Да ли треба да правимо нову Нојеву барку

Вељко Зељковић
Да ли треба да правимо нову Нојеву барку

Глобална безбједоносна слика није нимало ружичаста. Многи упозоравају на то како све неодољиво подсјећа на период прије 1914. године, када су стварани услови за почетак Првог свјетског рата, када су се велике силе заиграле нову игру око тога ко ће имати још већу моћ.

Тренутно кључа у Украјини, појасу Газе, Африци, али ако буде отворен и фронт у Индо-Пацифику, не пише нам се добро.

Због свих превирања највише трпе обични људи, који су због неразумних одлука својих политичара доведени у стање које нису могли ни сањати. Европа више неће моћи дуго држати главу изнад воде. У исто вријеме, док нестаје средња класа, државе се све више наоружавају, трошећи на то на десетине милијарди евра. За оне који доносе такве неразумне одлуке, у томе нема ништа неетично.

Читава планета се налази у једном лудачком трансу. Хаос је завладао, због разних посијаних страхова, који су у већини случајева вјештачки. Они се сију да би била успостављена “контрола”. Живимо у времену које је најсликовитије описао Орвел у својој књизи “Животињска фарма”.

Посљедица тога је и буђење десничарских или, боље речено, конзервативних покрета. Њихово јачање широм Европе у ствари је одговор на све теже услове живота, али и као реакција на сулуди неолиберални концепт капитализма који пропагирају такозвани љевичари, стављајући моћ и новац испред добробити човјечанства и обичних људи.

Политичари нас упозоравају и да су климатске промјене поодмакле те како треба хитно дјеловати, а у исто вријеме поједине државе, па и сама Њемачка, која је највећи пропагатор зелене транзиције, враћају се на угаљ. У исто вријеме гасимо фарме и правимо вјештачко произведену храну.

Да ли глобално гледајући тонемо у трибализам, односно племенски начин живота и стадијум разјареног чопора? Све иде у том правцу - стварања накарадног и морално посрнулог свијета. Слике које свакодневно гледамо подсјећају на сукоб два чопора неандерталаца, јер су разним електрошоковима пробуђене ниске страсти у људском мозгу.

То видимо и по улицама и градовима, друштвеним мрежама. Да ли нам је потребна нова Нојева барка? Да ли Американци нешто знају, јер годинама раде на једном сличном пројекту, Нојеве барке за Марс. Или смо можда на добром путу да живимо у неком матрикс времену.

Русија

Руска војска извела је вјежбу узвратног нуклеарног удара. Кремљ је навео да је овом приликом испаљена и интерконтинентална балистичка ракета “јарс” са полигона на мету на Далеком истоку Русије. Ријеч је о ракети која може да носи четири нуклеарне бојеве главе.

НАТО

НАТО је извео редовне годишње војне вјежбе с нуклеарним оружјем, које су одржане у ваздушном простору изнад Италије, Хрватске и Средоземља. У вјежби је учествовало око 60 авиона, а међу њима и модерни борбени авиони, те бомбардери дугог домета Б-52.

Појас Газе

На хиљаде мртвих цивила. Велика хуманитарна катастрофа у најави. Израел наставља са бомбардовањем појаса Газе те дијелова Либије. Укључиле су се и САД, које су кренуле са бомбардовањем дијелова Сирије. Сви су у страху да ли ће Хезболах и Иран ући у отворени обрачун са Израелом.

Европа

Широм Старог континента расте забринутост да би рат Израела и Хамаса могао да подстакне тензије међу заједницама у Европи. Аустрија је подигла ниво упозорења на други могући највиши степен безбједности. Сличне потезе повукли су и Шпанија, Белгија и Француска.

Украјина

Иако је протекло више од 600 дана од почетка руске специјалне операције, крај рата у Украјини, нажалост, још није на видику. Украјинска офанзива је неславно завршена, а у Кијеву су у страху да би након отварања фронта на Блиском истоку могли остати на цједилу.

Економија

Европа клизи у све већу рецесију. У најтежој позицији је Њемачка. Све већи је број компанија која одлазе у банкрот. У ништа бољој ситуацији није ни Италија. Најновије подизање приноса на америчке обвезнице додатно ће искомпликовати ситуацију у Европи.

Богатство

Глобална финансијска имовина домаћинстава у свијету смањила се за 2,7 одсто, што је највећи пад од глобалне финансијске кризе. У исто вријеме један одсто најбогатијих на свијету је приграбио готово двије трећине од 42.000 милијарде новог, створеног богатства.

Медији

ЕУ је планирала да донесе акт о слободи медија (ЕМФА). Међутим, према овом приједлогу, овај акт допуштао би употребу шпијунског софтвера против новинара и надзор над њима и њиховим изворима у случају заштите националне безбједности.

Клима

Прво ураган “Лидија”, онда и “Отис”. Оба су погодила мексичку обалу Пацифика, остављајући за собом пустош. Отопљавање мора због климатских промјена изазива све снажније урагане који спорије слабе једном кад дођу до копна, повећавајући тако разарања.

Океани

Ледена капа Арктичког океана нестаће већ у љето 2030-их година, деценију раније него што се мислило. И док се краве оптужују како једни од највећих загађивача атмосфере, због испуштања гасова, ником не пада на памет да спомене многобројне ратове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана