Божићни обичаји семберских домаћина

Глас Српске
Божићни обичаји семберских домаћина

Семберци су одвајкада били добри узгајивачи коња, јер је живот на селу зависио од ових племенитих животиња. Прво су на њима из старог краја - Херцеговине и Црне Горе дошли њихови преци, коњи су били незамјењиви у производњи хране, на њима се ишло и у ратове и у сватове. Једном ријечју - без коња се било као и без руку и ногу. Није онда ни чудо што се баш коњима и коњарству посвећивало доста пажње, али су из те бриге и пажње настали и обичаји.

- На Божић ујутру момци су одлазили на Саву, Дрину, Јању, Драгаљевац или неку другу текућицу, чак и по неколико километара, да донесу воду. Сипали су их у дрвене посуде, па у њих стављали дукат или неки други метални новац и црвену јабуку и умивали су се. Том водом су прали очи, ноздрве и копита својих коња, а онда су обучени у свечану одјећу, стављали нова седла и јахали коње, казује о овом обичају Станислав - Саша Јовановић из села Попова, велики заљубљеник у ове животиње и познавалац коњарства.

Након ритуалног умивања, које има за циљ да са људи и животиња текућа вода однесе нечистоћу, нечастиве и болести, момци су обилазили своје имање: њиве, воћњаке, ливаде и шуме. Јахали су у правцу кретања сунца, јер су начин обезбјеђивали да им све у домаћинству напредује.

- По повратку момци су се окупљали на сеоским раскрсницама и пјевали. Јахање су настављали кроз село, а застајали су само поред кућа у којима је била дјевојка за удају - објашњава Саша Јовановић.

Божићно јахање није се тиме завршавало, јер су на утринама, широким сеоским путевима и ливадама организоване трке коња. Ови обичаји били су готово заборављени, јер је све мање коња у семберским селима. Захваљујући ентузијастима и носталгичарима коњи се враћају у равницу између двије ријеке.

- Углавном се набављају расна грла са педигреом и узгајају се на савремени начин у модерним шталама. Користе се за јахање, трке, вожњу фијакера и чеза. Добро је што коње воле млади људи који се и не сјећају времена када су семберским путевима рзали ухрањени парипи и ждребице. С поносом помињем младе Синишу и Јована Yелиће из села Градац код Бијељине, који имају три расне кобиле. Они су први обновили обичај божићњег умивања и јахања око имања истиче Саша Јовановић, напомињући да је битно да прије уласка у село да коњи оквасе ноге у текућој води.

- Наши стари су воду доносили са оближњег потока, а у ведро су стављали дукат и јаркоцрвену јабуку. Испред штале умивали су се сви мушкарци из наше куће који ће тог јутра јахати коње. Сваки од њих је имао своје грло, па га је и умивао. Дукат у води био је симбол здравља, искрености, свјетлости и поштења, па смо мој брат и ја наставили ту традицију. Обичај је и да се након нашег и умивања коња јабука да најстаријем грлу у штали да је поједе. Тако и ми. Наше кобиле иначе хранимо и јабукама, па зато и ову из воде поједу у сласт - каже Синиша Yелић.

Божићно јахање коња има и практичну корист. Наиме, крајем децембра и почетком јануара ове животиње су у шталама, јер нема ратарских и других послова. Такозвано "лежање" коња, значајно утиче на њихово здравље, јер добијају на тежини, не крећу се, па им и мишићи на ногама олабаве, опусте се. Aко такво стање мировања коња потраје дуже, према ријечима Станислава Јовановића, јавља им се необично обољење у народу позната као "празнична болест".

Међу божићне и новогодишње обичаје у Семберији убрајају се и санкање дјевојака и момака 14. јануара, на Мали Божић или Православну нову годину. На санкање се полазило прије подне. Дјевојке су гриву и репове коња украшавале разнобојним вуненим плетивом оним које су користиле за ткање ћилима, јастука и даровнине за удају. Доминирала је црвена боја, која је значила здравље. Момци су украшавали санке, такозване парадне саонице, па у њих упрезали нахрањене и истимарене коње. Онда су сви заједно ишли на санкање по свом, али нарочито по сусједним селима.

Овај обичај се одржао и до нашег времена, а када нема снијега, коњи се упрежу у фијакере. Сврха санкања и вожења фијакером јесте да дјевојке и момци покажу своју нову, свечану одјећу, да их виде у другим селима, али и да, без присуства строгих родитеља, бар неко вријеме буду са онима које воле.

- Јахање и упрезање коња на Божић и Нову годину по вјеровању требало би да заштите здравље укућана и стоке, јер су коњи одувијек били најздравије и најљепше домаће животиње - вели Саша Јовановић.

Здравље

- Брат и ја након умивања проводамо коње по дворишту, онда их узјашемо и јашемо правцем исток-запад, онако како се креће и сунце. Обиђемо све наше имање. Водимо рачуна и о томе како се загријавају коњи, па када оцијенимо да су спремни за трк онда и галопирамо. Пројашемо и сеоским путевима, али мањом дионицом, јер су путеви асфалтирани и посути сољу, па водимо рачуна о здрављу коња - да им не оштетимо копита и ноге - објашњава Јован Yелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана