Да ли знате ли која је српска најдужа ријеч? Има чак 29 слова, a многи су мозгали и нису се сјетили!

Г.С.
Да ли знате ли која је српска најдужа ријеч? Има чак 29 слова, a многи су мозгали и нису се сјетили!

Познато је да скандинавски језици обилују сложеницама, па стога није ни чудо да обарају рекорде у најдужим речима. Међутим, да ли сте се некада запитали која је најдужа ријеч у нашем језику?

Најдуже српске ријечи

Одговор на „прву лопту” многих људи, вјероватно би био „оториноларингологија”, ријеч која има 20 слова. Ипак, многи извори издвајају две ријечи као најдуже. То су „престолонасљедниковица”, која има 22 слова и „антисамоуправносоцијалистички” – ријеч која има чак 29 слова.

Скандинавци имају најдуже ријечи

Рекорде у састављању најдужих речи поставили су становници земаља Скандинавије. Тако, на примјер, шведска ријеч ”sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad” значи „залиха униформа намењена особљу уније трамвајских компанија”, пише Национална географија.

Холанђани користе ријеч „kindercarnavalsoptochtvoorbereidingsnjerkzaamheden” да означе припреме за дјечији фестивал, односно дјечији карневал. Веома компликовану реч за докторску специјализацију користе Данци, а она гласи „speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана