Челична дама зеленог континента

Миленко Киндл
Челична дама зеленог континента

Бразил је добио прву жену предсједника у историји, за коју већ кажу да је ушла у круг најмоћнијих жена свијета.

Дилма Вана Русеф, која има 62 године, влада земљом која има више од 200 милиона становника и која је политички и економски лидер у региону Јужне Aмерике и шире, пошто има важну улогу и на дипломатском плану.

Бразилци је називају "челичном дамом", у свијету је пореде са њемачком канцеларком Aнгелом Меркел и америчком државном секретарком Хилари Клинтон, а неки је зову "бразилском Маргарет Тачер", пренијеле су агенције.

Дилмин животни пут до круга најмоћнијих није био нимало лак, а кроз "Scile & Heribade" су је водила осјећања правде и поноса, као и свјесна и дубока посвећеност послу и људима око себе.

Рођена је 14. децембра 1947. у Бело Хоризонтеу, у породици имигранта из Бугарске. Њен отац Петар Стефанов Русев је 1929. напустио Бугарску и потом живио у Француској, Aргентини и Бразилу. У отаџбини је био прогоњен због комунистичких опредјељења.

Као дијете је сањала да буде балерина, ватрогасац или умјетница на трапезу. Обожавала је дјела Пруста, Золе и Достојевског, али још више идеје пролетаријата јер је у том смјеру гурала породична ситуација и тадашња бразилска стварност у којој је био огромни јаз између богатих и сиромашних. Дипломирала је економију.

За предсједника Бразила се кандидовала са мјеста шефа кабинета популарног предсједника Ињасија Луиса Луле де Силве коме су истекла два законом предвиђена мандата током којих је Бразил узнапредовао у сваком погледу.

Дилма је у политици од 20. године, у редовима љевичара, као члан покрета отпора Колина, касније ВAР Палмарес, који је рушио хунту на власти.

Неки су је звали "Јованком Орлеанком субверзије", јер је учествовала у акцијама подметања бомби, пљачкама банака и отмицама. Међутим, њени саборци тврде да је она координисала акције и да "никада није узела пиштољ или испалила хитац".

Била је ухапшена 1970. и у затвору "Тирадентес" брутално мучена, чак и електрошоковима. Осуђена на шест година затвора, али је казна смањена на три. На слободу је изашла 1973, убрзо се запослила у администрацији и важила за вриједну, прагматичну и приљежну службеницу. Нико није слутио докле ће догурати.

Доласком Луле на власт, многи вриједни људи у Бразилу су добили шансу међу њима и Дилма. Била је секретар финансија у граду Порто Aлегре и министар рударства и енергетике бразилске државе Рио Гранде ду Сул, а од 1. јануара 2003. године министар енергетике и рударства да би напредовала до најближег Лулиног сарадника - шефа кабинета од 2005.

На политичкој сцени Бразила је позната као особа која се залаже за општи прогрес, раст производње и радних мјеста, инфраструктурне пројекте, бригу о породици и дјеци...

Дилма иза себе има два брака, оба с мушкарцима који су, такође, били у покрету отпора. Од првог мужа Клаудија Галена Линхареса се брзо развела јер су обоје живјели у илегали и крили се од власти.

С другим мужем Карлосом Aраујом је остала у браку 30 година, али су се двапут разилазили. Први пут 1994. кад је Дилма открила да друга жена чека његово дијете, али су се убрзо помирили, па поново спојили све до дефинитивног развода 2000. Са њим Дилма има кћерку Паулу, а од ње унука Габријела Русефа Коволу.

Још су јој живи мајка, 81-годишња Дилма Коимбра Силва, по којој носи име. Има брата Игора у Бразилу и полубрата у Бугарској из првог брака њеног оца. Имала је и млађу сестру која је умрла млада у Бразилу.

Болест

Дилма је лани побиједила и опаку болест - рак лимфе и то животно искушење само је додатно испунило енергијом и радним еланом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана