао је Тејт.

Драматични егзодус из града, који је некад био симбол америчке индустрије, има огромне посљедице за Детроит. Градоначелник Дејвид Бинг каже да ће смањени број становника коштати град, а и државу Мичиген доста новца:

- Свака особа уврштена у попис становништва доноси граду око десет хиљада долара током десет година у школама, путевима, болницама те пензији и здравственим програмима. Ми смо у фискалној кризи и треба да се боримо за сваки долар. Не можемо допустити да ови бројеви остану - рекао је.

Бинг најављује да ће покренути акције за преиспитивање броја становника Детроита, који сада има 713.000:

- Не вјерујем да су бројеви поуздани и не вјерујем да ће остати послије нашег захтјева за њихово преиспитивање. Историјски гледано, Канцеларија за статистику често је износила мање бројеве становника у урбаним зонама. Нама се то догодило 2000. и 2007. То нам говори да подаци о броју наших становника нису коначни - рекао је градоначелник Детроита.

Ипак, чак и нешто већи службени број становника неће помоћи заустављању негативног демографског тренда, а ни фискалној кризи у Мичигену:

- Дио одговора лежи у томе да треба да трансформишемо нашу економију и тако уведемо додатна радна мјеста у нашу регију. То је дио наше стратегије - каже Пол Тејт.

Aли овај град тешко ће привући толико нових радних мјеста да би се на улицама Деторита нашло два милиона становника, колико их је било на врхунцу Мотор Ситија 1950. године.

Радна мјеста

Отварање нових радних мјеста могло би спријечити даљи одлазак грађана из Детроита и регије у друге државе попут Aризоне и Тексаса.

Приредио: Миленко Киндл


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана