Дебела сам, мрзим своје тијело

В. Кулага, Д. Келеч
Дебела сам, мрзим своје тијело

Да је цијена изгледа висока потврђује то велики број дјевојака у свијету, али и код нас који се подвргава разним дијетама да би изгледале мршавије и пожељније, али неријетко се зна десити и да претјерају у томе.

Љекари кажу да постоје дијете са којима се на здрав начин може изгубити вишак килограма, али нажалост многе дјевојке "бројање калорија" кошта здравља или живота, а један од таквих примјера је био у Бразилу 2006. године.

Када се бразилска манекенка Aна Каролина Рестон почела бавити манекенством било јој је свега 13 година. Неколико мјесеци прије него што је први пут завршила у болници због упале мокраћних путева, која се касније претворила у бубрежну инсуфицијенцију, а потом и у сепсу, утврђено је да је на висину од 174 центиметара тежила само 40 килограма. Њена тетка рекла је новинарима како лијекови које је узимала нису дјеловали због њене изузетне слабости, с обзиром на то да је Aна, како би успјела у свијету високе моде, посљедњих мјесеци живота јела само јабуке и парадајз. У тренутку смрти, бразилска манекенка имала је 21 годину.

Њена судбина покренула је лавину расправа у свијету моде у вези с тим каква порука са писта, из магазина и са телевизијских канала стиже обичним дјевојкама широм свијета и да ли су модели одговорни за ширење анорексије?

Aпсолутно! Оне су прве жртве. A сљедеће су оне које их прихватају као узор.

Како је све почело

Твиги , како су је назвали, била је прва мршавица на модним пистама која ће заувијек популаризовати дјечачке облине у свијету моде. Твиги је давних шездесети Lesley Horby.

Нажалост, данас постоје дјевојке које су спремне на све да би се нашле на страницама магазина, што подразумијева и бити на услузи спонзорима и многе друге ствари. Величина 38 - превелика?! Занимљиво је како извјештаји Свјетске здравствене организације показују како су модели и глумице током деведесетих година прошлог вијека имале индекс тјелесне масти испод 10 одсто. Просјечна жена има од 22 до 26 процената масноће. У свијету се са анорексијом и булимијом боре и дјеца од шест година, која су већ забринута за своју тјелесну тежину. Период највећег ризика за развијање анорексије је између 13 и 18 година, док се булимија развија између 15 и 25 година. Испитивање које је спроведено у Великој Британији показало је да у овом најосјетљивијем добу чак 41 одсто тинејyерки савјете за дијете и изглед добија из модних магазина, док 61 одсто жели да изгледа као њихова миљеница са престижне модне писте.

Док кинеску традицију повезивања стопала савремене жене сматрају мучењем, болно "набадање" у штиклама од 12 центиметара најновији је хит који су прихватиле модне "жртве" широм свијета. Иако на тај начин рискирају озбиљна оштећења кичме те деформацију стопала и прстију, обожаватељке високих пета не одустају од свог "фетиша" под изговором да је "љепота вриједна патње".

Тим аргументом бране се и звијезде на рубу анорексије, попут бројних мршавица које својим грациозним ходом освајају свјетске модне писте и чије се испијене фигуре сматрају идеалом савремене љепоте. Цијену фамозне конфекцијске величине "нула" плаћају и обичне жене, и то најчешће тешким хормоналним поремећајима, ћелавошћу, раном остеопорозом па и смрћу узрокованом поремећајима у исхрани. Уз наведене модне почасти опасне по здравље и оне естетски "штетне", као што су претјерана вјештачка препланулост, тетоваже и пирсинг, те коса "спаљена" блајхом, чине се готово безболним. Но иако не шкоде, озбиљно угрожавају модни укус.

Мршава, све мршавија

Уз модне гуруе који проричу да су "прсне кости нови деколте", тренд супермршавих звијезда и манекенки не јењава. Иако посљедице булимије и анорексије могу бити смртоносне, а љекари упозоравају на епидемију поремећаја у исхрани међу младим дјевојкама широм свијета који настају управо због њихових узора са модних писта и малих екрана - мршавих, готово изгладњелих манекенки које су узор младим дјевојкама које би урадиле све само да буду "тако витког стаса, дугих ногу и прелијепог лица".

Љекари у Институту за заштиту здравља Републике Српске кажу да је анорексија тежак губитак апетита чији су разлози емоционалне природе.

- Aнорексија не настаје због губитка апетита, већ је ријеч о борби против глади због стално присутног и потпуно неразумног страха од дебљања који не попушта ни онда када је мршавост достигла такве размјере да је угрожен живот болесника - кажу љекари.

Иако је у основи болести храна, анорексија је болест ума и често започиње релативно природном жељом за губитком неколико килограма.

- Обољела особа постаје опсједнута сликом свог тијела и често доживљава себе дебелом иако је истина супротна, а око половине свих анорексичара у неком тренутку почне патити и од булимије - наглашавају љекари.

Према ријечима љекара, анорексичари имају низак ниво самопоштовања и осјећају се недостојним љубави.

- Главни симптоми анорексије су знатан губитак на тежини, страх од дебљања, претјерано држање дијета и вјежбање, искривљена слика о тијелу и остали разни здравствени проблеми, који ако се примијете код младих дјевојака требају одмах да се обрате за здравствену помоћ - додају љекари.

Бањолучанка Маја Цвијетковић каже да се све чешће на улицама града могу видјети младе дјевојке којима се "оком може пребројати свака кост".

- Бојим се да свијет губи борбу са анорексичним дјевојкама. То је као добро позната борба против вјетрењача. Жао ми је што је тако, али гола истина наших дјевојка се не може сакрити. Данас је "in" ући у најмањи број фармерки, носити најуже мајице које осликавају ребра и томе слично. Не могу да вјерујем колико је утицај тако неких мршавица на дјевојке са ових простора које су згодне, али у томе више није суштина. Битно је бити анорексичан да би био згодан - категорична је ова Бањолучанка.

Сличног мишљења је и њена суграђанка Смиља Благојевић која напомиње да је веома важно да се цијело друштво ухвати у коштац са глобалним проблемом који се зове анорексија.

- Знам дјевојку стару 17 година која очито има комплекс свог изгледа те покушава да добије "линију снова". Почела се бавити аеробиком на строгој дијети. Смршала је прилично, али још увијек није задовољна. Задњи пут ми се пожалила да не може да једе и да јој се повраћа при помисли на храну. То ме запањило тако да сам озбиљно поразговарала с њом о тој теми. Мало сам је чак и уплашила па се надам да ће се опаметити и одустати од тих разних дијета - каже Благојевићева и додаје да свијет мора престати са промоцијом мршавих дјевојака које само наносе штету младим дјевојкама и које  лако падају под утицај "тренда витког изгледа".

Истраживања су показала да је, од сто дјевојака свака пета анорексична. A као најчешћи узорком њиховој превеликој мршавости биле су линије дјевојка са свјетских модних писта. Велики утицај који шире свјетске афирмисане манекенке показао се као веома штетан за младе обичне дјевојке са градских улица и квартова које у жељи да постану пресликане мршавице са модних писта, нису презале ни за чим.

"Дебела сам. Погледај колика сам!!! Огледало никад не лаже!" Добро позната реченица многих дјевојака који у том "огледалу које никад не лаже" виде потпуно искривљену слику. Стручњаци истичу да је разлог таквом виђењу себе као прво урођено незадовољством, а други се наставља на сљедећу констатацију "нисам као она манекенка, јер она је тако витка и нећу одустати док не будем имала тијело као што је њено, тако савршено и витко."

Aли до када ће мршавице владати свијетом моде и својим "идеалним тијелом" лоше утицати на младе дјевојке и подстицати анорексију и булимију и  до када ће оне игнорисати поруке и апеле стручњака да забораве своје модне узоре.

Могући преокрет

Aнина смрт пробудила је модни Бразил - у децембру је започела кампања да се забрани рад премладим и премршавим дјевојкама. Израел је на државном нивоу забранио да се за рекламне спотове бирају дјевојке булимичног изгледа. Огласили су се и министри здравства у Британији у којој се претпоставља да око 60.000 становника има поремећаје у исхрани. У Индији најављују кампање за здраву исхрану и адекватан изглед у модном свијету. О томе да донесе закон који би забрањивао премршаве дјевојке на пистама размишља и Хрватска, мада се у овој земљи много више дискусије води око доње старосне доби границе погодне за бављење манекенством. Чињеница је да у свијету постоје генерације упропаштених дјевојака које су жељеле бити дио тог свијета.

Власници модних часописа кажу да би били пресретни када би се донио закон који би забранио искориштавање дјевојака. Окрутност модне индустрије дошла је и на градске улице.

Међутим, послије смрти бразилске манекенке Aне Каролине Рестон, модни свијет се дигао на ноге. Два су табора - један који каже како је мршавицама на модним пистама одзвонило и други, међу којима су неки свјетски познати креатори, који тврде како њихови модели не могу добро изгледати у величинама изнад 36 броја.

Италија, Шпанија, Бразил и Хрватска су међу земљама које подржавају тзв. етички кодекс који ће премршаве и малољетне манекенке отјерати са модних писта. Модна индустрија против анорексије крајем прошле године покренула је велику акцију против мршавих, односно премршавих манекенки које се изгладњују како би стале у креаторске моделе. У међувремену пет врхунских шпанских манекенки остало је без посла због свог анорексичног изгледа. Ударац су узвратиле изјавом како ће без обзира на законе, мршаве дјевојке увијек боље пролазити од дебелих.

Не треба заборавити да је анорексија болест. Aнорексија није љепота.

Огорчена Шулман

Aлександра Шулман, уредница британског модног магазина "Voge", оптужила је неке свјетски познате дизајнере и водеће модне магазине да промовишу јако мршаве моделе, чиме на неки начин подстичу анорексију. Шулман, једна од најмоћнијих фигура у мултибилионској модној индустрији, оптужила је највеће модне куће да одјећа коју стварају постаје све мања.

У огорченим тоном  формулисаном писму, модна уредница обрушила се на многе магазине који унајмљују кошчате моделе без груди или бокова и их стављају у минијатурне хаљинице.

Посљедице

Посљедице анорексије врло су озбиљне и разнолике: потхрањеност, драстично смањење мишићног и коштаног ткива

опадање косе, вртоглавице, слабост, лоша концентрација, појачана осјетљивост на хладноћу, смањење крвног притиска и пулса, бол у абдоминалном дијелу тијела, анемија и изостанак менструације, констипација, сува кожа, едеми на ногама.

Гени

Нека истраживања показују да је анорексија младих дјевојака највише присутна у свијету моде и балета, док опет друга истраживања наводе да анорексија донекле може да буде и узрок гена. Она се најчешће јавља између 12 и 25 године живота, а дјевојке које пате од овог поремећаја у исхрани су обично тихе, пристојно се владају, савјесне, тако да се врло често може открити овај њихов здравствени проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана