Дан за смијех и лудорије

Драгана Келеч
Дан за смијех и лудорије

Смисао свјетског Дана шале, 1. априла је збијање "сланих и несланих" шала. Овај дан се обиљежава већ вијековима разним смицалицама и подвалама, уз неизбјежно "априлилили".

Сви се тога дана труде да смисле што оригиналнију шалу, да би преварили људе око себе и уљепшали дан осмијехом.

Историјат

Поријекло обиљежавања 1. априла није потпуно јасно, али је најприхваћенија теорија о почетку године у Европи.

До средине 16. вијека, наиме, већина европског становништва обиљежавала је Нову годину 25. марта, а славље је трајало до 2. априла. Када се датум прославе Нове године помјерио на 1. јануар, 1. април је постао дан шале на рачун оних који обиљежавају Нову годину погрешног датума. Временом је то постао дан за зафрканцију из било којег повода, на било чији рачун.

У англосаксонским земљама 1. април зову Дан свих будала, па је писац Марк Твен рекао да "служи да бисмо се присјетили ко смо и шта смо остала 364 дана".

У Шкотској се тај обичај првобитно звао "лов на кукавицу", а кукавица је била особа која падне на штос. У Француској и Италији особа која насједне на првоаприлску шалу зове се "априлска риба".

Према традицији, у многим земљама људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, а ако то раде послије тог времена, онда и сами постају "априлске луде".

Медији

Држећи се традиције и многе медијске куће смишљале су првоаприлске шале, које су ишле од смијешних до апсурдних, па је тако протеклих година било вијести да се Дејвид Бекам придружио аустралијској фудбалској репрезентацији, као и да је Канада купила пола хавајског острва.

У шалама без сумње предњачи британски Би-Би-Си. Тако је 1965. године објавио да уводи нову технологију, која омогућује емитовање мириса путем ТВ пријемника, под паролом "од сада не више само свјетло и звук, него и мирис на вашим малим екранима". Многи су гледаоци звали уредништво и извјештавали да им из телевизора заиста допире мирис.

Занимљиво је да је чак 40 година касније гледаоцима исти штос успјела да "прода" и ТВ станица "Seven Nerwork" у Аустралији.

Продуценти Би-Би-Сија су у емисији "That's Life!", посвећеној талентованим животињама, 1. априла 1979. године емитовали увјерљиву репортажу о енглеском овчару који зна да вози аутомобил.

Британски астроном увјерио је 1. априла 1976. слушаоце Би-Би-Сија да ће због поремећаја Земљине гравитације моћи мало лебдјети. Десетине грађана звале су станицу тврдећи да се то заиста и догодило.

Холандска државна телевизија 1955. је извијестила да се срушио Коси торањ у Пизи. Забринути љубитељи умјетности звали су редакцију занимајући се за детаље несреће.

Иста је телевизија 1975. објавила гледаоцима да је уведена нова технологија која може да открије непријављене телевизоре, па је позвала све који то нису учинили да то среде што прије.

Cartoon Network је 1. априла 1997. од шест до 18 часова емитовао цртаће о Screwy Squirrelu, с објашњењем да не могу промијенити програм, јер је главни лик из цртаћа преузео контролу над ТВ станицом.

Познати спортски недјељник "Sport Illustrated" објавио је 1985. године чланак о новој бејзбол суперзвијезди Сидарти Сиду Финчу, који баца лоптицу досад незабиљеженом брзином и прецизношћу. У тексту је наведено да ће Финч потписати уговор са Њујорк Метсима и да је посебан по томе што је научио да игра бејзбол међу будистима у Тибету.

Музеј шала у Сан Дијегу објавио је списак десет најбољих првоаприлских шала у англосаксонској штампи, а једна од најсмјешнијих односи се на амерички државни радио, који је 1992. године најавио нову кандидатуру Ричарда Никсона за предсједничке изборе под мотом: "Нисам учинио ништа лоше и нећу то поновити"!

Обичај збијања првоаприлских шала није заобишао ни Србију, па се често у медијима могло наћи понешто што је изненадило читаоце. Једна од шала која се најчешће спомиње објављена је 1964. године у "Политици експрес" и односила се на то да легендарни фудбалер Драгослав Шекуларац "прелази" у Партизан.

Подвале о којима се још прича

Сваке године дежурни шаљивџије смисле неколико првоаприлских зезанција које се препричавају годинама.

Тако је "Гугл" заједно с "Виргином", најавио пројекат "Virgle", односно велики план за насељавање људске колоније на Марсу. Наравно, многи су пожурили да се пријаве.

Загребачки Радио 101 имао је 1. априла 1985. наводну емисију уживо о еутаназији, у којој је учествовало више "угледних гостију". Када се расправа захуктала, један од противника еутаназије извукао је пиштољ и пуцао у друге госте.

Програм је прекинут и у етеру су се чуле сметње, а послије пуног минута огласила се нова водитељка и објавила да се у студију "догодио тежак инцидент те да су интервенисале снаге реда". Док су се сви на радију смијали, јер је била ријеч о снимљеној радио-драми, на радио је дошла права полицијска патрола, па су водитељи објавили да је све била шала.

Један хрватски дневник 1992. објавио је да кошаркаш Ирвин Меџик Џонсон више није позитиван на HIV те да се враћа кошарци, а да је за нови клуб изабрао загребачку Цибону. Био је наведен и тачан термин доласка кошаркашке легенде под Цибонин торањ ради давања аутограма. На ову причу насјеле су десетине наиваца који су се појавили са припремљеним папирићима и оловкама.

У емисији "This Day Tonight" на аустралијској телевизији 1975. објављено је да ће се у тој земљи ускоро прећи на "метричко вријеме". У емисији је објављено да ће увођењем новог система рачунања времена један минут, умјесто досадашњих 60, имати 100 секунди, час 100 минута, а дан ће трајати 20 часова. Требало је да секунде постану милидани, минути центидани, а часови децидани. Многи наивци на ово су насјели, а најпознатији је примјер фрустрираног гледаоца, који је инсистирао на објашњењу како ће свој тек недавно купљени дигитални часовник конвертовати на метричко вријеме.

Магазин "PC Computing" је 1994. објавио вијест о закону који треба да изгласа амерички Конгрес, а по којем ће бити забрањено сурфовати интернетом у пијаном стању, те писати о темама у вези са сексом. Наивци нису примијетили да је нешто сумњиво са законом број 040194. Вијест је изазвала реакцију читаве хорде корисника интернета, који су на њу тако бурно реаговали, да се на крају о свему морао изјаснити и сам сенатор америчке савезне државе Масачутес Едвард Кенеди и објавити да је ријеч о првоаприлској шали.

Данске новине "Политикен" објавиле су 1. априла 1965. године да је у данском парламенту прошао закон по којем сви пси смију бити само бијеле боје. На ужас власника жутих, смеђих, црних и шарених паса, у вијести је објављено да је нови закон уведен с циљем постизања већег нивоа безбједности у саобраћају. Наиме, оцијењено је да се бијели пси најбоље виде ноћу. Многи наивци почели су да зову редакцију питајући је ли икако могуће да некако префарбају свог пса који иначе није бијеле боје.

Специјализовани сајтови

Свако од нас барем је једном искористио неку од три класичне првоаприлске шале: лажни телефонски позив, претварање да смо оштетили нечију омиљену ствар - најчешће аутомобиле или "пакет изненађења", који, наравно, садржи неке гадости.

Родитеље на 1. април најчешће зезну њихова дјеца, али за оне који их желе предухитрити, једна страница за маме нуди попис најбољих "фора" које можете продати дјетету.

Ако желите зезнути пријатеље опсједнуте својим скупим "ајфоном", постоји апликација која симулира оштећени екран.

"Практична упутства" за првоаприлске шале можете наћи на страници thefoolsday.com, која вам савјетује како добро испланирати шалу, како "жртви" одвратити пажњу, те како контролисати узбуђење које може све покварити, уколико измакне контроли. Слична упутства нуди и сајт популармецханицс.цом, а уз њих је и попис свега што би могло поћи лоше уколико забрљате.

Ако желите да некога одлијепите од рачунара за којим стално "виси", лифехацкер.цом нуди опис трикова помоћу којих им можете загорчати живот.

Стручњаци истичу да хумор помаже људима да се кроз смијех опусте и бар на тренутак забораве тешку свакодневицу.

Све зависи од ваше креативности, али је најбитније имати укуса и на прави начин обиљежити 1. април. Шалите се, али пазите да не претјерате.

Сајт slate.com

Сајт slate.com савјетује како 1. априла сачувати "живу главу". Једно од "блесавих" упутстава гласи да тај дан једноставно уопште не пратите британску штампу или да избјегавате чудне животиње.

Проблеми

Дан шале често узрокује и проблеме, јер у страху да нас неко не превари, не вјерујемо у нешто до посљедњег тренутка, иако није ријеч о шали. Тако је једна школа у Данској умало изгорјела, јер су ватрогасци тек послије трећег позива дошли да интервенишу. Ватрогасна бригада је, наиме, првобитно мислила да је ријеч о шали.

Иран је прогласио 1. април 1979. године за Дан републике, иако већина мисли, и послије више од 30 година да је то у ствари шала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана