Бојси није једини - и друге свјетски познате личности имају српске папире

Г.С.
Бојси није једини - и друге свјетски познате личности имају српске папире

Британски глумац Џон Чалис, познатији као Бојси из популарне серије Мућке, на путу је да постане српски држављанин и тако настави, сада већ нимало необичну, праксу да појединци из свијета шоу бизниса, без компликоване процедуре и на брз начин дођу до пасоша Србије.

Критеријуми и услови да страни држављанин добије српске папире уређени су Законом о држављанству Републике Србије.

То су – стално настањење, брак са српским држављанином, особе које су исељеници из РС и лица која су рођена на територији РС, а живе у другој земљи, односно држављани су те земље.

И коначно, то су странци чији би пријем у држављанство представљао интерес за Републику Србију.

Његов претходник био је амерички глумац и музичар Стивен Сигал, познат по улогама у акционим филмовима и пријатељским везама са предсједником Русије Владимиром Путином, који је држављанство Србије добио 2016. године.

Прије тога холивудски глумац је два пута боравио у Србији. Обишао је Прихватилиште за дјецу у Београду, дијелио малишанима новогодишње пакетиће, а на дочеку Нове године свирао је са својим бендом испред Скупштине у Београду.

Сигал је тада изјавио да је Србија трпјела ужасну неправду у новијој историји, а да у САД још постоје предрасуде о Србима и погрешна увјерења о дешавањима током 90-их година прошлог вијека.

Српски пасош 2017. године добио је и глумац Ралф Фајнс јер је на "најљепши могући начин у свијету промовисао нашу земљу и културу", како је тада рекла премијерка Ана Брнабић.

Фајнс је први пут Србију посјетио 2008. године када је тражио локације за свој редитељски деби, филм "Кориолан", који је и снимио двије године касније у Београду, да би се 2017. вратио због наредног пројекта, филма о балетану Рудолфу Нурејеву.

Са друге стране, Адријана Лима је била на корак до српског пасоша.

Бразилска љепотица тада је била супруга кошаркаша Марка Јарића, и тада је у кабинету тадашњег министра унутрашњих послова Ивице Дачића затражила српске папире.

Међутим, убрзо су кренуле трзавице у браку познатог пара, па је обијелодањено да због процедуралних препрека посао око додјеле пасоша никада није приведен крају и да "Викторијин анђео" никада и није имала путну исправу Србије, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана