Будимпешта - град успомена

Јелена Бјелица
Будимпешта - град успомена

Будимпешта, "краљица Дунава", град многобројних терми и бивша престоница Угарског краљевства, предивна је у свако доба године.

Било да је окићена за Божић, расплесана за Нову годину или расцвјетана у прољеће, мјесто је које се треба видјети. То је град који његује успомене на своју историју.

Будимпешта је главни град Мађарске и главни политички, индустријски, трговачки и саобраћајни центар земље који има више од 1,8 милиона становника.

ПОСТAЛA ЈЕ ЈЕДAН град који заузима обје обале Дунава спајањем Будима и Обуде на десној обали, са Пештом на лијевој (источној) обали Дунава. Будим и Пешта, два су града спојена у једну цјелину. Један је на узбрдици, а други у низини.

Мађарска је позната по одличној храни, а све чешће и по винима. Традиционална мјеста за испробавање локалне гастрономске понуде су чарде, од којих неке имају историју дугу и по неколико вијекова.

БУДИМПЕШТA ЈЕ један од туристички најразвијенијих градова овог дијела Европе, а у складу с тим обилује смјештајним капацитетима.

Ријетко гдје туристи могу да добију луксуз по тако ниским цијенама, као што могу у Будимпешти. Хотели с пет звјездица често нуде своје собе знатно испод 100 евра по дану, што је тешко наћи у осталим европским престоницама.

МНОГО ЈЕ ТОГA што се у Будимпешти треба обићи. Посебно је привлачан Рибарски бастион са кога се поглед простире на Дунав, мостове, зграду парламента са Пештом. Када га ноћу преплави свјетлост, бастион је свијетлећи знак.

Црква Матијас, која је смјештена у центру Насеља утврђења, стара је 700 година. Данас се у цркви одржавају концерти на оргуљама, рецитали и хорске свечаности због изузетне акустичности цркве. Унутар цркве налази се музеј, као и мала колекција религиозних и јувелирских вриједности.

Гелерт брдо нуди веома лијеп панорамски поглед на град, обухватајући и Будим и Пешту као и Дунав који се простире између њих.

Велика синагога и Јеврејски музеј смјештени су у оквиру Ерзебет града, шармантног старог јеврејског насеља и бившег гета. Велика или Централна синагога је највећа у Европи и друга по величини у свијету, а може да прими око 3.000 људи. Јеврејски фестивал посјети много Јевреја који долазе из свих крајева Мађарске да славе у оквиру овог изванредног здања.

Ланчани мост је био први мост изграђен преко Дунава и он је најпознатији по својим статуама лавова. Данас девет мостова спаја Будим са Пештом, преко ријеке, али се овај мост сматра симболом града, а фантастично је освијетљен ноћу.

Историја

Позната историја Будимпеште почиње са римским градом под именом Aљуинцум, основаним око 89. године нове ере, на мјесту старије келтске насеобине, близу мјеста гдје је настала Обуда. Aљуинцум је од 106. до краја 4. вијека био главни град провинције доње Паноније. На мјесту данашње Пеште био је изграђен град Contra Aquincum (или Trans Aquincum).

Област су око 900. године освојили Мађари, који су око једног вијека касније основали краљевину Мађарску. Када су је уништили Монголи, 1241. Пешта је већ била значајно мјесто и брзо је поново изграђена, али је Будим био сједиште краљевског двора од 1247. и 1361. је постао главни град Мађарске.

**************************

УСЛУГA                                                                         ЦИЈЕНA

Смјештај у хотелима

(ноћење са доручком)                                                 од 40 КМ

Тродневни аранжман

(превоз, смјештај са доручком)                              од 220 до 250 КМ

Путарина за аутомобиле

за четири дана                                                                 око 7 КМ

Неограничена вожња

јавним превозом у трајању 48 дана                                40 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана