Болид направио, трку још сања: Добојлија љубав према „формули1” преточио у иновацију

Милош Васиљевић
Болид направио, трку још сања: Добојлија љубав према „формули1” преточио у иновацију

ДОБОЈ - Свестрани иноватор из Добоја Анис Хаџикадунић сањао је да посјети трке “формуле 1”, а како му то није пошло за руком, са десет прстију у својој гаражи направио је болид и то за двије године.

До сада није имао прилику да посјети неку од трка “најбржег циркуса”, па је одлучио да у родном Макљеновцу направи иновацију која плијени пажњу локалне, али и регионалне јавности. На тај начин дјелимично је надомјестио неодлазак на трке Ф1.

На прву, болид се много не разликује од оних који језде стазама широм свијета, па је право богатство имати нешто овакво како за њега, тако и за све који воле адреналин и брзину. Механичар по струци, од малих ногу не крије љубав према овом спорту, а све то упаковао је у возило какво се ријетко види на нашим просторима.

- Одмалена пратим “формулу 1”, од почетка ми је то баш специфично и занимљиво било пратити, а до сада нисам имао прилику да будем на некој стази да гледам, а камоли да учествујем. Зато сам одлучио да уз мало средстава направим болид. Иначе радим као лимар, и када повежемо аутомеханичара и лимара, добијемо успјешан спој - рекао је Хаџикадунић.

Поред труда, одрицања, искуства и знања, неопходно је било и уложити новац како би направио болид који је прави хит, посебно код заљубљеника у Ф1, којих има много.

- У једном тренутку успио сам израчунати да је уложено око 5.000 КМ плус рад. Али када нешто волите и када вас испуњава, ништа није тешко. Није се радило сваки дан, а радио сам искључиво ноћу након посла и тако скоро двије године, од самог цртања пројекта па од монтаже. Али не жалим ниједан секунд проведен у гаражи - казао је Хаџикадунић.

Хаџикадунић наглашава за “Глас Српске” да је на разним мјестима проналазио дијелове, док је већину и сам правио.

- Било је захтјевно све то урадити, све је заштићено. Дужина, висина, ширина и тежина. Већину дијелова сам нашао на отпаду или ауто-отпаду. Нашао сам кугле, крајнице, летву волана, мотор, мјењач. Остало сам правио, сваки дио је прича за себе - рекао је Хаџикадунић.

Реакције су позитивне, а највише се радују дјеца која свакодневно долазе да се фотографишу и осјете како је то сјести у болид Ф1. Ништа мање нису знатижељни ни старији.

- То је сада атракција. Ко зна возити, може доћи, провозати један круг, то је доживљај. Колико год је то адреналин на телевизији, најмање десет пута је јачи осјећај када то и доживите. То се не може препричати, једноставно или осјетите или не - рекао је Хаџикадунић.

Болид је урађен по макети чувеног “ферарија” из 1997. године.

- Тежак је око 400 килограма. Само још да полијепим поликарбонат, да се направе облине и може да се вози, мада је већ све спремно. Сатисфакција је сјести у нешто што сте направили и у шта сам паметно трошио вријеме, некад и дуго у ноћ - истиче Хаџикадунић.

За потпуни угођај ту је и адекватна опрема, на коју је наишао сасвим случајно, а за њу је издвојио само неколико марака.

- Комплетну Фераријеву униформу купио сам у продавници половне робе по повољној цијени, тако да спреман улазим у болид, све је у црвеној комбинацији - додао је Хаџикадунић.

Није ово прва иновација овог Добојлије. Одраније његово двориште краси и авион.

- Имам и авион који је настао у доба пандемије, који стоји крај пута као оријентир. Распон крила је 2,2 метра, док је дуг око 1,8 метара и такође је био атрактиван за комшије и локално становништво - казао је Хаџикадунић.

Авион и болид “формуле 1” само су неке у низу иновација које као од шале полазе за руком Анису Хаџикадунићу, који је свој Макљеновац бар на тренутак ставио на мапу “најбржег циркуса”.

Легализација

Циљ Аниса Хаџикадунића је да болид легализује, односно да може несметано да га вози, што изискује додатне трошкове.

- Ако не будем могао до легализације, идем на шлеп-приколицу, спустим га на адекватно мјесто и возим, на полигону или слично, гдје га могу провозати несметано, без проблема. Међутим, на добром сам путу, имам доста одрађених ствари, треба још доста новца, тачно онолико колико сам уложио да га направим - рекао је Хаџикадунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана