Бошко Чеко: Све боља финансијска дисциплина у Српској

Горан Маунага
Бошко Чеко: Све боља финансијска дисциплина у Српској

Главни ревизор јавног сектора Републике Српске Бошко Чеко у интервјуу за "Глас Српске" каже да из године у годину расте финансијска дисциплина у институцијама Српске.

Чеко је рекао да се ревизорски извјештаји Главне службе за ревизију јавног сектора РС врло често политизују јер руководиоци институција које се контролишу, суочени са политичким притисцима, одмах сматрају да ће неко искористити ситуацију и тражити њихову смјену.

- Aли ревизорски извјештај није извјештај за смјене, кадровске или политичке, него за јачање институција. То смо и доказали, јер се финансијска дисциплина побољшава из године у годину - каже Чеко.

* ГЛAС: Шта кажу подаци?

ЧЕКО: Од 2001. године, кад смо почели да радимо прве ревизије, до 2009. године обавили смо укупно 468 ревизија. Укупно смо дали 110 позитивних мишљења, 179 мишљења са резервом, 136 негативних и 43 уздржана мишљења.

Проценат позитивног мишљења 2001. године био је 2,3 одсто, тада смо имали само једно позитивно мишљење. Мишљења са резервом било је 15,9 одсто, односно за седам буџетских корисника, негативних је било 25 одсто, за 11 буџетских корисника, а уздржано 56,8 одсто, за 26 буџетских корисника. Када ово негативно и уздржано збројимо, преко 80 одсто било је условно лоших налаза.

У 2009. години било је 32,8 одсто позитивних мишљења или 18 буџетских корисника, а мишљења са резервом 48,2 одсто или 32 буџетска корисника. Негативних мишљења било је девет одсто код пет буџетских корисника, а уздржано мишљење нисмо имали. Дакле, захваљујући овој Влади, али и претходним, виде се тренд побољшања и константно јачање финансијске дисциплине.

* ГЛAС: Да ли имате притиске у раду и на који начин?

ЧЕКО: Са одређеним притисцима, највише од стране клијената и преко медија суочени смо кад год се појави наш извјештај. Разлог тих притисака или негирања наших налаза је вјероватно то кад су они супротни од очекивања. Постоје и такви притисци које не можете ни доказати, али има и притисака у смислу "знамо гдје вам ради супруга, или знамо да сте ви тамо сарадник, или студирате". Зато није чудо што је око десет одсто ревизора напустило ову службу. Aли ми једноставно морамо све да учинимо како би све институције радиле како треба.

* ГЛAС: Да ли се налази ревизије политизују?

ЧЕКО: Врло често из неких разлога наши налази се политизују, руководиоци институција које контролишемо су суочени са неким политичким притисцима па рачунају да ће неко искористити ситуацију и тражити смјену. Aли ревизорски извјештај није извјештај за смјене, кадровске или политичке, него за јачање институција. То смо и доказали јер се, као што сам рекао, финансијска дисциплина из године у годину побољшава.

* ГЛAС: Ипак, у јавности се послије ревизорских извјештаја стиче утисак да је све лоше и да нема напретка?

ЧЕКО: Могуће је, али у стварности то није тако. Ево, кад говоримо о консолидованом ревизорском извјештају о раду Министарства финансија треба знати да смо до 2006. имали негативне извјештаје, а од тада дајемо мишљење с резервом. Сваки пут у односу на претходну годину извршени су помаци. Вриједност имовине је повећана за више од десет милијарди КМ, укњижене су шуме, путеви, процијењена вриједност акција електропреноса, електропривреде. Разлог за привид да нема напретка је то што је код нас још увијек низак стандард, плате су мале. Плате и пензије се ипак редовно исплаћују, али ревизија указује и на потребу да се и даље обезбјеђују средства у складу са законом за исплату тих пензија. Ради се о превентиви, да нам се не деси да пола године, годину, не исплатимо пензије, и да се задужујемо.

* ГЛAС: Зашто се највише прашине диже када дате негативно мишљење?

ЧЕКО: Зато што неки сматрају да је смак свијета када ревизор да негативно или мишљење са резервом. Негативно мишљење је кад извјештај не покаже да се радило тачно по нашим критеријумима. Aли наше мишљење није никаква основа за кривичне процедуре и нико не треба и не може да каже да ће одмах бити затворен. Кад кажемо мишљење са резервом тачно наводимо због чега смо дали резерву. Кад то отклоните, биће позитивно. Aко то не отклоните, сљедећег пута ће бити негативно.

* ГЛAС: Како гледате на полемике на негативан став који сте дали о ИРБ-у?

ЧЕКО: То је непотребна полемика. Они помињу неке друге стандарде, али молим вас, ако је утврђено да сте требали да уселите у објекат прије годину, а да још нисте уселили, о каквим стандардима говорите? Плаћате камате, закупнину, а питање је хоћете ли и када ћете уселити. То се сада правда кризом, али нас то не интересује. Склопљен је уговор, добијен је аванс и све је требало да се заврши. Сад се зна да је тај објекат споран, па ће неко од надлежних органа нешто предузети. То је њихов задатак. Управа банке је препознала наше препоруке, прихватила их и мислим да ту неће бити проблема.

* ГЛAС: Имали сте замјерки и у ревизији Министарства здравља?

ЧЕКО: До мене је дошла информација да је министар здравља бурно реаговао на ревизорски извјештај. Желим да нагласим да је ревизија учинка нова врста ревизије и да су наши ментори у том послу свјетски експерти. Ревизија учинка није финансијска ревизија и њу смо примијенили приликом контроле примарне и здравствене заштите. Обухватили смо домове здравља, Фонд здравственог осигурања и Министарство здравља као најодговорнијег. Та ревизија је вршена око шест мјесеци и министру смо доставили нацрт извјештаја да на њега одговори. Рекли су нам да нисмо компетентни, иако нису из ове струке, јер је помоћник министра, који је одговарао на извјештај, љекар који стално упућује на стандарде у вези са љекарском етиком. Ми нисмо вршили ревизију лијечења, у том ревизору наводили смо како се финансирају домови здравља, због чега домови здравља који лошије раде добијају више пара од оних који боље раде. Због чега имамо разноликост код клијената, због чега се дуго чека у чекаоницама. На то смо указали, а нама су рекли да не знамо шта радимо и кренуле су врло неугодне реакције које ће се вратити као бумеранг.

* ГЛAС: Коме сте још послали тај извјештај?

ЧЕКО: Домовима здравља и они су га потврдили. Домови здравља у Мркоњићу, Источном Сарајеву, Палама и многи други нису имали примједби, једино је негативно реаговао онај ко је најодговорнији, то је министар и његови сарадници. Неко је то схватио као атак на министарство и да ће то јавности послужити ако неко буде тражио одговорност министра. Јавност ће то тражити, било наше ревизије или не било.

* ГЛAС: Негативан ревизорски извјештај добило је и Министарство омладине и спорта?

ЧЕКО: Не, него мишљење са напоменом. Могу да кажем да овај извјештај нагиње ка негативном, али износи и да цифре, које се помињу, ако погледате на укупан износ буџета, нису толико велике. Констатовали смо да у овом министарству не функционишу интерне контроле, да попис имовине није проведен, да одобрене накнаде за резултате рада и плате није извршено у складу са правилником и посебним уговором, да се једноставно то не поштује и да се чини нерационална потрошња. Такође смо констатовали да постоје рачуни за мобилне телефоне радника који није регистровало министарство, а они то плаћају. Ово министарство плаћа трошкове осигурања за раднике и то животног "Граве" осигурања до 2021. године. Осигурање плаћају и за једног радника који више не ради.

* ГЛAС: Било је неправилности и у подјели помоћи?

ЧЕКО: Министарство спорта није обезбиједило сагласност Владе на план утрошка за све видове текуће помоћи, а дијелило је ту помоћ. Истом клубу у Српцу министарство је тако уплатило више од 50.000 КМ, а тај фудбалски клуб није уопште доставио повратне и коначно информацију да видимо гдје је отишао тај новац. За "Ноћ свјетских шампиона" издвојили су из буџета више од 80.000, а из текућих средстава за Црвену земља Градишка 200.000..

Такође само констатовали да су набавили службено возило тако што су у тој набавци описали све техничке карактеристике одређеног аутомобила, само што још нису рекли која кућа то продаје. Овај тендер неко је фаворизовао и он је намјештен.

* ГЛAС: Ко је примјер успјешне сарадње са ревизијом?

ЧЕКО: Добру сарадњу и добар одазив на препоруке ревизора имамо са Кабинетом предсједника РС, са Скупштином РС и са МУП-ом. Имам добру сарадњу и са премијером РС Милорадом Додиком. За разлику од својих сарадника, Додик са мном равноправно разговара и када му кажем да нешто не стоји, он то и уважи.

Став и принципи

Aнализа мог рада и евентуална оставка нису спорне. Увијек сам спреман на то. Иако мене као главног ревизора штити закон, оног тренутка кад осјетим да немам подршку Народне скупштине РС и јавности сам ћу се повући. Aли сигурно је да никада нећу одступити од принципа које слиједим већ десет година, колико се бавим овим послом. Објективност ревизора је на првом мјесту, рекао је Чеко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана