Демократија није рај, али ни пакао

Дејајан Вујанић
Демократија није рај, али ни пакао

Грађани Чешке славе 20. годишњицу "плишане револуције" којом је збачен комунистички режим.

Упркос толико жељеној слободи која је наступила, сјећање на јубиларну годину када је пао комунизам у источној Европи, дјелимично је помућено разочарењем због изневјерених идеала.

Корупција у политици и равнодушност грађана су пријетња демократији широм Европе, упозоравају стручњаци.  

На завршеној конференцији у Прагу "Слобода и њени непријатељи", којом је предсједавао бивши чешки предсједник Вацлав Хавел, француски аналитичар Жак Рупник је истакао да су послије пада комунизма грађани у централној и источној Европи постали слободнији него икада прије тога.

- Ријеч је међутим о слободи која подразумијева мање мијешања у животе људи, али они имају веома мали утицај на власт и јавне послове - рекао је Рупник. 

Он истиче да је идеја која је наслијеђена из времена комунизма да је "држава непријатељ слободе" допринијела да многи грађани централне и источне Европе постану незаинтересовани за политику. То је, по његовом мишљењу, омогућило политичарима да користе "слободно тржиште" као покриће за "пљачку и необуздану похлепу". Такође, политички лидери су почели да "користе језик о слободи истовремено одбацујући цивилно друштво и владавину права".

- Дакле, имамо демократску љуштуру, институционални оквир, који су празни, без садржине. Да, створили смо тржишну економију, али која је у кризи - наглашава Рупник.

Британски историчар Тимоти Гартон Еш је на скупу у Прагу као модератор закључио да су послије пада комунизма 1989, источноевропски лидери погрешно фаворизовали брзину реформи у односу на суштину.

- Сјећам се добро када смо се латили посла послије 1989, постојало је свето тројство. Увијек смо говорили: "демократија, тржишна економија и цивилно друштво". То је апсолутно био исправан пут, али је једна ствар недостајала, а то је експлицитан нагласак на владавину права - истакао је Еш.

Он истиче да је резултат тога корупција која данас "трује ваздух слободе". Зато је по њему успостављање владавине права један од кључних задатака са којим се источна Европа данас суочава.

Међутим, уредник пољског листа "Газета виборча" и један од водећих дисидената у вријеме комунизма Aдам Михник истиче да је неосновано разочарење у бившем комунистичком блоку – сазнање да демократија није средство за искорјењивање свих проблема.

- Одакле то разочарење? Рекао бих да имамо комплекс: ми смо добри народи, добри људи, али смо живјели под бољшевицима, совјетским режимом. Сматрали смо да када га збацимо да ћемо постати богатији, зарађујући исто као грађани СAД, уживајући исту социјалну заштиту као грађани Скандинавије, али и настављајући да се понашамо на исти начин као за вријеме старог режима у Пољској. То је тежак задатак. У том смислу, ми нисмо имали среће. Дакле, морамо да радимо на другачији начин. Ми нећемо постати Aмерика или Скандинавија - казао је Михник.

Он сматра да послије сваке револуције, револуционари постају разочарани упркос побједе; јер иако су се они борили, други људи – можда непоштени па чак и лопови – долазе на власт.

- Слобода и демократија су за свакога, не само за пристојне, храбре револуционаре. Друштво поштује уљудне и храбре револуционаре, али само првих пет минута након револуције. Послије их заборавља а потом их више уопште не воли - нагласио је Михник.

Многи су сматрали, додао је он, да ако нестане притисак тоталитарне полицијске државе, све ће бити у реду. То није била утопија, наставио је он, али јесте илузија да демократија све рјешава.

- Демократија нуди слободу и грађанска права, али не може да одлучи ко ће од нас бити срећан - казао је Михник.

Он сматра да нико не треба да буде киван на демократију.

- Нема мјеста било каквим илузијама да је она рај, али она није ни пакао. Мислим да је 25 година послије перестројке, учинак позитиван упркос томе што у свакој од земаља у овој регији има скандала, корупције, криминала и ауторитарних тенденција. У поређењу са годинама стагнације под Брежњевом, ово је потпуно другачији свијет - закључује Михник.

Русија

Руски политички аналитичар Aндреј Пјонтковски је истакао да "Русијом владају и постала је власништво посвећених непријатеља слободе". Он је упозорио на "огромно и распрострањено" неразумијевање Русије на Западу.

- Овај систем не еволуира у правцу постиндустријског отвореног друштва, већ ка феудализму, у којем владар у сваком тренутку може да одузме земљу од вазала. Једина разлика је у томе што господин Путин дијели и узима, не земљу, већ гасне и нафтне компаније - нагласио је Пјонтковски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана