“Дервентски лист” прославља јубилеј вриједан поштовања: Огледало живота 110 година

 Милијана Латиновић
“Дервентски лист” прославља јубилеј вриједан поштовања: Огледало живота 110 година

Исписујући тренутке из живота једног од најмлађих градова у Републици Српској, дуже од вијека “Дервентски лист” је огледало живота у Дервенти и хроничар времена који у понедјељак слави 110. рођендан, јубилеј на коме му могу позавидјети многи.

Прве новине “Дервентски котарски лист” изашле су 12. децембра 1912, а између два рата забиљежено је неколико издања новина које су настале на тим темељима - “Наша смотра”, “Босанац” или сатирични лист “Бургија”.

“Дервентски лист” је обновљен 29. новембра 1952, али неколико година касније све је пресељено у Добој да би се издавао регионални лист. Излазио је до 1992. када је услиједила пауза од три године, због рата, а од 12. јануара 1995. године је сваког четвртка, на пазарни дан, поново пред читаоцима. Ни једној генерацији новинара није било лако, а послијератна је и уз свјетлост свијећа изналазила могућност и снагу да једном седмично пред читаоце ставе најважније догађаје и актуелности.

Судбину листа, најбоље је, деведесетих описао уредник Драшко Одић.

- Дервенту су освајали и палили, рушили и окупирали, а “Дервентски лист” су давили, због “виших интереса” пресељавали, предијевали, гасили или га бар игнорисали када му више нису могли наудити - записао је Одић.

Кроз редакцију једног од најстаријих гласила у Српској прошли су многи. Бивши директор и одговорни уредник Един Диздаревић поручује да је свако ко траје стотину и више година успјешан.

- Тако ће, надам се, бити и наредних 100 година - рекао је Диздаревић који посебно памти текст који је 1995. године послао са прве линије фронта.

- Пјешачио сам седам километара са Косовњака или Превије на теслићком ратишту до команде Другог батаљона да бих предао текст који је прослијеђен у редакцију, тамо прекуцан и објављен.  Био је то извјештај о борбама и одбрани граница Републике Српске - присјетио се Диздаревић.

Дио редакције, као новинар и технички уредник, од 1972. до 1992. године, био је Фадил Пелесић. Присјећајући се Младена Арнаутовића, који је као уредник Танјуга служио војску у Дервенти, казао је да је он учвршћивао нови редакцијски колегијум. У сјећању му је и уредник Рајко Скварица.

- Од нас почетника правио је новинаре, учио да будемо поштени, одговорни, чувамо углед листа и професије – истакао је Пелесић.

Новинарство је, прича, напустио у априлу 1992. слиједећи упутство Скварице.

- Било је дошло вријеме са више истина, а када је тако, губи се и част и образ. Била је тешка, али једина исправна одлука. Младим колегама и колегиницама препоручујем да се држе савјета Скварице, јер су новине гласило које ће се читати и кад њих не буде. Какве трагове оставе, по њима ће се и памтити – поручио је Пелесић.

Клопарање писаћих машина “олимпија” које су, како прича Коста Петров, дан пред излазак новина хармонично оркестрирале је најупечатљивије.

- Сећам се и мириса кафе куване у повеликом плеханом лонцу, те дима из цигарета колега који ми, зачудо, није сметао. Јасно видим у сећању и кибиц прозора за меркање пролазника дуж целе улице и познатих Дервенћана о којима је увек писано с поштовањем - додао је Петров.

“Дервентски лист” и данас иде у корак с временом. Интернет портал је 2018. покренут, а прославу јубилеја, уз подршку града, организују 12. децембра у подне. Директор “Дервентског листа” и Радио Дервенте и главни уредник Чедо Вујичић рекао је да историја и традиција коју баштини овај лист служи на част Дервенћанима, али и обавезује.

- Ако бисмо, не дај Боже, нешто покварили у смислу издавања новина, као што нам се то догодило с Радио Дервентом, издали бисмо претке који су их издавали у много изазовнијим временима, али и савременике и потомке - истакао је Вујичић.

Пред сам рођендан, објављено је специјално издање листа и представљен редизајн новина и интернет портала.

- Редакција са осам запослених је припремила посебан садржај. Представили смо и нови изглед новина и портала, који је стасао у најпрофесионалније интернет гласило у граду. Наша обавеза остаје да будемо огледало живота у Дервенти - казала је одговорни уредник листа и портала Далиборка Рогић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је “Гласу Српске” да је “Дервентски лист”, уз Дервентски вашар, један од симбола овог града.

- Није било лако да новине опстану у времену када су превладали сви други медији. “Дервентски лист” је хроничар дугог времена, традиција, нешто што носимо у генима, што се не може отети и што траје - поручио је Симић.

Зграда у новом руху

“Дервентски лист” рођендан дочекује у реконструисаном објекту на којем је у оквиру пројекта енергетске ефикасности замијењен кров, фасада и столарија на горњем спрату. Тиме је ријешен вишегодишњи проблем са прокишњавањем, али и губитком енергије.

Чедо Вујичић каже да је од визуелног ефекта важнија функционалност.

- Жеља је да се што прије створе услови за реконструкцију првог спрата да би се редакција вратила у своје просторије, а тиме бисмо створили и услове за евентуални рад редакције Радио Дервенте - рекао је Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана