Боксер са тетоважом у премијерској фотељи

Агенције
Боксер са тетоважом у премијерској фотељи

Торонто - Док су се неки Канађани дивили великој побједи Џастина Трудоа и доласку Либералне партије на чело Канаде, други су се фокусирали на атлетско тијело и тетоважу коју има нови премијер.

Тетоважа гаврана привукла је пажњу многих на друштвеним мрежама, коментаришући новог канадског премијера као интересантног политичара и питајући се да ли је то први западни лидер који је тетовиран. Дизајн његове тетоваже је посуђен из домородачког племена Хаида, које насељава сјеверозападни дио Канаде.

- Моја тетоважа представља планету Земљу смјештену у Хаида гаврана. Земљу сам направио са 23 године, а гаврана на свој 40. рођендан - каже Трудо (43).

Први пут је јавно показао тетоважу када је имао хуманитарни бокс меч са својим политичким ривалом Патриком Бразоом. На изненађење многих, Трудо је добио меч. Вјерује се да тренутно у свијету ниједан свјетски вођа нема тетоважу осим младог Трудоа.

У историји је било доста примјера тетовираних лидера. Тако је руски цар Николај Други дао да му се истетовира змај на руци приликом посјете Јапану 1891. године, док је југословенски краљ Александар имао велику тетоважу орла на грудима. Дански краљ Фредерик Девети имао је низ тетоважа са поморским темама које је направио док је служио у морнарици. Амерички предсједник Теодор Рузвелт је имао истетовиран породични грб на грудима.

- Он се изгледа не боји ризика. Његов младалачки изглед, нови приступ политици и тетоважа говоре да Трудо није уобичајени уштогљени премијер на каквог су многи људи навикли - каже британски историчар тетоважа Ана Фридман.

Трудо је ожењен и отац тројице синова. Својевремено је радио као избацивач у ноћном клубу и учитељ сноуборда, а у слободно вријеме бави се боксом и трчи маратон.

Нови канадски премијер редовно учествује на Прајд окупљанима изражавајући тако своју подршку правима сексуалних мањина, а за потребе једне хуманитарне акције, и на радост свих окупљених, извео је и стриптиз.

Повлачење прва одлука

Џастин Трудо саопштио је јуче да је предсједнику САД Бараку Обами поручио да ће се канадски борбени авиони повући из борбе против Исламске државе (ИС) у Ираку и Сирији, али није прецизирао када ће се то десити. Трудо је казао да је с Обамом разговарао телефоном и да му је јасно рекао да ће канадска борбена мисија бити завршена. Током предизборне кампање Трудо је обећао да ће вратити борбене авионе у Канаду и окончати њихову мисију у Ираку и Сирији, док ће екипе за обуку наставити да раде.

О климатским промјенама

Обећао је да ће у року од 90 дана политику према климатским промјенама ускладити са ставовима који ће бити донесени на Самиту о климатским промјенама у Паризу.

О америчким Индијанцима

Ради на изградњи бољег односа између америчких Индијанаца и остатка становништва, с обзиром на то да је аутохтоно становништво често у неповољнијем положају. У њихову бољу едукацију биће уложено 2,6 милијарди долара.

О абортусу

Залаже се за слободан избор сваке жене и истиче да није на држави да одређује шта ће жена учинити са својим тијелом.

О порезима

Његов први потез као премијера биће повећање пореза најбогатијима за један одсто да би се надокнадио губитак који је захватио средњу класу због мјера штедње.

О марихуани

У предизборној кампањи је обећао да ће легализовати марихуану чим дође на власт и то по узору на модел државе Колорадо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана