Болест или маркетиншки трик

М. Чигоја, Т. Милаковић
Болест или маркетиншки трик

Паника због новог грипа посљедњих мјесеци завладала је цијелим свијетом, а све више се разбуктава и код нас. И док становници и љекари широм свијета страхују због ширења новог грипа, фармацеутске компаније задовољно трљају руке и очекују наставак раста продаје лијекова и вакцина.

Приходи су им порасли и до десет пута. Захваљујући резању трошкова и већим приходима од лијекова, водећи свјетски фармацеути значајно су повећали своје зараде у трећем тромјесечју ове године. Неке фармацеутске компаније предвиђају да ће приходи још нарасти у задњем кварталу ове године.

Од новог грипа у БиХ обољело је близу 300 особа. У земљама у окружењу тај број је знатно већи. Љекари истичу да нема мјеста паници и да су за превенцију новог грипа најважније опште хигијенске мјере. Ипак, да је паника већ увелико завладала показује и податак да су се заштитне маске, али и лијекови већ појавили на црном тржишту.

Колико кошта превенција?

Колико ће превенција и лијечење новог грипа коштати РС за сада нема процјена. Начелник Службе за епидемиологију у Институту за заштиту здравља РС Јања Бојанић каже да се послије сваке епидемије ради евалуација са социо-економског аспекта, те да, с обзиром на то да је пандемија још на почетку, тренутно не постоје такве процјене.

- Ипак, сматрам да је превенција најјефтинија и сигурно је да ће правовремено и досљедно провођење превентивних мјера имати позитиван утицај на саму пандемију - истакла Јањићева.

И у Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да је тешко процијенити колико ће Републику Српску коштати превенција и лијечење новог грипа, с обзиром на то да тек улазимо у сезону када се очекује да ће оболијевање од овог грипа бити учесталије. 

- Набавка вакцина за нови грип је у току и тек када се заврши законска процедура набавке имаћемо више информација о томе - кажу у ресорном Министарству.

Истичу да Република Српске тренутно располаже са око 5.000 доза "oseltamivira" који је набављен у складу са претходним активностима Министарства.

Цијена за додатних 10.000 доза лијекова који се тренутно набављају за Српску креће се од 4,8 до 12 евра у зависности од доза лијека. Уз наведену цијену треба узети и обзир и додатне трошкове као што је порез.

Теорије завјере

Иако су тврдње о теорији завјере на почетку изгледале као фантазија, у посљедње вријеме све је више оних који почињу озбиљно да размишљају о "теоретичарима завјере", који тврде да иза приче о опасном вирусу стоје крупан бизнис и интереси фармацеутских компанија.

Теоретичари завјере само су чекали на прву грешку, која би им потврдила наводе да иза приче о опасном вирусу заправо стоји фармацеутска мафија, која жели да заради на скупим лијековима.
Омашку је направила чувена лондонска компанија, која је у само неколико сати потврдила, а затим демантовала сопствену анализу о појави новог грипа у Хрватској, који је човјек излијечио само чајевима и лимуном. Све ово изазвало је велику сумњу међу обичним грађанима, а стручњаци упозоравају да је све што се десило у Хрватској "у најмању руку чудно", поготово ако се узме у обзир да је деманти стигао тек по објављивању да се пацијент излијечио без узимања лијекова.

Професор маркетинга на Економском факултету у Бањој Луци Перица Мацура каже да се може посумњати да је цијела ситуација око новог грипа маркетиншки трик.

- Многи у то данас сумњају, а разлог је што на локалном, а и на европском нивоу немамо квалитетну здравствену, односно медицинску јавност која би нас кроз институције разувјерила да није тако или потврдила да је тако - каже Мацура.

Он сматра да људи код нас, а и у свијету уопште немају квалитетну информацију о новом грипу и о цјелокупној ситуацији у вези са овим вирусом.

Према Мацуриним ријечима, о врсти вируса, симптомима, узроцима и начину развијања јавност треба да сазна од релевантне, стручне и компетентне здравствене јавности.

- Посљедице вируса H1N1 свима су видљиве, јер видимо колико је заражених, колико је преминуло, али ником није јасно због чега је то тога дошло и одакле такав вирус потиче. Тако се појачава страх код људи, који се обраћају љекарима или сами набављају пакете таблета и пију - објашњава Мацура.

Фармацеутске компаније ће на основу новог грипа и те како да профитирају, истиче Мацура, јер на људе је притисак и само сазнање да се таква болест појавила у нашем окружењу, а не да говоримо да је већ стигла и код нас.

- Почиње од тога да се људи затварају у куће, а онда све то појачавају конзумацијом лијекова, као неке врсте превенције. За сво то вријеме ради рекламна и маркетиншка машинерија фармацеутских кућа и оне профитирају, а све због тога што људи нису довољно и квалитетно информисани о свему што се дешава - рекао је Мацура.

Фармацеутске куће и љекари обично наводе да људи не воде довољно рачуна о себи и да су због тога подложни добијању вируса, а да се то не би десило људима се нуди гомила лијекова за заштиту и тиме компаније оправдавају своје профите.

Интересантно је да је члан руске Aкадемије медицинских наука Сергеј Колесников осудио проглашење пандемије новог грипа. Он тврди да нови грип, упркос повећању броја заражених широм свијета, још увијек не излази из оквира годишње епидемије било које врсте грипа. Други разлог због којег, према Колесникову, није било потребе да се прогласи пандемија јесте тај што је смртност од новог грипа веома ниска. Иако још нема вакцине против овог грипа, Колесников сматра да борба против тог обољења може ефикасно да се води.

Да прича о новом грипу постаје све уноснији бизнис говоре и подаци да руски криминалци зарађују велику количину новаца продајући лажни "тамифлу" параноичним Британцима.

Становници који се боје како лијек неће моћи набавити регуларним путем, лака су мета овим међународним преварантима. Осим плаћања за неупотребљив лијек излажу се и опасности јер криминалцима дају своје личне податке, као и бројеве кредитних картица.

Стручњак за сигурност на интернету Graham Cluley упозорава како тим преварантима није било тешко прекршити закон правећи такве странице, стога им неће бити проблем продати лијекове који могу чак бити штетни за здравље.

- Aко мислите да су вам потребни лијекови, отиђите свом доктору, и држите се подаље од превараната на Интернету - упозорава Cluley.

Истражиоци су открили како су највећи купци лажног "тамифлуа" становници СAД, Њемачке, Велике Британије, Канаде и Француске, те вјерују како криминалци зарађују од десет па све до 60 хиљада долара дневно, а како расте паника око новог грипа тако расте и њихова добит.

Сумњиве вакцине?!

И док се вирус шири и напада, стручне расправе о квалитету вакцине против новог група доживљавају врхунац. Противници вакцина тврде да оне садрже отровне материје опасне по живот људи, а њихови заговорници да је вакцина једини начин одбране и да није опасна. Према признању стручњака из швајцарске компаније "Новартис" која производи вакцину "фоцетрија" кажу да је тачно да она садржи "tiomersal" - састојак на бази живе, али у количини живе која није опасна по људе. Такође, из те фармацеутске компаније, на питање да ли вакцина садржи "сквален" који се повезује са изазивањем неколико тешких болести, казали су да у њој има додатка "МФ59" у коме има "сквалена", а више од 60 клиничких испитивања на 33.000 људи показали су висок сигурносни профил и да га добро подносе и дјеца и старије особе.

Занимљиво је да Пољска, према ријечима министра здравља Еве Ковач, није купила вакцине против новог грипа и то ће учинити тек када се заврше сви тестови на трудницама и дјеци.

Руски академик Сергеј Колесников изјавио је да је куповина вакцина против новог грипа бацање пара и да хистерија коју шире медији иде наруку само фармацеутским компанијама.

У Чешкој је почела обавезна вакцинација свих здравствених радника, али многи од њих одбијају да се вакцинишу док се не заврше сви тестови. Рауни Кауне, бивши министар здравља Финске, изјавила је да је читава прича о епидемији новог група заправо "завјера, а вакцина против вируса H1N1 је јако опасна по здравље људи и не треба је примити".

Према њеним ријечима, иза свега стоји моћна "фармако-мафија". Противници вакцине као аргумент наводе податак да је у свијету од новог грипа до сада умрло 5.000 људи, а да од обичног грипа сваке године умре око 40.000 људи.

У Кини су двије особе преминуле након што су примиле вакцину против новог грипа.

Обдукција једне жртве показала је да је мушкарац преминуо од инфаркта док је играо кошарку док су детаљи смрти друге особе за сада непознати.

Чињеница је да се у посљедњих петнаестак година планета држи у константном страху од неке велике пандемије изазване непознатим вирусом. Чињеница је и да, док једни страхују, власници фармацеутских компанија убиру профит јер владе земаља издвајају огромна средства за набавку лијекова који могу бити од користи. Ко ствара панику, да ли је она оправдана или само начин на који се појединци богате за сада се само спекулише.

Мистериозни грип хара Украјином

Непозната врста грипа Украјинце тренутно брине више од новог грипа. Наиме, 189 особа умрло је од њених посљедица док је готово милион становника заражено, пише лондонски Sunday Express. Чини се да је ријеч о до сада јединственој комбинацији вируса класичног и новог грипа, те такозваног калифорнијског грипа.

- За разлику од остатка свијета, код нас су се три вируса спојила у један - рекао је украјински предсједник Виктор Јушченко и додао: "Могуће је да смо мутацијом добили нови, агресивнији облик вируса."

Вирус напада плућа и доводи до опасне упале, али није познато о којем типу упале плућа се ради. Стручњаци из Кијева тренутно интензивно истражују вирус, а узорци се анализирају и у лондонској лабораторији.

- Провели смо обдукцију код двије особе које су преминуле од вируса и установили да су им плућа била црна попут угљена. Изгледало је као да су изгорјела - изјавио је за Sunday Express љекар из Кијева.

Нови и сезонски грип

Симптоми сезонског и новог грипа су слични, болови у грудима, отежано дисање, кашаљ, температура. Терапија код лијечења новог грипа траје пет дана, а отприлике за седам дана пацијент би требало да буде здрав. Досадашња искуства говоре да су пацијенти потпуно излијечени и нема могућности да се поново инфицирају овим вирусом. Нови грип разликује се од сезонског по томе што више оболијевају млађе особе и труднице. Такође, разлика је и већа смртност код младих који су доброг здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана