Челичне даме држе све конце

Александра Маџар
Челичне даме држе све конце

Кроз историју филмске умјетности владало је неписано правило да су главни јунаци прича о неустрашивим херојима на великим екранима и ТВ серијама углавном мушкарци.

Одрастање многих генерација обиљежиле су авантуре Супермена, Бетмена, Бананамена, а затим и Ајронмена, Иксмена... али данас је ситуација нешто другачија. Све више жена појављује се у улогама суперхероја. Вјероватно су за то дјелимично заслужне популарне ТВ, серије као што су "Очајне домаћице", "Секс и град" и "Увод у анатомију", које су већ годинама планетарно популарне. Али, за разлику од ових, у којима је акценат био на типично женским причама, у новим авантурама жене се појављују у улогама које су досад најчешће биле резервисане за мушкарце.

Ударни термини на телевизијама

Већ је свима постало јасно да је нова сезона серија на америчкој телевизији у знаку супержена које се супротстављају мачизму не само на земљи, већ и шире. Публика ће добити прилику да види Хали Бери као астронаута, Теу Леоним у улози државног секретара, а Шерон Стоун као потпредсједника. Ова чињеница доводи до закључка да се телевизија потпуно еманциповала и ослободила страха да жена буде главни јунак програма у ударним терминима.

То се већ десило са серијама "Добра жена", "Мост", "Отаџбина", "Завршни ударац" и "Скандал", али се тај тренд, чини се, још више појачао са новом сезоном. У серији "CSI: Сајбер" - још једној верзији чувене франшизе о форензичарима, главни лик, шеф истраживачке јединице, први пут је жена. Улогу тумачи Патриша Аркет, ТВ ветеран из серије "Медијум". Она је стручњак за анализу понашања, задужена је да истражује све злочине на интернету, од превара до крађе идентитета. Све је очигледније да технологија, терен обично резервисан за мушкарце, постаје поприште криминала скенираног оком жене.

Мјешавина трилера и научне фантастике, серија "Proof" је прича о љекару чији лик тумачи Џенифер Билс. Она покушава да сазна шта се дешава послије смрти.

Још једна ТВ прича са главним женским ликом је полицијско-хумористичка серија "The Mysteries of Laura", која је заправо адаптација шпанске теленовеле. На мале екране донијела је причу о жени детективу која, поред професионалних обавеза, мора да се носи са двоје несташне дјеце, али и са разводом. Овај лик дочарала је Дебра Месинг, коју памтимо из популарног ситкома "Вил и Грејс". Ријеч је о својеврсном "оне њоман схоњу" са крими-елементом.

Замршене мисије женских ликова

Прича "Марвелове" серије "Агент Картер" смјештена је у 1946. годину и врти се око Пеги Картер, која је била сарадник Капетана Америке током Другог свјетског рата, а тумачи је Хејли Атвел. Далеко реалистичнија, замршенија и "прљавија" је мисија "Одиси" у истоименој серији, а ова улога повјерена је Ани Фрил. Она је једина преживјела у својој јединици и једина је која зна да терористе финансира велика америчка корпорација. Спољна политика, вођена из Вашингтона, тема је серије "Madam Secretary", са Теом Леони у улози бившег савјетника CIA, који постаје државни секретар.

Заплет серије "State of Affaires" се, такође, одвија у Бијелој кући, на чијем се челу налази жена предсједник. Главни јунак овог трилера је заправо најбољи аналитичар у CIA, а улога је додијељена Кетрин Хигл, бившој звијезди серије "Увод у анатомију". У домену високе политике је и серија "Агент X", гдје главну ролу има Шерон Стоун, још једна звијезда холивудске "А листе" која се не либи да се појави на малом екрану. Сексепилна глумица је послије дуго наговарања прихватила оно што ће вјероватно бити њена прва главна телевизијска улога. Стоунова, која је гостовала у у "Доктору Huffу", "Правди за све" и "Закону и реду" биће у ТНТ-овом пилоту радног назива "Агент X" први амерички потпредсједник Natalie Maccabee. Жена коју глуми у почетку се боји да ће јој мјесто бити само "украсно", али брзо сазнаје да уз њега иде и велика тајна: њена дужност је да штити устав у вријеме велике кризе уз помоћ свог шефа особља и тајног оперативца кодног имена "Агент X". Сценарио пише W. Блаке Херрон, који је написао и филмски серијал "Борнов идентитет", па се публика нада узбудљивим заплетима.

Незаобилазна је и адвокатско-хумористичка серија "Bad Juge" у којој Кејт Волш игра судију, чији је живот више него хаотичан. Аутор бројних хит серија "Увод у анатомију", "Приватна пракса" и "Скандал" Шонда Рајмс враћа се дјелом "How to Get Away Murder ", чија је радња смјештена у судницу, а главна глумица је Вајола Дејвис, у улози строгог професора права. "Mission Control" је комедија која нас враћа у шездесете. Кристен Ритер је свемирски инжењер и мора да се избори за своје мјесто у послу у којем доминирају мушкарци. ТВ прича која гледаоце води у будућност свакако је "Extant", а главна глумица је Хали Бери у улози астронаута. По повратку на земљу, послије вишемјесечне мисије у свемиру, она сазнаје да је трудна. Продуцент овог остварења је славни Стивен Спилберг, а серија преплиће научну фантастику и доживљаје у вези са материнством. Тако жене коначно освајају и космос, у мору битака које су добиле на малим екранима.

Мишљење домаћих глумица

На све већу заступљеност жена у ТВ серијама осврнула се и глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Свјетлана Андрић.

- Зашто жене у серијама? Зато што их жене гледају. Не видим ту никакав спектакуларан помак, осим да су више заступљене, али сумњам да су једнако као мушкарци плаћене. Не бих се сложила да је то неки велики корак према равноправности. Да бисте као жена били равноправни, није вам потребан закон већ мушкарац који ће то прихватити. У реалности ствари се јако споро крећу. Да ли ми то једноставно не разумијемо или не желимо - запитала се Андрићева.

Рођендан серије "Секс и град"

Култна серија "Секс и град", која је залудјела женску, а дјелимично и мушку популацију, изазвала је бројне полемике. Открила је и нове аспекте мушко-женских односа, а иако је ове године прославила 16. рођендан, њена популарност није се смањила. Глумице Сара Џесика Паркер, Кристин Дејвис, Синтија Никсон и Ким Катрал уз фотографије Кери, Миранде, Шарлот и Саманте на друштвеним мрежама захвалиле су се на огромној подршци и љубави коју добијају од фанова. Серија има укупно шест сезона, послије чега су снимљена и два филма, а у посљедње вријеме почело је да се спекулише и о трећем наставку.

"Очајне домаћице"

Аутор серије "Очајне домаћице", чије је емитовање почело 2004. године на америчкој мрежи АBC, је Марк Чери. Прича о животу шест домаћица из предграђа измишљеног градића Фервјуа у измишљеној америчкој држави Игл освојила је симпатије жена широм свијета. Серија није стриктно жанровски дефинисана, пошто комбинује елементе мистерије, драме и комедије. Брзо је постигла велику популарност, а термин "очајне домаћице" постао је својеврстан феномен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана