Богати ће скијати без гужве на пистама

ГС
Богати ће скијати без гужве на пистама

Сви они који зарађују од зимске туристичке сезоне ове године се питају да ли ће потрошачи, који штеде на сваком кораку како би амортизовали ефекте инфлације од преко десет одсто, поново жртвовати одмор на снијегу.

Прве назнаке указују на то да ће људи с нормалним приходима то ове године заиста и да ураде. Према неким испитивањима, две трећине Нијемаца због инфлације штеди и уздржава се кад су у питању издаци који нису преко потребни.

Оно што за сада јављају тур-оператери указује да је број резервација хотелских соба у паду. "Укупно рачунамо с падом од 20 до 25 процената", каже Томас Геперт из кровног удружења баварских хотелијера и угоститеља.

Додуше, у периоду око Божића и Нове године капацитети су добро попуњени, али је остатак зиме још увек велика непознаница. Геперт се нада ефекту виђеном претходне зиме, када су гости, поучени изненадним променама пандемијских правила, букирали врло краткорочно.

Изузетак су, каже, најскупљи аранжмани. Њихова продаја није пала. "Процјењујемо да оне добростојеће инфлација није погодила до те мјере да би мијењали своје навике што се зимског одмора тиче", каже Геперт.

Сличне вијести стижу и из сусједне Швајцарске. Тамо посебно луксузни ресорти, попут Сент Морица, бележе добру попуњеност капацитета. "Прошла зима је била добра, а све указује на то да ће и наступајућа бити слична", каже Јан Штајнер из туристичког удружења Сент Морица.

Рачуни за енергију гутају зараду

У Тиролу су за сада задовољни бројем резервација, али размишљају о томе како да, упркос вишим ценама смештаја (од 7 до 15 одсто), покрију повишене трошкове, посебно када је реч о енергији. "Промет ће још можда и да буде у реду, али зарада ће, због повећаних трошкова, бити осетно нижа", каже Карин Зајлер из фирме "Тирол вербунг" из Инсбрука.

У аустријским и баварским скијашким центрима већ сада су припремили мере штедње како би смањили енормно повећане рачуне за енергију ове године. Планира се укидање рада неких скијашких лифтова или смањење фреквенције у периодима са мање гостију. Исто тако, у многим местима неће бити ноћног скијања под рефлекторима.

Међутим, једног "ждерача" енергије скијашки центри ипак не могу да се одрекну: топова за вештачки снег. "То за нас није луксуз, него средство за рад", поручују из удружења скијашких центара Аустрије.

Истовремено, и ове године се очекује стабилна зарада за произвођаче зимске спортске опреме. Они су, за разлику од туристичких радника, током пандемије профитирали због потребе грађана за рекреацијом на свежем ваздуху. Иако је ове године продаја, поготово преко интернета, у паду, трговци и произвођачи и даље очекују добре бројке. "Спорт на отвореном и даље је у тренду", поручују из Савеза немачких спортских продавница.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана