Брачни бродоломи славних забава за јавности

Д. Келеч, Т. Шикањић
Брачни бродоломи славних забава за јавности

Некада су свадбе биле традиционалне, пуне обичаја и дивних тренутака који се памте за цијели живот, а брак светиња и институција која траје деценијама.

Да таквих свадби има и данас, има - није да нема, али је зато и све више бракова, који послије раскошних и помпезних свадби "пуцају" и руше се као куле од карата.

Број бракоразводних парница посебно је порастао када су у питању познате и славне личности, које све чешће одлучују да скину бурме и погазе брачне завјете. 

Тако је прошлогодишњи поражавајући тренд развода, пуном снагом захватио и почетак ове године, што показују и новински ступци који су пуни свадби, а врло брзо и развода истих јавних личности, а које становници Српске радо читају јер бар на кратко заборављају сивило живота и сопственог брака.

Неки кажу да је разлог све више растава нетолеранција, трчање за новцем и каријером, а други да је дошло вријеме када је све мање поштовања и љубави међу паровима. Шта год да било, чињеница је да је развода све више, посебно славних особа, које су свакодневна топ тема у цијелом свијету.

natasa i dacoРазводи на домаћој сцени

Посљедњи развод који је изазвао велику пажњу јавности на простору Балкана је разлаз Наташе Беквалац и Данила Икодиновића.

Да су све новине и медији, како код нас, тако и у региону, будним оком пратили шта се то дешава између познате новосадске барбике и славног ватерполисте, показују многобројни натписи и емисије, у којим су главни актери управо били они.

Колико су били у жижи јавности говоре и чињенице, да су поједини медији преносили чак и да је Наташин отац Драгољуб Беквалац доживио инфаркт, наводно због свих трзавица између његове кћерке и Данила.

Јавност и медије је и занимало шта се током цијеле ове бракоразводне приче дешавало са њиховом кћеркицом Ханом, па су многи будним оком пратили да ли Наташа дозвољава да је виђа, њен сада већ бивши муж.

Тако су их пратили до Златибора, гдје је мала Хана боравила са бакама на одмору, али се испоставило да је дјевојчица поштеђена "нереда" који се десио у хармонији Беквалац-Икодиновић, те да се једино могу договорити око њеног виђања и одрастања.

Да ли је узрок овог развода наводна Данилова превара са стоматолошком сестром Милицом Дражин из Новог Сада истина или лаж, знају само њих двоје. Оно што остаје тачно и опште познато, јесте то да је један од најљепших парова српске естраде постао непар.

sanelaЈедна од најконтроверзнијих бракоразводних парница која је изазвала пажњу овдашње јавности је између Роџера Џенкинса и једне од најпознатијих Сарајки Санеле Џенкинс, бивше Ћатић.

И док је њен муж, сада већ бивши, на вјенчању узвикивао да се нада да ће са њом бити јако, јако дуго... Санела је већ тада наговјештавала да је ово ипак само љубав према новцу.

Пријатељи Џенкинсових тврде да је њихов однос почео пуцати када су се из Велике Британије преселили у Калифорнију, гдје имају 17 милиона евра вриједну кућу. И у њој, тврде упућени, због своје двоје дјеце још увијек заједно живе, мада је Санела наводно, већ купила нову резиденцију на Беверли Хилсу.

Медији пишу да је ова бивша Сарајка већ сретна у загрљају анонимног, млађег мушкарца из Лос Aнђелеса.

Посљедњих су неколико година марљиви британски медији редовно извјештавали јавност о могућим љубавницима Санеле Џенкинс. Тако је 2003. године један таблоид објавио да се спетљала са звијездом Манчестер јунајтеда Ријем Фердинандом с којим је, према изјавама очевидаца у једном лондонском ноћном клубу, била врло блиска.

У јуну 2009. она је напустила приватни парти у пабу Гаја Ричија у друштву Џастина Тимберлејка.

И гласине су поновно кренуле. Четири мјесеца касније парти је одржан на истом мјесту, али је овог пута паб напустила баш у друштву Гај Ричија.

Лондонско високо друштво ових се дана увријеђено подигло на ноге због ње.

Санела, која је у Лондон дошла 1993. као 22-годишња избјеглица, изјавила је за "Татлер" да је послије 16 година живота у Енглеској због британског снобизма преселила у СAД.

- Вјечито су ме третирали као да сам млада наручена поштом из источне Европе - изјавила је Џенкинс и разјарила Енглезе који јој сада преко разних медија поручују да није проблем у њима, већ у њој - новац не чини даму, кажу.

Џенкинс, је у Лондону радила као спремачица, конобарица и дадиља.

Љубав према БиХ недавно се оцртала и кроз њен потез кад је прошле године у Лондону, на захтјев Србије, ухапшен члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић, а она је тада положила кауцију од 200 хиљада фунти.

elton i davidРаскошна вјенчања    

Када је у питању трошење новца, свјетске звијезде немају граница, троше милионе за поклоне, рођендане, одјећу, пијанке… а посебно кад су у питању вјенчања.

Међу десет најраскошнијих вјенчања познатих, нашло се оно Елтона Џона и Дејвида Фурниша које се одиграло у Виндзорској палати.

"Скромна и приватна" свечаност одржана је у малој згради из 17. вијека. Полицијске патроле су биле размјештене око палате да би заштитиле брачни пар од бројних обожавалаца, али и од оних који се противе хомосексуалним паровима.

Друго вјенчање на овој листи је оно Тома Круза и Кејти Холмс, које је коштало милион фунти и одржало се у средњовјековном градићу сјеверно од Рима, у дворцу из 15. вијека.

Једно од најскупљих вјенчања познатих и славних, сигурно је и вјенчање Лајзе Минели и Дејвида Геста. Глумица и филмски продуцент вјенчали су се 2002. године у Њујорку, а на раскошној свечаности присуствовало је 500 званица.

Какав би то попис био кад се на њему не би нашли Дејвид и Викторија Бекам, ултрапопуларни супружници који су судбоносно "да" изрекли 1999. године у Даблину.

Око 250 гостију, који су добили строга упутства да дођу обучени у црне или бијеле комбинације, било је поздрављено звуком труба док је за музички дио био задужен Елтон Џон. Иако је било поприлично раскошно, њихово вјенчање, када је новац у питању, било је прилично скромно с обзиром на то да су неки фудбалери издвојили и до десет пута више новца за "најсрећнији дан".

Једно од најраскошнијих вјенчања славних у историји је било вјенчање Џенифер Aнистон и Бреда Пита које је обављено на приватној прослави у калифорнијском морском одмаралишту Малибу.

Иако их је развод коштао много више од самог вјенчања, Гај Ричи и Мадона за свадбу су искеширали милион фунти. У једном шкотском дворцу, бивши супружници су 2000. године резервисали све собе да би могли да смјесте све госте раскошне церемоније. Мадона је носила прекрасну дијамантску тијару из 1910. године, коју је некад давно носила и принцеза Грејс од Монака.

Свадба Сандре Николић, бивше чланице групе "Моделс" и Aндреја Мелниченка, руског милијардера-власника банке МДМ коштало је 20 милиона евра. На овој свадби у Француској, пјевали су Кристина Aгилера, Витни Хјустон и Хулио и Енрике Иглесијас.

madona i gayНајскупљи разводи у свијету

Једно од најскупљих развода у свијету било је оно популарног брачног пара Романа и Ирине Aбрамович, који су се срели средином деведесетих година прошлог вијека, прије него је власник Челзија окушао своју срећу са нафтном индустријом. Заједно су били 15 година и имају петоро дјеце. Развели су се 2007. године, а Роман је Ирини исплатио 300 милиона долара, те јој преписао четири куће у Великој Британији. Познати бизнисмен успио је да оконча развод у Русији, умјесто у Британији и то му је уштедјело милијарде долара, јер би Ирина у Енглеској добила најмање половину његовог богатства.

Једна од "папрених" бракоразводних парница била је Мадоне и Гаја Ричија. У овом случају жена је "извукла дебљи крај", јер је Мадона Ричију морала да плати 90 милиона долара. Поред новчане инјекције Ричи је добио и двије куће, те паб у Енглеској, што је засигурно једна од највећих "женских исплата" у историји развода.

Ипак, иако је развод завршен прије више од десет година, растанак Руперта и Aне Мурдок још увијек суверено држи прво мјесто на листи најскупљих развода на свијету. Развод је медијског тајкуна укупно коштао 1,7 милијарди долара, а у кешу је исплатио "само" 110 милиона. Након што га је Aна прописно "очерупала" Руперт је знатно пао на Форбсовој листи најбогатијих људи, те се са свега четири милијарде долара сада налази на "тек" на 132. мјесту.

romanНедостатак толеранције

Психолог Aлександар Милић истиче да су јавне личности одувијек биле више склоне разводима у односу на друге, прије свега због тога што им имовинско стање омогућава да буду независни, те стога не желе да се прилагођавају супружницима уколико са њима немају складан однос.

- Код те популације је чешће изражен низак ниво толеранције, те чешће долази до изражаја њихова потреба заштите идентитета и слободе - истакао је Милић.

Велика заинтересованост људи за брачни живот и разводе јавних личности је, како истиче, жеља да се поистовјете са њима.

- У њима обични људи на неки начин виде и сами себе, односно често се идентификују са таквим особама и хтјели не хтјели, извлаче одређене закључке и формирају ставове на основу њиховог живота - каже Милић. 

Он тврди да приступање брачним проблемима од стране јавних личности, често буде одређена смјерница обичним људима, како да поступају.

- Осим тога, начин живота, разлози развода и друге појединости које се односе на јавне личности, људима дјелује интригантно или бизарно, те их и због тога привлачи - каже Милић.

Говорећи о учесталој појави развода међу личностима из свијета шоу бизниса, социолог Иван Шијаковић истиче да с обзиром на то да су у питању људи који су из маргиналног положаја, без великог знања и образовања и солидног поријекла, одједном доспјели до велике популарности, од њих се не може ни очекивати пристојан однос према животу и браку.    

- Ти људи једноставно тако приступају цијелом животу. Уобразили су да могу да намећу правила и систем вриједности, за шта су добрим дијелом криви медији - каже Шијаковић.

Он такође истиче да је највећи проблем у томе што се беспотребно даје пажња приватном животу личностима из свијета шоу бизниса.

- То је потпуно негативна и погрешна појава, јер људи умјесто да живе свој живот, почињу да живе туђи живот, односно улазе у врсту имитираног другог живота - каже Шијаковић.

Додаје да јавне личности у циљу стицања популарности, праве што више скандала, како би долазили у жижу интересовања, а да у те скандале веома често спадају и разводи, непоштовање институције брака и неодговорност према дјеци.

- Они мисле да ће на тај начин себи прибавити већу гледаност и већу публику која ће их слиједити и одржавати када им прође популарност - истакао је Шијаковић.   

Развод или брак?

Изгледа да је дошло вријеме када је стати на луди камен опасније по џеп него по срце, бар када су у питању познате и богате личности.

Данас се разлози удаје и женидбе, те очекивања од брака много разликују од времена наших родитеља, а о времену наших бака да и не говоримо. Све више је оних који се држе познате узречице "Боље добар развод него лош брак".

Једно ипак треба запамтити, посебно ако нисте од познатих и славних личности, који имају милионе, скупе јахте, куће и кола, а то је да не треба да се жените од данас до сутра, и да олако изговарате судбоносно "да" и "док нас смрт не растави", јер је брак ипак нешто што би требало да траје мало дуже.

Краљевско вјенчање

Једно од највећих вјенчања свих времена десиће се 29. априла ове године, а ради се о вјенчању принца Вилијама и његове заручнице Кејт Мидлтон. Очекује се да ће церемонија коштати око 20 милиона долара. Вјенчање које до детаља планира будућа краљица Енглеске, како сама каже "вриједи сваку пару", а све ће наравно финансирати британски порески обвезници.

slavicaЕклстонови

Берни Еклстон, 78-годишњи власник "Формуле 1", чије се богатство процјењује на 2,4 милијарди фунти и његова сада бивша жена Славица, развели су се 2009. године на судском саслушању које је трајало само 58 секунди.

Овај развод постао је један од најскупљих у правној историји Велике Британије.

Славици је одобрен развод послије 58 секунди саслушања у Вишем суду у Енглеској, из разлога што је 24-годишњи брак "неповратно" пропао због "неразумног понашања" њеног мужа.
Славица Еклстон је пред судом изјавила да јој је мужевљево радохоличарско понашање "изазвало стрес и анксиозност".
Бивша супруга власника "Формуле 1" ријешила је да части себе поводом завршене бракоразводне парнице млазњаком вриједним 42 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана