Дан шала и смицалица VIDEO

М. Миљић, М. Чигоја
Дан шала и смицалица VIDEO

Први април ни у једној земљи свијета није службени празник, али се зато свуда "празнује" и за љубитеље шала и смицалица нема бољег датума.

Многи у свијету смију се 1. априла, од срца или киселкасто, зависно од тога да ли збијају шале на туђи рачун или то неко чини на њихов, али сви се труде да тога дана не буду насамарени. Многи мисле да је 1. април неподношљива традиција, али је ипак много више оних који воле хумор, шале и смицалице и они не желе да се одрекну тог обичаја и неизбјежног "априлилилили".

Поријекло

Тачно поријекло ове традиције нико поуздано не зна, а најпопуларнија је теорија да је настала у Француској око 1500. године промјеном календара, која је почетак године премјестила из априла у јануар. Међутим, глас о промјени календара споро је путовала, поготово у рурална подручја, гдје су људи и даље почетак године славили почетком априла, па су их називали "априлским будалама".

Многи сматрају да је обичај настао из старог европског фестивала обнове, чији су обавезни дио програма биле управо шале и смицалице, а који се славио почетком априла.

Има и оних који тумаче да се овај својеврсни "народни празник" појавио крајем средњег вијека у Европи као "Дан свих луда", који је био општенародно весеље.

Неки опет вјерују да коријени тог "празника" досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи становници знали да се добро забављају и приређују разне баханалије. Енглези мисле да је дан шале преузет са Истока, а 1. април зову "Даном свих глупака". Према једној теорији, непозната 16-годишња дјевојка заказала је на тај дан француском краљу Хенрику IV, познатом по томе да је волио младе дјевојке, дискретни "састанак" у просторијама дворца, на којем се умјесто ње појавила његова жена.

Најбоље подвале свих времена

Први април је веома популаран у разним медијима, чак и код оних који важе за озбиљне. На неке од њихових шала насјеле су хиљаде људи. Одлична, иако ненамјерна шала из 1938. доказује да је врло лако збунити масу која радио не слуша пажљиво. Орсон Велс је радио-драмом "Рат свјетова" изазвао масовну панику у САД, јер су слушаоци повјеровали да су свијет заиста напали ванземаљци. Нису се смирили ни послије низа упозорења, а око 1,7 милиона људи повјеровало је у причу.

BBC је 1. априла 1957. у емисији "Панорама" приказао репортажу о породици из Тицина у Швајцарској која узгаја дрвеће на којем расту шпагети. Гледаоци су BBC послије емисије засули писмима и телефонским позивима. Занимљиво је да је 40 година послије исти штос гледаоцима "продала" ТВ станица "Seven Network" у Аустралији.

 "Burger king" је 1998. у новинама "USA Today" објавио оглас за "Left-Handed Whopper", хамбургер који је посебно направљен на љеваке (састојци из хамбургера приликом конзумације капају на страну која погодује љевацима). Након што су љеваци похрлили у ресторане, "Бургер кинг" је признао да се само шалио.

У скандинавским земљама алкохол је врло скуп, па су се становници Бергена у Норвешкој обрадовали кад је лист "Bergens Tidende" 1987. објавио да су власти прикупиле 10.000 литара шверцованог вина, те позвао читаоце да га по ниској цијени откупе. До поднева их је посјетило 200 грађана са празним боцама и бурадима.

Аустралијска радио-станица "Triple J" уплашила је слушаоце 1999 "извјештајем" из сједишта Међународног олимпијског одбора у Лозани да је на тајном састанку представника одбора одлучено да се Сиднеју одузимају љетне Олимпијске игре 2000. због кашњења у завршетку објекта. На првоаприлску шалу насјео је и премијер аустралијске савезне државе Нови Јужни Велс Боб Кар, а причу су преузеле и државне радио-станице.

Британски "Гардијан" је 1977. на чак седам страница објавио репортажу о Сан Шерифеу, измишљеној острвској држави у Индијском океану. Репортажа је садржавала комплетан опис два главна острва названа Upper Caisse и Lowe Caiss, о измишљеној престоници названој Бодони, па чак и вођи тог измишљеног острва, генералу Пици. Тај дан, али и много дана касније, редакција је била затрпана позивима читалаца.

Компанија "Тако бел" објавила је да је купила Звоно слободе, чувени споменик и један од симбола америчке независности и том приликом га преименовала у "Тако Звоно слободе". Стотине бијесних људи је назвало Национални историјски парк у Филаделфији, гдје је Звоно било смјештено.

Познати на мети

На мети првоаприлских шала често су и познати. Тако је радиостаница KISS из Тенесије објавила 2003. да ће се на паркингу једног трговачког центра одржати бесплатан концерт Еминема. Нагрнуо је велики број његових обожавалаца. Када се сазнало да је ријеч о подвали, бијесни слушаоци су похрлили на радио-станицу да претуку водитеље, који су касније оптужени за ремећење јавног реда и осуђени на затворске казне.

Веб страница "Wall of Sound" је 1999. објавила сензационалну вијест да је поп звијезда Бритни Спирс заправо 11 година старија, односно да има 28, а не 17 година, као што се представљала. Наведено је и много детаља који откривају ту истину, као на примјер да је Бритни рођена као Белинда Сју Спирсон 7. августа 1970, а колико заправо има година потврдили су у чланку и њени другари из разреда. Због ове вијести стотине људи назвало је Бритнину издавачку кућу распитујући се колико има година.

Да и славни имају надахнућа за првоаприлске шале, показао је чувени новозеландски редитељ Питер Џексон, током снимања филма "Кинг Конг". Он је 2005. у сарадњи са члановима филмске екипе саопштио медијима да се спрема и нова епизода са насловом "Конгов син", у којем ће се потомци дивовског мајмуна борити против нациста.

Цеца и Северина

Прошле године праву буру у региону изазвала је вијест да фолк пјевачица Светлана Цеца Ражнатовић постаје Црногорка. Ову информацију објавиле су подгоричке Вијести са пратећом изјавом помоћника министра унутрашњих послова Османа Субашића, да би потом, након што су вијест преузели готово сви медији у региону, уредништво саопштило да се ради о првоаприлској шали. Занимљиво је да је мало ко запазио да је потписник текста П. Травањ односно Први Април. Министарство унутрашњих послова и јавне управе Црне Горе упутило је протест уредништву Вијести због тога што је тај владин ресор искоришћен за првоаприлску шалу.

Хрватски лезбијски портал ЦроЛ 2010. је најавио да ће популарна пјевачица Северина Вучковић глумити у првој хрватској романтичној комедији о лезбијкама. На шалу спремни аутори поткријепили су "ексклузиву" информацијом о априлском снимању на локацијама у Загребу и Сплиту и Северинином изјавом да једва чека прву клапу. Поједини су и повјеровали у ову вијест, али је сумње отклонио Северинин менаџер.

Примјерено и неукусно

Психолог Александар Милић наглашава да треба водити рачуна о томе да постоји примјерена и неукусна шала.

- Непримјерена шала је све оно што би за некога значило неугодност, опасности и ризик. Неукусне шале представљају опасну игру са људима - рекао је Милић.

Истиче да шале треба да имају логичне садржаје, примјерне људима. Додаје да ако нека шала има за посљедицу конфликте и неспоразуме, онда има сасвим други смисао.

- Шала није примјерена ни код оних људи који су различитог културолошког нивоа, односно оних који су различитих позиција и комуникација - рекао је Милић и додао да подржава примјерене првоаприлске шале.

Социолог Биљана Милошевић казала је да медији имају више функција у сваком друштву, од едукативне до забавне.

- Ту забавну функцију никако не би требало злоупотребљавати у опасним првоаприлским шалама - рекла је Милошевићева. Она сматра да медији никако не смију да за 1. април објављују вијести о опасним догађајима, да би то употријебили као шалу.

- Треба водити рачуна и о томе да постоје различите социолошке и психолошке карактеристике људи и да појединци неке првоаприлске шале никако не би разумјели - истакла је Милошевићева.

Многи психотерапеути наглашавају да би, када би се људи чешће смијали, многе бољке које су посљедица савременог начина живота и свакодневног стреса биле ублажене. Резултати бројних истраживања потврђују да је смијање добро за здравље. Зато примјерене шале 1. априла не би требало никоме да засметају. Само пазите с ким се и како шалите.

Традиција

У холандском граду Ајндховену одржава се својеврсна традиција "насамаривања" 1. априла - новине се утркују да објаве ексклузивне вијести, као што је долазак свјетских државника у тај град, о болестима, о експериментима у атомистици. У Шкотској је некада 1. априла постојао "лов на кукавицу", а кукавица је била особа која падне на штос. У Француској и Италији се особа која насједне на првоаприлску шалу зове "априлска риба", што можда има везе с тиме да су априлске рибе младе, па их је лако упецати.

Паника у Хонгконгу

Да шаљивџије понекада могу да буду и опасне за становништво доказао је студент из Хонгконга који је 2003. усред панике у вези са смртоносном болешћу SARS, поставио на интернет лажну страницу новина "Минг Пао" и на њој објавио да се SARS страховито проширио Хонгконгом, те да су све луке затворене да би се спријечило даље ширење заразе по свијету. Тада су становници Хонгконга у паници пожурили у продавнице да се снабдију храном, а влада је организовала конференцију за штампу, да би оповргла дезинформације. Студент је завршио у затвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана