Борац за друштвену једнакост

Сандра Милетић
Борац за друштвену једнакост

Aмерички књижевник Џек Лондон рођен је 12. јануара 1876. године као Џон Грифит Лондон. Био је један од најчитанијих аутора прве половине 20. вијека, а његова дјела имају истовремено и авантуристичку и социјалну ноту.

Лондон спада у људе који се упорним радом издигли са друштвеног дна у саме врхове свјетске књижевне умјетности.

Социјална ангажованост

Џек Лондон рођен је као ванбрачни син самозваног "професора", писца и астролога В. Х. Ченија, који га никада није признао.

Одрастао је без родитељске заштите и веома рано је почео сам да обезбјеђује животну егзистенцију, а при томе је промијенио читав низ занимања. Тако је био разносач леда, продавац новина, морнар, кријумчар, ложач у електричној централи, фабрички радник, копач злата, новинар и ратни дописник са фронта у руско-јапанском рату.

Борећи се од дјетињства за најелементарније услове опстанка, Лондон није имао могућности да се редовно и систематски образује. Ипак, читао је Дарвина, Маркса, Ничеа и Спенсера. Богато животно искуство и прочитана филозофско-политичка лектира упутили су мисао младог америчког радника ка визији о пролетерској револуцији као путу за рјешавање друштвене неједнакости. Лондон је био врло близак америчком пролетеријату, и то не само отвореним симпатијама и литерарним интересовањем, већ и својом политичком активношћу у радничким организацијама. Био је активан у политичком животу, учествовао у походу армије незапослених на Вашингтон и писао политичке чланке који су му донијели велику популарност. Био је јасно политички опредијељен и ангажован као убијеђени комуниста.

Стваралаштво

Лондоново стваралачко интересовање је веома разноврсно. Приказао је живот америчке сиротиње из времена страшних економских криза, писао је о скитницама и њиховим потуцањима по непрегледним пространствима СAД, али његов најинспиративнији мотив је био проблем "одржања најспособнијег". У искреној жељи да измири Марксово учење о дијалектичком и историјском материјализму и Ничеову теорију о "натчовјеку", Лондон је стварао специфичне ликове који испољавају необичну моралну и тјелесну снагу у суровој борби за живот и са животом.

Велику популарност донијели су му романи о животињама у којима је такође илустровао своју теорију о "одржању најјачег".
Често је описивао људе са дна, потлачене и понижене и зато је назван "амерички Горки".

Написао је педесетак приповједака и романа. Најпознатија његова дјела су "Зов дивљине", "Бијели очњак", "Гвоздена пета", "Мартин Идн", "Људи са понора", "Злато", "Краљ алкохол", "Џери острвљанин", "Морски вук", "Мјесечева долина", "Приче с јужних мора"...

Ипак, тежак живот, напоран рад, новчане недаће, али и склоност алкохолу, произвели су нервно растројство и његово самоубиство у 40. години 16. новембра 1916. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана