Да ли хришћани и муслимани вјерују у истог бога?

Агенције
Да ли хришћани и муслимани вјерују у истог бога?

На друштвеним мрежама прије скоро мјесец дана повела се расправа о томе да ли муслимании хришћани вјерују у истог бога.

Расправа је покренута након што је професорка политичких наука са једног приватног колеџа у Илиноису, Лариција Хокинс, на свом профилу на Фејсбуку написала своје ставове о ове двије религије и рекла, између осталог, да она сматра да хришћани и муслимани вјерују у истог бога.


"Религиозно се солидаришем са муслиманима зато што су они, као и ја, која сам хришћанка, народ књиге, а слажем се са изјавом папе Фрање да вјерујемо у истог Бога."

Хокинсова је овом изјавом мислила на говор папе у ком је он рекао да су хришћани и муслимани "браћа и сестре".

Због ове изјаве, професорка Лариција би могла да добије отказ, а са колеџа на ком ради су рекли да су донијели одлуку да је за сада суспендују из теолошких разлога јер је њена изјава нарушила вјеру ове установе.

"Иако су ислам и хришћанство монотеистичке вјере, ми сматрамо да постоје фундаменталне разлике међу њима, укључујући њихов став о богу и његовом односу према човјечанству, путу спаса и молитвама", написали су челници колеџа у својој званичној изјави.

Међутим, због свега тога су се огласили и други теолози, који пак тврде да хришћанство и ислам имају слична веровања, укључујући и заједничко веровање у истог бога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана