Бржи од бикова

Дејан Вујанић
Бржи од бикова

Три особе лакше су повријеђене другог дана трке са биковима у шпанском/баскијском граду Памплони на фестивалу Сан Фермин, укључујући и Шпанца којег је разјарени бик убо у задњицу.

- Остале жртве су претрпјеле повреде у предјелу глежња, кољена и главе, док су тркачи јурили кроз овај град на сјеверу Шпаније са шест борбених бикова и шест јунади - рекао је портпарол болнице Virgen del Camo у Памплони, Фернандо Бонета и додао да Шпанац није озбиљно прободен.

Трка кроз стари дио Памплоне протекла је углавном без инцидената. Било је више људи него на отварању у уторак, када је шпанска телевизија процијенила да је у трци учествовало око двије хиљаде људи.

Бикови су пуштени у ограђену уличицу да трче 825 метара до кориде, иако су се у неколико наврата оклизнули и пали на калдрмисану улицу.

- Видио сам бика како је пројурио уз мене. Био је као камион - рекао је Christian McGulan из Калифорније.

Џералд Томс је додао да је једино што је видио били су рогови и да је трчао као луд.

Бикови су допремљени са ранча Cebaga Gago који се бави узгојем ових дивљих животиња. Бикови са овог ранча већ 24 године учествују на фестивалу Сан Фермин и за то вријеме проболи су 38 људи, пише на званичном сајту овог фестивала.

На крају трке која је трајала двије минуте и 30 секунди маса је више каскала са биковима, него трчала.

На једном оштром завоју гдје животиње обично падну, пет црних бикова је с лакоћом и грациозно савладало препреку и завршило трку готово у правој линији, један иза другога.

Људи са свих крајева свијета долазе у Памплону да тестирају своју храброст и уживају у цјелодневним уличним журкама на овом фестивалу који је прославио Ернест Хемингвеј у свом роману "Сунце се поново рађа".

Од 1924. године од када се води службена евиденција на овој манифестацији погинуло је 14 људи. Посљедњи фатални случај догодио се 1995. године када је жртва био двадесетдвогодишњи Aмериканац Метју Тасио.

На фестивалу 2003. године, бик је згазио мјештанина Памплоне Фермина Ечеберију, који је умро након неколико мјесеци проведених у коми.

Сан Фермин је празник који се прославља сваке године у част Св. Фермина из Aмјена у Памплони, главном граду шпанске аутономне покрајине Наваре.

Прослава почиње лансирањем ракете која се зове чупиназо, са балкона зграде општине у Памплони, 6. јула у подне, а завршава се у поноћ 14. јула.

Једна од најпознатијих активности које се одвијају на фестивалу Сан Фермин је такозвани енсијеро што би на српском значило "затварање". Енсијеро се састоји од трчања 825 метара пред биковима. Трка се завршава у арени за борбе са биковима. Енсијероси се одржавају сваког дана између 7. и 14. јула с почетком у осам сати ујутро, и трају отприлике између два и три минута.

Жртве

На фестивалу Сан Фермин 2004. године 14 људи је рањено у шестој трци с биковима. Осам лица, међу којима су један Француз и један Aмериканац, били су жртве рогова. Два су Шпанца због тежине повреда од рогова морала бити оперисана на лицу мјеста. Шест особа добило је различите ударце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана