Чудесно приказање у селу Рудовци код Лазаревца

Aлександра Диклић
Чудесно приказање у селу Рудовци код Лазаревца

Село Рудовци надомак Лазаревца од 4. августа, када на старом јасену приказао лик Богородице, свакодневна је мека бројних ходочасника, знатижељника... Све чешће и болесних, који у лику Мајке Божије траже наду у последњи спас.

У овом питомом шумадијском крају где се, након незапамћене олује која је задесила скоро целу Србију, на празник Благе Марије на кори педесетлетног дрвета појавила светица, врвело је данима као у кошници. Према једнима Богоридица је стигла да помогне у невољи, док су други уверени да је сишла међу народ као опомена да се треба више окренути цркви.

У селу се прича да Богородица није случајно на јасену, изниклом на некадашњем имању рудовачког попа, који је у време вожда Карађорђа, предводио народ овог краја у борби против Турака. Има кажу нечег и у томе што је њен лик, прва спазила Мирјана Реyеповић која је велика верница.

A, Мирјана која је пијући кафу са снајом Сањом тада тек пристиглом из Беча на краћи одмор, спазила Мајку Божију на дрвету надомак дворишта више се и не сећа колико је пута испричала, како се све десило.

Призор је заиста био "чудесан". Прво јој се само назрела, па није била сигурна да ли јој се причињава, да би лик Богородице бивао све уочљивији. Не верујући у све што им се пред очима одиграва, две жене су отрчале да погледају кору дрвета, а онда позвале и комшије и сви су препознали светицу.

Вест се муњевито проширила изван села. Почели да пристижу и људи са свих страна. Прво из оближњег Лазаревца и Крагујевца, па целе Србије, а онда из Републике Српске, Црне Горе... У августу, их кажу мештани, било из читаве Европе, а по који странац наврати и сада. Долазе и "српски Кинези" који би да виде шта се то у Рудовцима приказало.

Стари, млади, деца, а међу њима новинарске екипе, које су се као и наша, упутиле да се увере у "чудо невиђено". Има и људи у колицима, увијених руку и ногу, главе. Стигли, јер верују у исцелитељске моћи лика на дрвету. Неко дрхти, други неми, трећи се тихо моле. И ту су целог дана у колони. Стижу у свако доба дана, па и ноћу, а не ретко и раном зором.

И сви кажу да се после сусрета са рудовачком Богородицом осећају боље.

Странци су, према причи Рудовчана, снимали "чудо". Једна девојчица нам објашњава да се Богородица најбоље види када се слика мобилним и да се при том мало удаљимо. Старац из Крагујевца кога је довела кћерка, прича да се таква чуда попут овог догађају ретко. У неколико векова једном, а бака му је као малом казивала да та приказања доносе боље дане.

- Нисам дошао ради себе да се помолим, већ за бољитак целог српског народа. Стар сам и доста ми живота – каже Панта Вуковић и верује да је Богородица стигла кад је "много тешко".

У кутију поред јасена ставља новчаницу од сто динара и придржавајући се штапом, крсти се крај дрвета. A, кутија пуна новца. Примећујемо и да многи чим се прекрсте, стављају пресавијени папирни новац у распуклине на кори дрвета. Мештани објашњавају да ће паре ићи за цркву. Надају се и  огради око дрвета да неко не оштети приказање.

Ту срећемо и Миниће из Ниша. Дошли и они да виде чудо, довели и трогодишње близанце. Моле се Богородици да им у породицу стигне девојчица.

Милка и Сека које су са пријатељицама дошле из Београда. објашњавају да им се, када су виделе дрво на телевизији, учинило да је лик на дрвету њихова заштитница чију славу славе, Света Петка, али да су се на лицу места увериле да је реч о Богородици.

Под јасеном се као мали играо Миле Јовановић. Живи у близини и често наврати да види људе који долазе. Прича нам да ничег на јасену, којег се добро сећа из свог детињства, никада није било. A, сада приказање...

- Ма, тврдим биће неко чудо. Нешто мора да се догоди. Прво незапамћена олуја, а сада Богородица на нашем јасену – крсти се док говори Јовановић.

Од Рудовчана смо чули и да је свештеник, овом догађају обавестио владику шумадијског Јована. Прича се и да су свештеници Колубарско-посавског намесништва, недавно у присуству неколико стотина верника, служили литијску молитву.

 Црква забранила скрнављење

Око стабла јасена где се Богородица појавила су бројне иконице, разни предмети, исписани папирићи, гомиле цвећа које остављају посетиоци. Има и свећа, мада сељани упозоравају народ да их не пали, да се не би оштетило дрво.

- У почетку су људи кидали кору с дрвета. Срећом поп је забранио да се скрнави наше ново светиште – објашњава Рудовчанин Миле Јовановић.

Чуло се и преко океана

Весна Вукић прешла је океан да дође код родитеља у Сомбор. Чула за Богородицу, одмах села у кола и правац Рудовци. Усхићена је због невероватног догађаја у којем учествује. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана