Бранко Зрно:: Бјекство терористе мрља на безбједносном систему БиХ

Жељка Домазет
Бранко Зрно:: Бјекство терористе мрља на безбједносном систему БиХ

Нема сумње да због чињенице да из затвора у БиХ могу побјећи најозлоглашенији терористи, безбједносни систем у БиХ није добар. Још горе од тога је имиџ који само на темељу овог случаја стичемо у свијету и који никоме не служи на част. То је негативна порука која је из БиХ послата у свијет.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Бранко Зрно и додао да се не би смјело дешавати да "из затвора бјеже терористи када им падне на памет, јер то оставља мрљу на цјелокупан безбједносни систем БиХ".

* ГЛAС: Колико ће се чињеница да је један од важних ресора, као што је Министарство безбједности, остао без министра одразити на обавезе које БиХ треба да испуни на свом евроатлантском путу?

ЗРНО: Институција не стоји на једном човјеку, али један човјек може доста да учини да имиџ институције не буде на оном нивоу на каквом би требало да буде. У свакој институцији постоје замјеници који апсолутно могу да замијене првог човјека и сматрам да вршилац дужности министра безбједности Мијо Крешић има капацитета да замијени првог човјека, који је смијењен. Свака институција је један организам. Проблем који је Министарство безбједности имало са досадашњим министром Тариком Садовићем је управо несарадња и неактивирање свих унутрашњих потенцијала Министарства. Никада није проблем у једном човјеку него колико тај човјек функционише као дио система и дио институције. Мислим да чињеница да је Министарство безбједности остало без првог човјека не би требало да има никаквих посљедица. Није први пут да се смјењују министри и смјена не би требало да се одрази на рад министарства. Питање је да ли институција функционише или не, а један појединац не треба да значи превише.

* ГЛAС: Колико је Министарство безбједности функционисало на начин како се од њега очекивало када се има у виду чињеница да је управо на овој институцији велики дио обавеза када је ријеч о европском путу БиХ?

ЗРНО: О томе је доста речено и сама чињеница да је смијењен, и то на захтјев странке у чијем је руководству био, довољно говори сама за себе. Када се имају у виду обавезе које су пред БиХ на путу ка NATO-у и Европској унији, односно пут БиХ на бијелу шенген листу, Министарство безбједности има највећу одговорност и посао. Све те обавезе Министарство безбједности стављају у жижу интересовања и унутар БиХ и ЕУ.

* ГЛAС: Странка демократске акције је за Садовићевог насљедника предложила Садика Aхметовића. Како то коментаришете?

ЗРНО: Не бих говорио о појединачном капацитету ниједног човјека, па ни Садика Aхметовића. Приоритетно је да онај ко дође поштује Устав БиХ и надлежности које ово министарство има. Добро је такође што Aхметовић долази са простора Републике Српске, чиме се прекидају репови о којима бисмо полемисали и самим тим отежали комплетну ситуацију. Ни у једној институцији није проблем челног човјека, па макар се говорило и о челном човјеку ове врло важне институције. Проблем је да ли ће она функционисати као систем. Уколико Aхметовић сматра да нешто може урадити сам, у старту је осуђен на неуспјех, јер сам не може урадити ништа. Главно питање је како ће се он поставити у том систему и на мјесту институције коју ће, уколико буде изабран, водити. Од његовог става, да ли ће поштовати уставни систем БиХ и да ли ће Министарство функционисати као увезани систем различитих безбједносних агенција, зависиће и функционисање ове институције.

* ГЛAС: Шта по оцјени Заједничке комисије за одбрану и безбједност највише оптерећује безбједносни систем у БиХ?

ЗРНО:  Највише га оптерећују поједини случајеви и сматрам да није ријеч о проблему који је трајан. Сваки појединачни случај у доброј мјери може да оптерети безбједносни систем у БиХ. У првом реду то је неувезаност система. Ту прије свега мислим на "случај СИПA" и оцјене да у овој агенцији има паралелизама, затим однос СИПA, Граничне полиције, Канцеларије за односе са странцима и Министарства. Међуагенцијска сарадња није на нивоу на каквом би требало да буде и увезаност са Министарством безбједности је такође била испод нивоа који се очекивао. Наравно, говорим само о државном нивоу, док сарадња безбједносних агенција са нивоа БиХ и оних које дјелују у ентитетима такође није задовољавајућа.

* ГЛAС: У жижи интересовања јавности је и недавно бјекство Караја Камела бин Aлија из зеничког затвора. Из затвора је побјегао десетак дана прије него што је за њим расписана потјерница. Како коментаришете ту чињеницу?

ЗРНО: Чињеница да овај опасни криминалац и терориста користи 16 имена, требало је да буде упозорење затворским службама Зенице да никакав годишњи одмор или излазак из затвора не долазе у обзир. Чудно је и срамотно да је такав терориста могао изаћи и побјећи из зеничке казнионице. То није срамота само за зенички затвор и руководство те институције, него то оставља мрљу на укупан безбједносни систем у БиХ. На темељу онога што је раније чинио и на темељу онога због чега је суђен, он је објективна опасност за безбједносни систем не само БиХ, него комплетног региона и шире. Такве оцјене су изречене од битних међународних безбједносних институција.

* ГЛAС: Да ли би због чињенице да је потјерница расписана тек послије десетак дана откако се није вратио у зенички затвор, неко требало да сноси консеквенце?

ЗРНО: Томе су вјероватно разлог турбулентна збивања у Министарству безбједности. Потјерница се морала појавити истог дана, без обзира на то да ли се тај терориста налази на простору БиХ или не. Свакако би у цијелом том ланцу морало да се утврди ко је одговоран што је потјерница са толико закашњења прослијеђена Интерполу у Лиону.

* ГЛAС: Да би слика БиХ у свијету била боља, шта би по Вашој оцјени требало приоритетно урадити?

ЗРНО: У првом реду не би се смјело дешавати да нам из затвора могу бјежати терористи готово када им падне на памет. То ниједна озбиљна земља себи не би смјела допустити. То је човјек који је осуђен за тероризам и морао је бити у изолованом и добро обезбијеђеном простору, на нивоу опасности какву такви људи имају када је безбједност у питању. Они су без сумње опасност не само за БиХ, него за сваки простор на коме се могу појавити.

Хапшење нарко-дилера

* ГЛAС: Према Вашој оцјени, каква је данас безбједносна ситуација у БиХ?

ЗРНО: Са становишта комисије, наша безбједносна ситуација свакако има одређених оптерећења и различитих процјена и оцјена, почевши од оцјене Стејт департмента па надаље. Постоје одређене ствари које оптерећују безбједносну ситуацију у БиХ, али вјерујем да агенције које функционишу на нивоу БиХ, од ентитетских, па до државних, ипак гарантују добру безбједност у БиХ. Да безбједносни систем функционише, доказује и недавни извјештај о хапшењу нарко-дилера који су заједно извеле безбједносне структуре Републике Српске и Хрватске, као и одређене полицијске структуре у кантонима. То је добар примјер регионалне сарадње на пољу борбе против нарко-мафије и то је доказ да су то агенције које добро сарађују и имају резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана