Данци најзадовољнији људи на свијету

Глас Српске
Данци најзадовољнији људи на свијету

КОПЕНХAГЕН - У временима каква су данас, када нико није имун на депресију, Данци су најсрећнији људи на свијету захваљујући међусобном повјерењу које, нажалост, у свијету није у великој понуди.

Без обзира на то ко и гдје ради, 5,5 милиона људи ове скандинавске земље, налази се на врху групе најсрећнијих посљедњих 20 година.

Економисти, док испробавају нове методе како би што боље измјерили срећу, кажу да Данци, који су и међу најимућнијима у свијету, имају традицију једнакости и повјерења коју не копирају многи.

Можда је један од најбољих доказа повјерења слика данске берзе. Она није избјегла глобалне потресе и од почетка ове године је изгубила 37 одсто, али већ пет година има најбоље перформансе међу развијеним тржиштима, боље и од нафтом богате Норвешке.

Економиста OECD Јустина Фишер срећу Данаца приписује чињеници да људи "конзумирају" релативно једнаке дијелове богатства и вјерују једни другима.

Данска је иначе једна од првих земаља која је у условима текућих потреса на финансијским тржиштима обећала неограничене гаранције депозита.

Дипломата Клавс Холм наводи да многи Данску сликају као некада Ханс Кристијан Aндерсен, као земљу малих сирена, док истовремено не виде "јединствене данске вриједности".

- Данци су срећни људи. Зашто? - пита се Холм и одговара да Данци уживају у обичним задовољствима, попут пливања у луци које би се на неком другом мјесту сматрало сувише ризичним.

Зашто Данци имају толико повјерења једни у друге није баш сасвим јасно, али се чини да је повјерење нешто што се преноси генерацијама, каже професор са Универзитета Aрхус Кристијан
Бјорнсков

- Вјерујемо да поријекло тог повјерења треба тражити далеко у прошлости. Вјероватно у неким викиншким нормама.

У прилог томе говоре истраживања која показују да су Скандинавци који су емигрирали у СAД у 19. вијеку, данас Aмериканци са највише повјерења.

Ослањање на друге

Једна од срећних, декоратер Мете Елеванг Петерсен, 26-огодишњакиња која на бициклу крстари Копенхагеном, срећу објашњава тиме што се осјећа безбједном и што може да се ослони на друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана