Братислава - културни центар

Сандра Милетић
Братислава - културни центар

Братислава је главни и највећи град Словачке, а одувијек је била један од културних центара Европе. Као центар вишевјековне културе Братислава обилује бројним културно-историјским грађевинама, које су углавном смјештене у старом дијелу града.

БРAТИСЛAВA ЈЕ ДУНAВОМ подијељена на два дијела, индустријски и градски дио. Та два дијела спојена су мноштвом мостова.

Стари дио града није велик, па се лако и брзо обиђе. У градском дијелу се налази дворац поред којег је смјештен парламент (Народна Рада, зграда која је изграђена од брачког камена), потом резиденција предсједника државе, те центар старог града, близу којег су концертна сала и оперска кућа.

Дворац Братиславски храд се налази 100 метара изнад Дунава, а свој данашњи изглед добио је у 1. вијеку. Његова сјеверозападна кула назива се и Драгуљна кула, јер је чувала краљевске драгуље готово два вијека. Дворац је једно од ријетких мјеста одакле се виде три државе: Aустрија, за лијепог времена Мађарска и наравно Словачка. Бунар у дворишту тврђаве дубок је 85 метара и некада је био једини извор питке воде у тврђави.

КAТЕДРAЛA СВЕТОГA МAРТИНA је из 14. вијека и најистакнутија је готичка грађевина у Братислави. То је црква у којој је окруњено најмање девет мађарских краљева и осам краљица, укључујући и Марију Терезију, а пут којим су пролазили означен је златним крунама постављеним уоколо.

Катедрала и околне зграде, међутим пропадају због јаких вибрација с Новог моста и Старонаместске.

Обавезно треба видјети и Михаелов торањ, једину преживјелу осматрачницу из одбрамбеног система града, а ако сте у прилици, посјетите и Музеј апотекарства, капелицу Свете Катарине, Градску галерију, Словачку народну галерију, Грасалковичеву палату....

Посјетите и Главни трг, у чијем се центру налази Роландова фонтана, изграђена 1572. године.

ОБAВЕЗНО ТРЕБA ВИДЈЕТИ и Нови мост, бивши Мост Словачког народног устанка, на којем се налази НЛО ресторан на висини од 84 метра, а до њега се долази лифтом.

Братислава нуди и велике могућности за ноћни живот. Улице око Михаеловог торња и Хвиездославова трга препуне су барова, као што су "Хавана" или "People's и Mendusa". Ту су још и бројни ресторани и пабови, попут "The Dublinera", а у Цинторинској улици се налази "Sparx", велики клуб у бившој фабрици пива у којем можете пробати како локална пива, тако и она чешка.

Историја

Први писани помен града (Брезалауспурц или Преславаспурц) нађен је у Салцбуршким аналима, у којима се спомиње битка између Бавараца и Угара, која се одвијала испред Братиславског дворца 907. године. Иако је дворац највјероватније назван по Предславу, сину моравског краља Сватоплука I, назив Брезалауспурц дословно значи Браславов дворац. У средњем вијеку град је био познат као Прсбург на њемачком, из којег је произашао словачки назив Прешпорок, те Позсони на мађарском, из којег је произашао хрватски назив Пожун. Латински назив за град је Посонијум, који је добијен из мађарског имена града. Данашњи назив Братислава највјероватније потиче из 1837. године.

Услуга                                                                              Цијена

Смјештај у хотелу (ноћење са доручком)              од 70 КМ

Сити кард за један дан (попусти на 60 мјеста)   од 20 КМ

Aутобуска карта (за 15 минутну вожњу)                  од 1,5 КМ

Такси (по километру)                                                  од 0,8 КМ

Ручак                                                                               од 5 КМ

У случају да пада киша немогуће је обићи град

Велика поскупљења у вријеме празника

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана