Британија пред великим промјенама

Миленко Киндл
Британија пред великим промјенама

Нови предсједник британске владе Дејвид Камерон (43) је најмлађи британски премијер у протекла два вијека.

Дејвид Камерон "улетио" је на британску политичку сцену када се 2005. године укључио у трку за првог човјека Конзервативне странке, обећавајући да ће модернизовати партију која је изгубила три избора заредом:

- Можемо да промијенимо ову странку и да промијенимо ову земљу, али за то нам је потребна храброст - говорио је Камерон.

Његов успон био је муњевит, само четири године раније изабран је за посланика парламента.

Противници Дејвида Камерона инсистирају на његовом привилегованом поријеклу. Ишао је у једну од најчувенијих британских приватних школа, Итон, студирао на Оксфорду, а прије него што је почео да се бави политиком, врло кратко је, за одличну плату, радио у једној агенцији за односе с јавношћу.

На примједбе да је одрастао у благостању, Камерон одговара да није важно одакле си дошао, него куда идеш.

Са 39 година, Саманта Камерон, супруга новоизабраног британског премијера, најмлађа је прва дама која је крочила у Даунинг стрит, јављају британски медији.

Не само да је најмлађа, Саманта је и друга прва дама у посљедњих 150 година која ће се породити у току мандата свога мужа.

Четврто дијете брачног пара Камерон доћи ће на свијет у септембру.

Током Камеронове предизборне кампање, Саманта је била у средишту пажње британских медија због своје елеганције и вјештине да усклади улогу мајке, супруге и жене од каријере.

Као млада била је позната по бунтовништву због дружења са музичарима, посебно по пријатељству са трип хоп звијездом Трикијем током студентских дана на универзитету у Бристолу, као и по тетоважи делфина на глежњу.

Са 25 година, Саманта Камерон постала је креативни директор компаније Смитсон за производњу канцеларијског материјала.

У браку са Дејвидом Камероном је од 1996. и имају двоје дјеце од шест и четири године.

Једно дијете, које је патило од церебралне парализе и епилепсије, умрло је прошле године.

Камерон се убједљиво труди да се представи као обичан човјек, а Дани Финкелстајн, новинар Тајмса и дугогодишњи Камеронов пријатељ, каже да такав и јесте.

- Допада ми се Дејвид Камерон. Духовит је, шармантан, забаван. Врло је интелигентан и с њим је задовољство расправљати о политици. Штавише, обожава га цијела моја породица. Допада се мојој жени, воле га моја дјеца. Просто, Камерон је добар човјек - рекао је Финкелстајн.

Међутим, не дијеле сви такво одушевљење. Међу њима је и Џенет Дејли, колумниста конзервативног Дејли телеграфа, која од почетка критикује такозвани пројекат Камерон. Више од свега брине је његова идеологија.

- Било је много притужби на рачун начина на који Камерон води странку. Код њега је стил важнији од суштине. С једне стране, чини се да Камерон има савршене инстинкте политичара десног центра. Вјерује у слободно тржиште, у друштво у коме се људи награђују за њихов рад, у коме од живота добијате онолико колико уложите. Aли, на сваки корак напријед, Камерон чини корак уназад. Чим га неко притисне, одмах се повлачи и узвраћа у стилу: "Не, не, нисам тако мислио, вјерујем у једнакост, у социјалну правду, у прерасподјелу богатства. Вјерујем у све оно у шта вјерују и лабуристи." То, међутим, није могуће, не можете да будете и једно и друго и зато су људи збуњени - пише Џенет Дејли.

Британски медији су се, као што и приличи, расписали о новом британском премијеру.

Тако Дејли телеграф, који нема баш лијепе ријечи ни за бившег премијера Гордона Брауна ни за коалиционе партнере новог предсједника владе, пише да су се "из конфузије помолили Камерон и јасноћа".

Према оцјени "Гардијана", стварање коалиционе британске владе у актуелном саставу, за многе представљаће нескривено разочарање.

"Либералне демократе и лабуристи имали су историјску прилику да, у пресудном тренутку, образују демократски легитимну прогресивну коалицију. Лабуристи су, чини се, дали све од себе да се дође до политичког компромиса, али су либералне демократе били ти који су на крају процијенили да им то не одговара и закуцали на Камеронова врата", пише тај лист.

"Индипендент" не крије да би му милија била, како је назива, прогресивна влада лабуриста и либералних демократа. Овај дневник подсјећа да се ипак нису обистинила предизборна страховања многих лабуриста, па чак и либералних демократа да ће побједник бити обијесна и догматска конзервативна влада какву је Британија искусила осамдесетих година.

Све у свему, Дејвид Камерон јесте стигао до Даунинг стрита, али не на начин на који су он и странка то жељели и пред њим су без сумње велика искушења.

Битке

"Дејвид Камерон је будућност. Битке које је водио да уђе у Даунинг стрит број 10, не само протеклих дана већ и током посљедње четири године, нису ништа у поређењу с оним шта га чека. Земљу очекује ера штедње која ће изродити најозбиљније могуће изазове. Новом премијеру је запало најтеже политичко насљеђе у новије вријеме и ускоро ће се открити каквог је Дејвид Камерон заиста кова", оцјењује "Дејли телеграф".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана