Ципи Ливни - млада, интелигентна и опасна

Миленко Киндл
Ципи Ливни - млада, интелигентна и опасна

Биографија Ципи Ливни, израелског министра спољних послова, обилује веома интересантним детаљима, а један од њих привлачи посебну пажњу. Ријеч је о периоду у ком је Ливни била млада, полетна али и опасна Израелка, која је била шпијун у једној од најбољих и најцјењенијих обавјештајних служби на свијету.

У складу са обуком и принципима обавјештајног рада, Ливни о својој служби у Мосаду почетком осамдесетих година, када је била стационирана у Паризу, ћути као заливена. Због тога се гласине о њеном ангажману крећу од оних које кажу да је била агент на првој линији обавјештајног рата, ловац на арапске терористе широм Европе, па до умјеренијих које тврде да је Ливни била задужена за организовање уточишта за Мосадове агенте у главном граду Француске.

Из Мосада, наравно, нису хтјели одати ниједан детаљ, међутим лондонски "Тајмс" је дошао до података који указују да је Ципи Ливни обављала ризичан посао израелског агента у Мосадовој шпијунској ћелији за Европу.

- Била је елитна обавјештајка. Ријеч је о агенту који је пуно обећавао, а красиле су је особине које су јој обезбјеђивале блиставу каријеру у обавјештајној служби. О њој је владало веома добро мишљење - каже Ефраим Халеви, некадашњи директор Мосада, који је из безбједносних разлога одбио да изнесе детаље о задужењима Ципи Ливни између 1980. и 1984. године.

Ливни, која течно говори француски језик, типична представница младих, ционистички настројених Израелки тог времена, била је обавјештајка у Паризу у вријеме када је тај град био смртоносно поприште подземног рата између Мосада, палестинских милитаната и изасланика Садама Хусеина који се заносио идејама о изради ирачке нуклеарне бомбе.

Један извор, некадашњи припадник израелске обавјештајне службе, истакао је за "Тајмс" да је Мосад заврбовао тада 22-годишњу Ливни након њеног одслужења војног рока у израелској војсци. Најзаслужнија за њено ангажовање у Мосаду била је Мира Гал, која је са Ливни друговала још од дјетињства, а сада је шеф њеног министарског кабинета.

Као и остали агенти почетници, Ливни је почела са такозваним студентским пословима, који су подразумијевали одржавање сигурних кућа. Њих су користили одреди за атентате и агенти ветерани за вријеме обављања мисија широм Европе. Међутим, Ефраим Халеви каже да ни такви наизглед безазлени задаци нису били без ризика:

- Не кажем да је Ливни била тек нека врста обавјештајне кућепазитељке, али обично се мисли да су такви послови једноставни и не представљају никакву опасност. Они који то тврде не познају каква је права сврха сигурних кућа за обавјештајце - каже некадашњи први човјек израелске шпијунске заједнице, рођен у Енглеској.

Након приправничког стажа, Ливни је прошла основну обуку у раду на терену, гдје је научила како да заврбује друге агенте и прикупља информације. Тада су се непријатељи Израела дигли на ноге, а Палестинска ослободилачка организација преселила сједиште из ратом опустошеног Бејрута у пуно безбједнији и мирнији Тунис.

- Било је то вријеме када су Израелци својим акцијама слали снажне политичке поруке, и нису оклијевали да привуку пажњу. Након шестодневног рата 1967. године, Париз постаје важна обавјештајна база за Мосад, из два разлога: прво, израелска и француска обавјештајна служба биле су у веома добрим односима, а друго, у Паризу је било стационирано много палестинских милитаната - истиче Ерик Денесе, некадашњи агент Француске обавјештајне службе.

Израелски агенти који су из Париза одлазили на терен често су имале задатке који су подразумијевали убиства, а сматра се да су успјели и да се убаце у палестинске фракције.

Рожер Фалижо, аутор бројних књига о обавјештајним службама, каже да су у то вријеме у Паризу биле активне двије Мосадове испоставе. Једна је покривала Француску, а друга Западну Европу:

- Тек касније сам сазнао да је Ципи Ливни била Мосадов агент у Паризу. Израел је тада ангажовао много женских агената, не само због њихових борбених способности, него због познавања језика и аналитичког умијећа. Када погледате каријеру Ципи Ливни, јасно је да је у Мосаду била задужена за политичку и аналитичку страну обавјештајног рада.

Међутим, према тврдњама извора из њеног блиског окружења, Ливни није била "канцеларијски" обавјештајац. Са коефицијентом интелигенције 150, знала је да се добро стопи са околином, одлично је сарађивала са другим женама-агентима Мосада (већина њих биле су некадашњи командоси), и заједнички су уклањали арапске терористе.

Каква год била улога Ципи Ливни, сви се слажу да јој њено искуство и обука и те како добро служе у задацима који су пред њом. Ефраим Халеви, који је 2003. године био савјетник израелске владе за националну безбједност, присјећа се да је у мају те године Ципи Ливни показала своје бриљантне аналитичке вјештине. Као млађи члан кабинета, била је једини министар која се усудила да тадашњем тадашњем премијеру Aријелу Шарону укаже на озбиљне пропусте у безбједносном систему земље који су се убрзо показали - тачним.

- То доказује да Ливни зна шта ради и да је у сваком тренутку то спремна да покаже - закључује Халеви.

Биографија

Ципи Ливни рођена је 5. јула 1958. у Тел Aвиву. За вријеме служења војног рока у Одбрамбеним снагама Израела догурала је до чина поручника, а затим је почела да ради за Мосад. У августу 1983. године иступила је из службе због удаје и завршетка правног факултета. Након дипломирања на Универзитету Бар Илан у Тел Aвиву, десет година радила је као правник. Удата је за Нафталија Шпицера, директора једне маркетиншке компаније, са којим има двоје дјеце. Од 12. године је вегетаријанац, и поред хебрејског течно говори енглески и француски језик.

Елитни тим

У једном извјештају Француске обавјештајне службе наводи се да је Ципи Ливни била дио елитног тима који је у Паризу 1983. отровао ирачког научника Aбдула Расула, стручњака за нуклеарну физику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана