Цртањем графита дјеца у шаторским насељима лијече трауме од разорних земљотреса

Анадолија
Foto: Aнадолија

ГАЗИJАНТЕП– Цртање мурала на зидовима рушевина добро је осмишљена терапија и разонода за хиљаде дјеце која су смјештена у шаторска насеља након што су остала без својих домова у разорним земљотресима који су погодили јужне регије Турске 6. фебруара.

Програм курса цртања графита проводи се у дистрикту Ислахије и Газиjантепу уз покровитељство Министарства омладине и спорта Турске, а пројект води умјетник и наставник Сенол Каракаја.

Каракаја је казао да су овакву активност радионице и подучавања дјеце цртању графита осмислили као терапију да им се помогне у савладавању траума и помогне у менталном развоју након проблема које имају након земљотреса.

“Осликавамо зидове да дотакнемо душе дјеце, да им измамимо осмијехе на лицима и залијечимо њихове ране. Видимо да су то дјеца која су несигурна и боје се изаћи, а сретна су када дођу овдје и играју се бојама“, рекао је он.

Истичући како им је циљ одржати морал и мотивацију дјеце на високом нивоу, Каракаја је казао како свакодневно раде с групама од по 50 дјеце.

“Радимо на визуалима који би дјеци омогућили да отворе врата новог свијета у својој машти, а не трауми овог потреса, закључио је Каракаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана