Чудесна судбина Весне Вуловић

Александар Поповић
Чудесна судбина Весне Вуловић

Док је летио над мјестом Херсдорф у Источној Њемачкој, у ЈAТ-овом авиону на лету Загреб - Стокхолм, 26. јануара 1972. године експлодирала је бомба, коју су поставили хрватски националисти.

Aвион је изгубио контролу и срушио се на територију тадашње Чехословачке. У овој несрећи животе је изгубило 27 путника и чланова посаде, а стјуардеса Весна Вуловић, која се налазила у репном дијелу авиона, самим чудом, остала је жива послије пада са 10.160 метара висине.

Она је ушла у Гинисову књигу рекорда као особа која је преживјела пад са највеће висине без падобрана, а овај напад је први терористички напад на авионе.

Спасавање

Тог кобног дана авион се срушио изнад чехословачког села Српска Каменица, које се данас налази у Чешкој.

Весна Вуловић, тада двадесетдвогодишња стјуардеса, која данас као пензионер живи у Београду, преживјела је упркос малим изгледима које су јој давали љекари. Њу је, наиме, послије пада авиона у шуми поред Српске Каменице, напола живу, пронашао лугар Бруно Хенке. Лугар је позвао ватрогасца који је пребацио до болнице у Великој Каменици, гдје јој је, према њеним ријечима, љекар убризгао четири литра крви, али није давао пола промила изгледа да ће преживјети. Између осталих имала је повреде као што су фрактура лобање, обје сломљене ноге и три сломљена пршљена.

Ипак, послије неколико операција и вишемјесечног опоравка, она се вратила у ЈAТ, али више није радила као стјуардеса, већ као шалтерски службеник.

Вуловићева је много година касније рекла да је тек послије несреће схватила да су сви чланови посаде предосјећали да ће се нешто десити.

- Само ја нисам ништа предосјећала - каже она.

Узроци пада

Било је разних теорија о узроку пада авиона, међу којима и она да је до пада дошло због грешке чешке противваздушне одбране, која је погодила летјелицу, која је била на висини знатно нижој од 10.000 метара.

Истрага је, међутим, показала да је до несреће дошло након што је експлодирала бомба која је била подметнута у авион.

- Наш авион долетео је из Стокхолма, у Копенхагену је била смена и ми смо преузели авион са бомбом. У то вријеме се у авион улазило као у аутобус, могли сте ући на свим успутним станицама, а мере контроле нису биле као данас. После моје несреће уведена су нова правила - објаснила је Вуловићева.

Она је послије пада постала позната широм свијета, а њено преживљавање била је једна од тема популарне телевизијске емисије "Митбастерс" на каналу "Дискавери".

Ипак, да је могла да бира, каже, одабрала би да не лети и не доживи несрећу. Вуловићева иначе, није ни требало да буде на том лету, али је дошло до грешке, па је она замијенила колегиницу са истим именом.

Споменик

У селу Српска Каменица подигнут је и споменик, који су сваког 26. јануара походили мјештани и чланови ЈAТ-ове делегације, а који је на 30-годишњицу посјетила и Весна Вуловић. Чак се у локалном туристичком центру чува и велика документација о овој несрећи, а у селу је отворен и пансион "Весна".

Лугар Бруно, који је спасио Весну је преминуо, али је његова унука добила име Весна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана