Чувамо српску традицију и обичаје

Сандра Кљајић
Чувамо српску традицију и обичаје

Срби у Словенији нису заборавили своју традицију и културу и настоје да је очувају, каже за “Глас Српске” кореограф и умјетнички руководилац Културног друштва “Брдо” из Крања Милан Гламочанин.

“Брдо” је једно од најуспјешнијих српских културних друштава у Европи, а већ три године заредом побједник је Европске смотре српског фолклора дијаспоре и региона, најстарије и најутицајније културне манифестације српске дијаспоре на Старом континенту.

Велику заслугу за успјех друштва има управо Гламочанин, под чијим су вођством фолклораши из Крања протеклих година освојили низ награда.

Своју велику љубав према српском фолклору овај младић, рођен у Словенији, његује од малих ногу, а максимално је, каже, посвећен очувању српских обичаја, језика, културе…

Фолклорном секцијом “Брда” руководи од 2002. године и стотине младих научио је српским играма и обичајима.

- Сматрам да сам тек на почетку, јер могу још много тога да урадим када је ријеч о кореографији - каже Гламочанин.

Драго му је, додаје, што може да говори о више награда које је друштво добило посљедњих година.

- Европски прваци смо три године, добили смо златну плакету за најбољу ношњу, за најбољу песму, у Словенији само проглашени за најбољу групу у региону… Мени лично најдража је награда из 2010, коју смо добили у Брчком. Тада смо први пут проглашени за најбољи ансамбл на Европској смотри фолклора - каже Гламочанин.

Додаје да је “тајна” успјеха ансамбла у континуираном раду.

- Радимо заиста много, а поред тога, годинама смо постављали темеље друштва. У друштву данас имамо око 350 активних чланова, а у самој фолклорној секцији 140. То је највећи број од када постојимо, а то је готово 20 година. Оно што ме највише весели јесте то што младих који долазе у наше друштво има све више. Тако је од тих 140 чланова фолклорне секције више од 90 млађе од 23 године. То ми даје подстицај за даљи рад и показује да сам на правом путу - истакао је Гламочанин.

Тешко је побројати све фестивале у БиХ, Србији, Грчкој, Бугарској, Хрватској, Швајцарској, Аустрији… на којима је “Брдо” учествовало.

Гламочанин напомиње да “Брдо” није једино српско друштво у Словенији, а са многима и сам сарађује.

- Има доста српских друштава, негдје око 25, од којих је 14 повезано у савез. Кроз њих Срби настоје да очувају своје благо - нагласио је.

Додаје да је много заинтересованих да на овакав начин чувају српску традицију.

- Кроз друштва се оснивају школе српског језика, часови веронауке… Треба истаћи чињеницу да међу младим Србима има и оних који су трећа или четврта генерација рођена у Словенији, па им је теже да имају додир са матицом. Ја сам, на пример, трећа генерација. Кроз рад друштава, као што је наше, то је олакшано, јер покушавамо да им покажемо одакле потичу и помогнемо да науче српски језик, а, нормално, да не забораве ни где живе, јер им је то домовина и ту ће живети и радити. Мислим да је друштво својим радом показало да се то може успешно урадити - истакао је Гламочанин.

Његов рад и таленат препознат је широм Европе, па је Гламочанин у више наврата радио кореографије и за друга друштва, не само она у Словенији.

- То јер за мене велика част и могу да кажем да сам поносан због чињенице да су ме као некога ко није из матице ни из Републике Српске, а бави се српским фолклором, традицијом и кореографијом, позвали да им помогнем. До сада сам радио у 17 културно-уметничких друштава у целој Европи. Између осталог, радио сам у Швајцарској, Немачкој, Аустрији, па и у Канади… Радио сам чак и са КУД-овима у Србији. То су све биле различите кореографије, везане за различите крајеве, Србију, Лику, Републику Српску - прича Гламочанин.

Напомиње да друштво сваке године има неколико редовних активности, па ће тако бити и у 2013. и томе ће се, каже, посветити у идућем периоду.

- Прва активност која следи је Скупштина друштва у фебруару, током које ћемо традиционално организовати “Крајишко прело”. То је традиционална манифестација гдје се, између осталог, спремају традиционална јела, а долазе гости из Српске, из Србије, Славоније и Лике. Циљ нам је да покажемо каква су некад била прела - истакао је Гламочанин.

Додаје да је у плану и цјеловечерњи концерт “Ђурђевданске игре”.

- Овог пута концерт ће бити јубиларни, јер се традиционално одржава већ десет година. Ипак, најзначајнија манифестација коју ми организујемо су “Дани српске културе”, која ће се одржати у Крању у октобру - истиче Гламочанин.

Додаје да ће и он и друштво настојати да наставе онако како су радили протеклих година.

КД “Брдо”

Гламочанин наглашава да без помоћи институција у Словенији не би могли да опстану, а лани су добили и просторије за рад.

Културно друштво “Брдо” установљено је 1994. године и од тада свој рад заснива на хуманитарном, спортском, културном, друштвеном и едукативном сегменту. На основу постигнутих резултата, бројних и квалитетно урађених пројеката, словеначко Министарство културе додијелило је “Брду” статус друштва које дјелује у јавном интересу на подручју културе у Словенији.

Дани српске културе, фолклорна манифестација “Разиграна младост”, цјеловечерњи концерт “Ђурђевданске игре”, “Крајишко прело”, издавање новина “Наш глас”, Фестивал традиционалних пјесама “Пјесма рода мог”, само су неке од активности које спроводи друштво. Друштво је редован члан Савеза српских друштава Словеније и Свјетског фолклорног удружења.

Мајице

Фолклораши из Крања лани су трећу узастопну побједу на Европској смотри фолклора прославили у мајицама на којима је писало “Само Чак Норис може да игра боље од нас”.

- Мајице смо одштампали шалећи се и заиста нисмо очекивали да и трећи пут можемо да победимо - казао је Гламочанин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана