Да ли сте знали? Ево зашто некад видимо Мјесец на небу и током дана

ГС
Да ли сте знали? Ево зашто некад видимо Мјесец на небу и током дана

Мјесец и звијезде су увијек на небу, али сви знамо да не можемо увијек да их видимо. Али понекад, током дана, можемо да видимо и Сунце и Мјесец у исто вријеме.

Мјесец не сија због своје светлости, већ зато што се сунчеви зраци одбијају од његову површину.

„Сунчева светлост је толико јака током дана да на неки начин пригушује светлост месеца и звезда“, објашњава астрофизичар Чејен Полијус.

Када је Мјесец млад, налази се између Сунца и Земље, а страна Мјесеца која је освјетљена Сунцем окренута је од наше планете.

То значи да је Мјесец још горе, али не можемо да га видимо током дана, јер се сва сунчева светлост рефлектује од нас.

Можда ће вам помоћи ако замислите Сунце као велику сијалицу и Мјесец као огледало. Под неким угловима не можемо да видимо сијалицу, али можемо да видимо светлост захваљујуćи огледалу које је рефлектује. Ово се дешава када видимо Мјесец током ноћи.

Не можемо директно да видимо Сунце јер нам Земља блокира поглед на њега, али светлост се одбија од Месеца. Постоје ситуације у којима можемо да видимо и сијалицу и огледало, а управо то се дешава када видимо Месец током дана.

Како Мјесец наставља своју орбиту око Земље, далеко од Сунца, видљиво је све више његове осветљене површине. Због тога понекад видимо Месец као млад месец или светлу половину. Што је Месец удаљенији од Сунца и видљив изнад хоризонта, то га је лакше уочити током дана.

„Мјесец је најлакше видети током дана када је у првој и последњој четврти (90 степени удаљен од Сунца). Тада можемо да видимо половину осветљене стране Мјесеца док је сунце још горе“, каже Полијус.

На половини своје орбите, Мјесец је „иза“ Земље у односу на Сунце, а цијелу његову површину можемо видјети као пун Мјесец.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана