Боје, машта и насмијана лица

Т. Ковачевић, М. Чигоја
Боје, машта и насмијана лица

Да је Васкрс најрадоснији и најљепши хришћански празник, најбоље показује дјечија радост и весеље на њиховим лицима када испред себе угледају мноштво различитих боја и пуну корпу јаја, које ће сами нашарати како најбоље умију и знају.

Тако је у четвртак било и у бањолучком Православном вртићу "Aнђелак". Малишани кажу да је Васкрс побједа живота над смрћу и да својим добрим дјелима побожни људи побјеђују свако зло. Тако су мотиви и инспирација на свим дјечијим радовима, од цртежа па до фарбања васкршњих јаја прољеће, живот и весеље.

- Јаја фарбам у црвено, јер је то боја наше и Исусове крви. На некима ћу цртати крст јер је на њему разапет Исус - рекао је мали Филип Тодић.

Његов вршњак Михајло Новаковић каже да су јаја симбол рађања и живота и да их сваке године фарба, шара и украшава да буду што љепша. Осим тога, Михајло прича да је јаја цртао и лијепио на пано, који је заједно са другарима из вртића израдио у сурет Васкрсу и прољећу.

Мала Aња Бабић каже да се највише радује туцању јајима и да њено јаје сваке године буде најјаче и најшареније.

- Јаје ћу офарбати у црвено и на њему ћу нацртати жуто пиле, јер када се оно прогура кроз љуску, излеже из јајета, то значи живот, јер је тако и Исус одгурао камен и васкрсао из гроба - прича Aња.

Празник васкрсења Господа Исуса Христа, највећи и најљепши у хришћанском свијету, с радошћу ишчекују и малишани који бораве у дому "Рада Врањешевић." Весела лица малишана који су у четвртак фарбали јаја могла су се видјети у дому. Највише су се радовала дјеца од три до пет година, за које је посебан доживљај, како сами кажу, побједа у туцању васкршњим јајима.

- Веома се радујем овом празнику, јер он означава дан када је Христос васкрсао, а јаја симболишу живот. То је један од највећих хришћанских празника, он за мене значи срећу и веома смо весели због тога дана, имаћемо и свечани ручак и сигурно ће нам бити јако лијепо - рекао је Владимир Подгорац, један од 82 малишана колико их тренутно борави у дому.

Радост због Васкрса са њим дијеле и остали малишани а већина њих жељно ишчекује и да виде чије ће јаје бити јаче.

Свјетлана Векановић, која такође борави у Дому, каже да су и у школи имали разне активности пред Васкрс.

У вртићу и Дому од дјечице смо чули много лијепих пјесмица посвећених васкрсењу Исуса Христа, а испратили су нас ријечима Христос васкрсе!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана