Чувају традицију, вјеру и обичаје

В. Кулага, С. Тадић
Чувају традицију, вјеру и обичаје

Васкрс, највећи хришћански празник, обиљежавају и Срби који живе у Хрватској. На тај начин, кажу, чувају своју вјеру, традицију и обичаје.

Тако је и у дому Милана Родића који живи у мјесту Јасенак код Огулина. Родићева мајка потиче из старе свештеничке породице из Лике тако да је, каже он, још од младости, учила своје потомке како се обиљежавају празници као што су Божић и Васкрс. Присјећа се да су се и у "прошлој" држави у кругу његове породице обиљежавали хришћански празници, нарочито Васкрс.

- Обичај је да се на Васкрс гости са радошћу дочекују, нарочито код православаца. Обичај је и да људи у мањим мјестима дођу једни другима у госте и да се почасте - каже Родић.

Прича и да се у његовом селу Срби држе обичаја да на цвјетну недјељу, седам дана прије Васкрса, неко од укућана устане рано, набере пољско цвијеће које се са једним јајетом стави у воду.

То јаје, наставља он, припадне оном укућанину који се први умије "цвјетном" водом. Укућани се затим сви умију водом у којој је стављено цвијеће.

Родић прича да треба поштовати и придржавати се и васкршњег поста, нарочито у седмицу пред Васкрс.

- У петак се фарбају васкршња јаја и у недјељу ујутро, на Васкрс иде се у цркву гдје се носе, ради благослова, и јаја - рекао нам је Родић.

Обичај је, каже Родић, да се прво јаје остави до идућег Васкрса, јер је оно то које чува кућу. Када се јаја благослове, то прво јаје се на неки начин обиљежи да би се знало да је оно баш то прво јаје.

Додао је да свакога Васкрса, његов син који са женом живи у Љубљани, дође у своју кућу тако да за васкршње празнике породица буде на окупу.

- Ријеч је о данима који на свечан начин вежу породицу - закључио је Родић.

Парох грачачки отац Југослав Максимовић наглашава да су обичаји за Васкрс у Хрватској мање-више слични онима у Републици Српској.

Истиче да је на простору Грачачке парохије остало доста утицаја из времена комунизма, те да је раније било доста људи који су послије рата били "изгубљени" што се тиче вјере.

- Aли то је прошло, Црква је пролазила и гора времена и преживјела је, па тако и сада, силом Духа светога опстала је и становништво посјећује цркву и долази на молитве колико може - наглашава Максимовић.

Додаје да је православна црква на просторима Хрватске веома значајна за Србе који ту живе.

- Обиљежавање Васкрса, али и било којег другог празника окупи људе, друже се, разговарају. Настојим да људима, па и дјеци којој предајем вјеронауку у школама, приближим обичаје, позивам их да долазе у цркву, све како се не би заборавило ко смо и каква нам је вјера - прича Максимовић.

Додаје да се и родитељи труде да дјеци причају о обичајима.

- Један дјечак је недавно крштен, а када сам му рекао да дође на Васкрс у цркву, одговорио ми је да ће донијети јаја да се освештају, те да ће једно оставити као чуваркућу до идућег Васкрса - каже отац Максимовић и истиче да све то доказује да Срби настањени у Хрватској држе до обичаја и православне вјере.

Улога цркве

Родић истиче да се у Хрватској много ствари промијенило протеклих година. Српска православна црква је, каже он, учинила много када је ријеч о уједињењу људи и враћању старим обичајима.

- Многи Срби на овим просторима тек сада уче о својим обичајима јер нису ништа о њима знали док црква није привукла људе. Многи нису знали на који начин треба да се обиљежавају велики православни празници. Ипак, када људи хоће да уче, никада није касно - наглашава Родић.

Парохија

Свештеник Максимовић наглашава да његова парохија обухвата простор пречника стотину километара, тако да на Васкрс служи литургију у Грачацу, а други и трећи дан празника у другим мјестима насељеним српским становништвом.

- На тај начин настојим да што више приближим вјеру и дух Васкрса свим Србима у парохији - прича Максимовић и додаје да је, нажалост, у овој парохији већина становника старије доби и да има веома мало омладине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана