Деријен Пејџ - Секретарица цијеле Aмерике

Њујорк тајмс
Деријен Пејџ - Секретарица цијеле Aмерике

"Да ли сте упознали Rotus?" Ово питање предсједник СAД Барак Обама почео је да поставља неким од својих гостију у Бијелој кући. У бирократском свијету који врви од скраћеница и акронима, чини се да га овај посебно забавља.

Док је Обама, наравно, Потус (president of the United States - предсједник СAД), а Мишел Обама Флотус (first laidy of the United States - прва дама СAД), титулу Ротус (receptionist of the United States - секретарица СAД) носи Деријен М. Пејџ.

Представљајући Пејџову др‘авном секретару за правосуђе Ерику Холдеру Обама је рекао да је она секретарица читавих Сједињених Др‘ава.

- Понекад ми дође да изустим, добар дан Потус, али ипак на крају кажем, добар дан господине предсједниче - рекла је Пејџова присјећајући се сусрета са Обамом, који је "покупио" надимак Ротус од младих сарадника и сада га користи готово сваки пут кад види Деријен Пејџ.  

Пејџова управља кошницом која се зове предсобље Западног крила Бијеле куће. Са својих 27 година она је једна од стотину младих сарадника укључених у рад нове администрације. Међутим, њена повољна позиција пружа јој знатно бољи увид у функционисање овог предсједништва него већини других.

Она је у прилици да поздрави скоро сваког званичног посјетиоца који има заказан састанак са предсједником или његовим главним савјетницима.

Пејџова надгледа предњи дио куће у Aвенији Пенсилванија 1600 сервирајући тако кафу бившем британском премијеру Тонију Блеру, чаврљајући са делегацијом из Казахстана и настојећи да сажваће залогај бадема прије него што поздрави Тајгера Вудса.

- Настојим да не будем импресионирана познатим људима који долазе овдје - рекла је Пејџова коментаришући скору Вудсову посјету и додала да је том приликом била "ухваћена" спуштеног гарда.

- Обрнуто. Мислим да су људи који долазе импресионирани канцеларијом, тако да су веома фини - додала је она.

Протекле седмице списак посјетилаца је ишао у распону од Херија Рајда и Мича Меконела, демократског и републиканског лидера у Сенату, до глумаца Овена Вилсона и Бена Стилера који су били на премијери филма "Night at the Museum: Battle at the Smithsonian" у Smithsonian’ş Air Space Museumu -у.

Пејџова настоји да запамти лица сенатора и посланика који долазе у Бијелу кућу. Након што гости прођу кроз безбједносна врата на Сјеверном травњаку, она има отприлике пет минута, ако су јој непознати, да их пронађе у Google-у, тако да може чаврљати са њима током неизбјежног чекања.

Бијела кућа, барем њен дио гдје се одвијају знанични предсједнички послови, мањи је него што се то чини на телевизији. Aко су у предсобљу Западног крила три софе и шест столица заузете, посјетиоци морају да стоје као да су у чекаоници код љекара - али са знатно бољим умјетничким дјелима на зиду, попут уља на платну Вордсворта Томпсона из 1861. године "Cannonading on the Potomac ", који виси изнад Пејџиног стола.

За годишњу плату од 36 хиљада долара Пејџова распоређује све активности у Рузвелтовој соби, само неколико корака од Овалне канцеларије и у Њардроој канцеларији која је изван хаоса Бијеле куће. Састанци обично трају и прековремено, што представља проблем Пејџовој, али она се настоји изборити с тим.

Знак дана пуног обавеза? Све већа гомила "блекберија" и мобилних телефона. Рузвелтова соба је сигурна соба, тако да Пејџова мора да скупи све личне електронске направе на вратима. Користи жуте цедуљице да напише презимена власника и лијепи их на сваком уређају прије него што их смјести у кошару од прућа на свом столу, тик уз вазу са свјежим цвијећем које се мијења најмање свака три дана.

Њен пут до Бијеле куће почео је у једном бару у центру Чикага, гдје је вечерала са групом пријатеља са Универзитета Илиноис једне јесење ноћи 2007. године. Један човјек са мајицом на којој је писало "Ветерани за Обаму" сједио је у близини њих и они су почели причати о предсједничкој кампањи. Ускоро је постала волонтерка. Неколико мјесеци касније почела је да ради у одјељењу операција како би спремала путничке аранжмане и руководила логистиком за теренске раднике у кампањи и старије стратеге.

- О човјековом темпераменту може доста да говори на који начин путује и шта су спремни да предузму, односно шта нису – рекла је Пејџова и додала да јој то помаже у послу који тренутно ради.

У затвору Aбу Граиб

Посао секретарице је први посао Деријен Пејџ у Бијелој кући, али Барак Обама је други предсједник којем је служила. Први је био Џорџ В. Буш, њен главни командант, док је као наредник била стационирана у Ираку. Пејџова је регрутована по завршетку средње школе у Мериленду, слиједећи тако породичну војну традицију. Радила је као правни савјетник у Багдаду, служећи у затвору Aбу Граиб. Још носи металну наруквицу на десном зглобу на којој је уписано име њеног претпостављеног Корнела В. Гилмора који је убијен када је отворена непријатељска ватра на њихов хеликоптер 2003. године.

Превео: Дејан Вујанић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана