Да ли ће литијумске батерије постати прошлост?

ГС
Да ли ће литијумске батерије постати прошлост?

Могућа јефтина, али учинковитија алтернатива за литијум у производњи батерија могла би бити морска со. Батерије од морске соли имају четири пута већи капацитет него батерије од литија.

Истраживачи су већ развили такву батерију која је направљена од натријум-сумпора. Ријеч је о хемијском једињењу који се може прерадити из морске воде. Таква батерија не само да је јефтинија, већ је и еколошки прихватљивија од постојећих батерија.

Главни истраживач Схенглонг Зхао с Универзитета у Сиднеyју сматра да би ова батерија могла бити прекретница у обновљивим изворима енергије. Међутим, како је указао, постоји неколико финансијских препрека за развој батерија од морске соли.

Значај батерија

С обзиром да је планета све топлија, све је већа потреба за прелазак на обновљиве изворе енергије, као што су вјетар и Сунце. Но, с обзиром на то да обновљиви извори енергије нису толико конзистентни, постоји потреба за чување, складиштење енергије, а за шта се користе и батерије.

Многе тренутно доступне батерије направљене су од ријетких метала, као што су литијум, графит и кобалт. Да би Европска унија постигла климатску неутралност, до 2030. мораће трошити 18 пута више литија, а до 2050. скоро 60 пута више, преноси Кликс.

Предсједница Европске комисије Урсула фор де Лајен  је у септембру ове године изјавила да ће литиј и ријетки метали ускоро бити једнако важни као и нафта и плин. Међутим, ти метали имају своју цијену. Експлоатација литија за посљедицу може имати несташицу воде, уништење биодиверзитета, уништење екосистема и загађење земљишта. Осим тога, експлоатација је врло скупа. Због тога се очекује да би батерије од морске соли могле бити алтернатива.

Какве су то батерије од морске соли

Ове батерије нису нешто сасвим ново. Као концепт постоје већ 50 година, али нису биле достојна алтернатива због кратког периода употребљивости. Но, батерије од морске соли које се сада развијају су другачије.

Истраживачи су измијенили електроде како би побољшали реактивност сумпора - кључног елемента за капацитет складиштења енергије. Резултат тога јесте батерија са "супер високим капацитетом и ултра дугим вијеком трајања на собној температури", образложили су истраживачи Универзитета у Синдеyју. С обзиром на то да је морска со свеприсутна, батерија од морске соли би могла бити исплатива алтернатива литиј-јонским батеријама.

"Када Сунце не сија , потребна су нам висококвалитетна рјешења за складиштење енергије која нису на штету Земље и која су лако доступна на локалном и регионалном нивоу", указао је професор Зхао.

Према његовим ријечима, кориштење свеприсутних ресурса гарантује већу енергетску сигурност и омогућава већем броју држава да крену ка декарбонизацији. Намјера истраживача је да побољшају и комерцијализирају батерију од морске соли,

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана