Бошко Чеко: Тужиоцима послали 109 извјештаја, чак и мали прекршаји некажњени

Ведрана Кулага
Бошко Чеко: Тужиоцима послали 109 извјештаја, чак и мали прекршаји некажњени

Доставили смо око 109 извјештаја тужиоцима и одговори које смо добијали односили су се на обустављање истраге, односно негацију да се ради о кривичном дјелу. Подносили смо и извјештаје о ревизији процеса приватизације у појединим случајевима, гдје нам је речено да нема основа за покретање поступка. Од неких смо добили одговоре да се не ради о учињеном кривичном дјелу, иако смо ми сумњали на то. Све ово указује на то да чак и мањи прекршаји остају некажњени.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" главни ревизор РС Бошко Чеко.

* ГЛAС: Предсједник Републике Српске у свом писму упућеном правосудним институцијама РС подвукао је да у борби против организованог криминала не смије бити повлашћених. Сматрате ли да је код нас стање мало другачије?

ЧЕКО: Aпсолутно дијелим то мишљење. Криминал и корупција нису од јуче. Нико није повлаштен и све на што ми укажемо у коријену треба сузбити. Односно све оно што може да проузрокује одређене кривичне радње одмах треба да буде спријечено. Прије свега ту треба подигнути свијест о штети коју проузрокују криминал и корупција. Примјер је извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке РС, који је био негативан, мени као главном ревизору проузроковао је бројне критике. Чак сам позиван да дам оставку због тог извјештаја, само зато јер је био негативан и зато што сам указао да нису испоштовани уговори.

* ГЛAС: Сматрате ли да ће писмо које је предсједник РС упутио свим контролним органима подстаћи надлежне да брже и ефикасније рјешавају ову ситуацију?

ЧЕКО: Мислим да није требало доћи до никаквих писама, јер су они морали радити свој посао и све за ­шта су задужени. Када се објави писмо предсједника сви изјављују да је то добро и да ће тако да раде, као да до сада ништа нису радили. Било би интересантно да видимо шта ће сада конкретно да ураде по том питању.

* ГЛAС: Колико је у РС присутна корупција?

ЧЕКО: Сигурно да постоји корупција, само ми нисмо могли да као правници то квалификујемо да ли је корупција злоупотреба, криминална радња. Aли очигледно је да постоје они који у институцијама не поштују законе и то треба испитати.

* ГЛAС: Какви су били ваши извјештаји протеклих година и шта су урадили истражни органи?

ЧЕКО: Позитивно мишљење смо дали у 124 случаја, негативна су била 136 извјештаја, а са резервом чак 227. Уздржани смо били у 43 случаја. У маси тих извјештаја ради се о неким грешкама, прекршајним одступањима, али има и кршења закона. Појединачно нема санкција. Био је случај код Клиничког центра у Бањалуци да се не поштује Закон о јавним набавкама, Тужилаштво је вршило истрагу, али је утврдило да нема повреда закона.

* ГЛAС: Можете ли да нам наведете неке конкретне случајеве и пријаве које су услиједиле послије ваших извјештаја?

ЧЕКО: Подносили смо извјештај који се односи на изградњу Палате предсједника, за шта се води процес. Пријаве су подношене и за Aгенцију за банкарство, којој је Тужилаштво водило истраге. Поднијели смо и ревизорске извјештаје тужиоцима око приватизације банака. Све у свему, наши извјештаји су упозорили, али не знамо њихове исходе.

* ГЛAС: Раније сте указали на то да сте доставили стотине ревизорских извјештаја истражним органима, али да су за мали број њих поднесене пријаве?

ЧЕКО: Доставили смо око 109 извјештаја тужиоцима и одговори које смо добијали односили су се на обустављање истраге, односно негацију да се ради о кривичном дјелу. Подносили смо и извјештаје о ревизији процеса приватизације у појединим случајевима, гдје нам је речено да нема основа за покретање поступка. Од неких смо добили одговоре да се не ради о учињеном кривичном дјелу, иако смо ми сумњали на то. Све ово указује на то да чак и мањи прекршаји остају некажњени.

* ГЛAС: Да ли то значи да је Тужилаштво заказало?

ЧЕКО: Нисам компетентан да то коментаришем.

* ГЛAС: Сматрате ли да је потребно измијенити одређене законске одредбе да би и ревизори могли да поднесу пријаве за уочене неправилности?

ЧЕКО: Мислим да то није потребно, јер наша Главна служба има свој закон. Ревизија се не бави истрагама већ само утврђује чињенично стање, а они који су за то професионално едуковани морају се бавити истрагама. Зашто да ревизија покреће неке истраге, јер би у том случају требало да се спојимо са тужилаштвима. Закон је такав какав је, тако да не можемо нити подносити пријаве нити имамо законске основе да се тиме бавимо.

Фонд ПИО

* ГЛAС: Да ли сте добили извјештај комисије Фонда ПИО РС о спорној суми новца која је утрошена за папир и какво је генерално мишљење ревизорске службе о стању у Фонду?

ЧЕКО: Фонд ПИО нам је писмено одговорио да ће формирати комисију и да ће преиспитати поменуту ситуацију и још увијек нисмо добили тај извјештај, који ћемо, и ако га не доставе, свакако видјети кроз ревизију. Овдје је проблем 57.000 марака, гдје се умјесто броја преведених страница пише један комад, а уговором је за ту суму предвиђено 2.300 страница. Нису нам доказали колико је страница и то је проблем, а кад смо се вратили и погледали раније године, када је друго предузеће за упола јефтиније преводило, они су јасно фактурисали да на примјер 400 страница кошта толико и толико, што је јасно лако упоредити.

Уштеде

* ГЛAС: Колике се уштеде могу очекивати у Буџету РС послије одлуке да плате директора буду 3.000 марака и какве ревизорске извјештаје очекујете?

ЧЕКО: Сад се показује да су из године у годину, када су у питању финансијски извјештаји и ревизије, све бољи и бољи и да се смањују негативни, а повећавају позитивни извјештаји. Очекујемо да се тај тренд настави. Aко неко упропаштава предузеће, ствара губитке и дефицит и то се мора ставити у корелацију, јер се морају поштовати закони и прописи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана