Брисел - град пива и чоколаде

Јелена Бјелица
Брисел - град пива и чоколаде

Брисел је главни и највећи град Белгије и незванични главни град Европске уније. Сједиште је двије од три централне институције Европске уније - Европске комисије и Савјета ЕУ.

ГРAД МОЖЕ ДA се, за разлику од, на примјер, Париза, Лондона или Беча обиђе релативно брзо, односно за два дана.

Тура би требало да почне на великом, прекрасном тргу Гранд Плаце, односно Гроте Маркт, како га Фламанци зову. Очуване старе барокне зграде, којима доминира зграда градске скупштине, Кућа лабудова, у којој је једно вријеме живио и Виктор Иго, као и многобројне аутентичне кафане, чине овај трг једним од најљепших у Европи.

Од тог трга шири се мрежа пјешачких уличица, које повезују све значајније знаменитости овог града.

ТУ ЈЕ И КAТЕДРAЛA Светог Михаила, као и тргови Мали и Велики Саблон, одакле се пјешице може попети до импозантне зграде Палате правде. Од Палате правде, улицом Руе де Регенце стићи ћете, послије пар минута хода, до Краљевске палате и Музеја лијепих умјетности. Одатле, улицом Баллиард, стижете у Европски кварт - центар ЕУ - гдје ћете видјети на шта се троше паре пореских обвезника земаља чланица ЕУ.

Импозантне модерне зграде у стилу бетон-челик-стакло пружају се на све стране, а свакако вриједне пажње су зграда Европског парламента, као и четворокрилна Барлаџмонт палата - зграда Европске комисије.

БРИСЕЛ ИМA ОДЛИЧAН јавни превоз, град повезују три метро линије, као и бројни трамваји и аутобуси.

Белгија има преко 1.000 врста пива, а у неким градовима скоро свака улица има своју сопствену мини-фабрику пива, па је тако и у Бриселу.

Осим пива неизоставни овдашњи специјалитет је и чоколада. У Бриселу се могу наћи велике продавнице смеђег слаткиша, којем чак ни даме на ригорозним дијетама једноставно не могу да одоле. Мирис меласе и какаа који се шири из тих радњи, као и њихови раскошни излози једноставно вас тјерају да свратите и купите макар једну кутију пралина.

Иако прије посјете Бриселу треба добро да напуните новчаник, овај град неће вас оставити равнодушним.

Историја

Назив Брисела долази из старохоландске сложенице Бруоцселла, гдје ријеч "bruoc" значи мочвара, а ријеч "sella" дом, па је дословни превод имена града "дом у мочвари".

У 11. вијеку град је добио своје прве зидине. Због убрзаног ширења града, између 1356. и 1383. године подигнуте су друге бриселске зидине. Данас су ове зидине замијењене мрежом улица у центру града. Брисел је послије Другог свјетског рата доживио процват, поготово шездесетих година прошлог вијека. У то вријеме је још више порасла међународна важност града и он је практично постао главни град Европе.

**********

Услуга                                             Цијена

Ноћење у хотелу                      од 100 КМ

Пица                                        од 20 КМ

Сендвич                                   од 6 КМ

Кафа                                        од 5 КМ

Карта за  јавни превоз              од 3,5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана