Бо­га­та трпе­за за бе­ри­ће­тну го­ди­ну

Д. Келеч, М. Миљић
Бо­га­та трпе­за за бе­ри­ће­тну го­ди­ну

Нај­ра­до­сни­ји од свих хриш­ћан­ских пра­зни­ка, Бо­жић, сим­бо­ли­зу­је ро­ђење Хрис­то­во. За њега су ве­за­ни мно­ги оби­ча­ји, ко­ји то ври­је­ме чи­не нај­све­ча­ни­јим пе­ри­одом у ци­је­лој ка­лен­дар­ској го­ди­ни.

Бо­жић се сма­тра ве­се­лим по­ро­ди­чним пра­зни­ком. На тај дан се не иде у гос­те, већ се Хрис­то­во ро­ђење про­славља у соп­стве­ној ку­ћи. Хриш­ћа­ни тра­ди­ци­онал­но вје­ру­ју да би тог да­на сви ко­ји су то­ком го­ди­не би­ли у сва­ђи, тре­ба­ло да се изми­ре и опрос­те је­дни дру­ги­ма.

Пре­ма ста­рим на­ро­дним вје­ро­вањима, бо­жи­ћна трпе­за мо­ра да оби­лу­је ра­зно­врсним и уку­сним је­ли­ма, за ко­је је за­ду­же­на до­ма­ћи­ца ку­ће.

До­ма­ћи­ца ра­но ус­та­не, да би уми­је­си­ла бадња­чки ко­лач или по­га­чу, по­зна­ту у свим хриш­ћан­ским до­мо­ви­ма као че­сни­ца. По­ред че­сни­це, при­пре­ма се мно­го ра­зно­врсних је­ла, ко­ла­чи и тор­те, да би бо­жи­ћна трпе­за би­ла што бо­га­ти­ја.

Бадњи дан

Про­сла­ва Бо­жи­ћа по­чиње дан ра­ни­је, на Бадњи дан. Та­да до­ма­ћин одла­зи у шу­му по храс­то­во дрво - бадњак. Уве­че се бадњак ставља на огњи­ште јер храс­то­во грање на ва­три сим­бо­ли­зу­је свје­тлост и то­пло­ту ко­ја гри­је и збли­жа­ва уку­ћа­не.

За Бадњи дан сви уку­ћа­ни тре­ба да пос­те, а за ве­че­ру се оба­ве­зно спре­ма ри­ба прже­на на уљу, ки­се­ли ку­пус, мед, ви­но и пре­бра­нац, јер је ово посљедња по­сна ве­че­ра у окви­ру бо­жи­ћног пос­та.

На сто се пос­тавља бо­жи­ћна сви­је­ћа и си­то или теп­си­ја у ко­ју до­ма­ћи­ца ставља че­ти­ри ве­ли­ке ру­ме­не ја­бу­ке, жи­то, ку­ку­руз, но­вац, су­ве шљиве и ора­хе. Све то сим­бо­ли­чно пред­ставља жељу за бе­ри­ће­том.

Пред овом ве­че­ром до­ма­ћин се пре­крсти, за­па­ли сви­је­ћу, ока­ди трпе­зу, про­чи­та мо­ли­тву Го­сподњу, ра­зло­ми ко­лач и сву чељад по­ну­ди ве­че­ром, а уз ча­ше ви­на ди­жу се здра­ви­це. 

Бо­жи­ћна трпе­за

Нај­ра­до­сни­јем хриш­ћан­ском пра­зни­ку прет­хо­ди 40-дне­вни пост, али је на дан пра­зни­ка трпе­за бо­га­та и мрсна. Оби­чај је да се по до­лас­ку из цркве и при­чеш­ћа, по­сли­је пос­та, сви уку­ћа­ни обре­дно омрсе.

Осим ра­зних мрсних ђа­ко­ни­ја, на трпе­зи се оба­ве­зно мо­ра на­ћи че­сни­ца и пе­че­ни­ца.

Као што је уочи ру­чка оба­ве­зно ломљење че­сни­це, та­ко су оба­ве­зни еле­мен­ти бо­жи­ћног ру­чка и ре­зање бо­жи­ћног ко­ла­ча, бо­жи­ћна пе­че­ни­ца и паљење бо­жи­ћне сви­је­ће. У ври­је­ме пре­дви­ђе­но за ру­чак сви уку­ћа­ни мо­ра­ју би­ти у ку­ћи, јер је Бо­жић на­гла­ше­но по­ро­ди­чни пра­зник. При­је изно­шења је­ла на трпе­зу, до­ма­ћи­ца ка­ди трпе­зу, па је­ло, а за­тим и све прос­то­ри­је у ку­ћи. Ока­ђи­вање озна­ча­ва за­шти­ту од злих и не­видљивих си­ла.

У до­мо­ви­ма пра­во­сла­вних вјер­ни­ка за Бо­жић се ми­је­си че­сни­ца ко­ја се ло­ми на оно­ли­ко ди­је­ло­ва ко­ли­ко има уку­ћа­на. У че­сни­цу се ставља и нов­чић од сре­бра или зла­та, ко­ји сим­бо­ли­зу­је дар но­во­ро­ђе­но­ме Хрис­ту. Онај уку­ћа­нин ко­ји до­би­је дио че­сни­це у ко­јој се на­ла­зи нов­чић, би­ће сре­ћан ци­је­ле го­ди­не.

На сто­лу тре­ба се на­ђе све оно што је до­ма­ћи­ца прет­хо­дни дан спре­ма­ла, изме­ђу ос­та­лог, пе­че­ни­ца, сар­ма, бо­жи­ћна ци­цва­ра, са­ла­та. За крај су ос­тављене по­слас­ти­це, као што су ко­ла­чи и тор­те. За бо­жи­ћном трпе­зом пи­је се нај­чеш­ће црно ви­но и до­ма­ћа ра­ки­ја.

Тра­ди­ци­онал­на је­ла

Че­сни­ца

Сас­тој­ци: ки­ло­грам би­је­лог бра­шна, је­дна ка­ши­ка уља, по­ла квас­ца рас­топљеног у мла­кој во­ди и ма­ло со­ли.

При­пре­ма: Мла­ку во­ду си­па­ти у по­су­ду у ко­јој је бра­шно, до­да­ти со, рас­топљену маст и пра­шак за пе­ци­во. За­ми­је­си­ти ти­јес­то и ос­та­ви­ти да сто­ји. Обли­ко­ва­ти че­сни­цу као по­га­чу, у њу ста­ви­ти нов­чић и укра­си­ти је по жељи. Че­сни­цу пе­ћи нај­при­је на ја­кој, па на сла­би­јој ва­три, док не по­ру­ме­ни. Ка­да је пе­че­на, уви­ти је у крпу да ма­ло од­сто­ји и док је још то­пла изни­је­ти је на трпе­зу. 

Сар­ма

Сас­тој­ци: 350 гра­ма ри­же, по­ла ки­ло­гра­ма мљеве­ног ме­са, је­дна ка­ши­чи­ца љуте па­при­ке, ки­се­ли ку­пус, ло­во­ров лист, два де­ци­ли­тра уља, би­бер у зрну, дви­је гла­ви­це црног лу­ка, мљеве­ни би­бер, ка­ши­ка бра­шна, со

При­пре­ма: Одво­ји­ти лис­то­ве ве­ће гла­ви­це ку­пу­са, опра­ти их и при­пре­ми­ти за сар­му. У шер­пи за­гри­ја­ти је­дан де­ци­ли­тар уља и про­пржи­ти си­тно исјец­кан црни лук, та­ко да по­ру­ме­ни. За­тим до­да­ти до­по­ла ску­ва­ну ри­жу, по­со­ли­ти и по­би­бе­ри­ти по уку­су. Све до­бро изми­је­ша­ти, а на сва­ки лист ку­пу­са ста­ви­ти по је­дну ка­ши­ку овог фи­ла, мо­та­ти сар­ме, сло­жи­ти их у шер­пу и пре­ли­ти сар­му и ос­та­ви­ти да се крчка на ва­три. 

Пе­че­ни­ца

При­пре­ма: Да би пе­че­ни­ца би­ла што боља и уку­сни­ја, свињети­ну тре­ба до­бро по­со­ли­ти и ос­та­ви­ти да сто­ји два до три са­та при­је пе­чења. С вре­ме­на на ври­је­ме тре­ба је окре­ну­ти, по­сли­је то­га од­стра­ни­ти су­ви­шну со и тек он­да пе­ћи. Ме­со ће та­ко из­гле­да­ти ље­пше и има­ће ру­ме­ну ко­ри­цу, ако га при­је и је­дном у то­ку спре­мања пре­ма­же­те црним ви­ном. У плех за пе­чење ста­ви­те ре­шет­ку, та­ко да ме­со не­по­сре­дно не ле­жи у ма­сно­ћи, јер ће та­ко па­ра до­пи­ра­ти са свих стра­на и учи­ни­ће да ме­со оме­кша и ос­та­не изу­зе­тно со­чно. 

Рус­ка са­ла­та

Сас­тој­ци: 250 гра­ма шун­ке, 250 гра­ма гра­шка, 250 гра­ма шар­га­ре­пе, је­дан ве­ћи кром­пир, че­ти­ри ја­је­та, 250 до 400 гра­ма ки­се­лих крас­та­ва­ца, ма­јо­не­за, сенф

При­пре­ма: Рус­ка са­ла­та је са­ла­та ко­ја се нај­чеш­ће на­ла­зи на бо­жи­ћној трпе­зи, а ла­ко се при­пре­ма. Кром­пир и ја­ја ску­ва­ти, а за­тим исје­ћи на коц­ки­це, као и шун­ку, шар­га­ре­пу и ки­се­ле крас­тав­це. Све за­је­дно по­ве­за­ти ма­јо­не­зом и сен­фом и ос­та­ви­ти да се до­бро охла­ди при­је упо­тре­бе.

Бо­жи­ћна ци­цва­ра

Сас­тој­ци: ку­ку­ру­зно бра­шно, сла­ни (ста­ри­ји) кај­мак, ма­слац или маст, со по по­тре­би

При­пре­ма: Ста­ви­ти во­ду, кај­мак, со и ма­слац да про­ку­ва. Кад во­да про­ку­ва до­да­ти ку­ку­ру­зно бра­шно, смањити тем­пе­ра­ту­ру и крчка­ти на ла­га­ној ва­три. Ци­цва­ра тре­ба да је ме­кша и рје­ђа од пу­ре. 

По­слас­ти­це за Бо­жић

Ва­ни­лин рош­чи­ћи

Сас­тој­ци: 275 гра­ма бра­шна, 200 гра­ма хла­дног ма­сла­ца, 100 гра­ма ше­ће­ра, 100 гра­ма ба­де­ма, 50 гра­ма ше­ће­ра у пра­ху. При­пре­ма: ста­ви­те у по­су­ду со и бра­шно. До­дај­те ма­слац на­ре­зан на ко­ма­ди­ће, ше­ћер и ба­де­ме. Ру­ка­ма за­ми­је­си­те мрви­час­то ти­јес­то. Ста­ви­те ти­јес­то у вре­ћи­цу за за­мрзи­вач. За­тво­ри­те је па ти­јес­то у вре­ћи­ци ра­зваљај­те ваљком за ти­јес­то на дебљину пал­ца. Ос­та­ви­те да ми­ру­је то­ком но­ћи. Сли­је­де­ћег да­на за­гриј­те рер­ну на 180 сте­пе­ни. Обло­жи­те па­пи­ром ли­мо­ве за пе­чење. Изва­ди­те ти­јес­то из вре­ћи­це и ра­зре­жи­те га на три тра­ке. Тра­ке по­пре­чно на­ре­жи­те на 80 ко­ма­да ши­ри­не прста. На по­брашњеној ра­дној по­врши­ни обли­куј­те рош­чи­ће. Сло­жи­те их на ли­мо­ве и пе­ци­те од де­сет до 12 ми­ну­та док не до­би­ју бли­је­до­жу­ту бо­ју. Изми­је­шај­те ше­ћер у пра­ху и ва­ни­ли­ју, па у њих уваљај­те вру­ће рош­чи­ће. По­том их сло­жи­те на ре­шет­ку и ос­та­ви­те да се охла­де. 

Коц­ке с чо­ко­ла­дом и љешњаци­ма

Сас­тој­ци: 200 гра­ма ме­да, 250 гра­ма ше­ће­ра, је­дан ва­ни­лин ше­ћер, 125 гра­ма ма­сла­ца или мар­га­ри­на, два ја­је­та, пет ка­ши­ка мли­је­ка, по­ла бо­чи­це аро­ме ли­му­на, је­дна ка­ши­чи­ца мљеве­ног ци­ме­та, дви­је ка­ши­чи­це ка­каоа или на­рен­да­не чо­ко­ла­де за ку­вање, 400 гра­ма пше­ни­чног бра­шна, је­дан пра­шак за пу­динг с уку­сом чо­ко­ла­де, три ка­ши­чи­це пра­шка за пе­ци­во, 375 гра­ма кру­пно на­сјец­ка­них ље­шни­ка, 200 гра­ма про­си­ја­ног ше­ће­ра у пра­ху, је­дна ка­ши­чи­ца вињака, три ка­ши­чи­це вру­ћег мли­је­ка. При­пре­ма: за ти­јес­то, мед, ше­ћер, ва­ни­лин ше­ћер и ма­слац или мар­га­рин за­гриј­те, ото­пи­те те излиј­те у здје­лу и ос­та­ви­те да се смје­са охла­ди. У охла­ђе­ну смје­су уми­је­шај­те ја­ја, мли­је­ко, аро­му, ци­мет, клин­чи­ће и ка­као. Бра­шно, пра­шак за пу­динг и пра­шак за пе­ци­во по­ми­је­шај­те, про­сиј­те, те до­дај­те смје­си. На кра­ју уми­је­шај­те љешњаке. Ти­јес­то улиј­те у лим и по­ра­внај­те по­врши­ну. Уз иви­цу ти­јес­та на лим ста­ви­те алу­ми­ни­јум­ску фо­ли­ју, та­ко да до­би­је­те огра­ду. Ти­јес­то пре­ма­жи­те во­дом, лим ста­ви­те у рер­ну. Пе­ци­те 25 до 30 ми­ну­та на око 180 сте­пе­ни. Лим одло­жи­те на ку­хињску ре­шет­ку. Ше­ћер у пра­ху, вињак и мли­је­ко изми­је­шај­те у гус­ту смје­су. Пре­ма­жи­те то­пли ко­лач и ос­та­ви­те да се охла­ди, те на­ре­жи­те на коц­ке.

Бо­жи­ћна тор­та

За при­пре­му три ко­ре, ко­ли­ко их је по­тре­бно за бо­жи­ћну тор­ту, по­тре­бна су че­ти­ри бје­лан­ца, 150 гра­ма ше­ће­ра, 150 гра­ма мљеве­них ље­шни­ка, је­дна ка­ши­ка бра­шна и ма­ло со­ли.

За први фил по­тре­бно је: 12 жу­мањака, 350 гра­ма ше­ће­ра, 50 ми­ли­ли­та­ра мли­је­ка, 350 гра­ма бу­те­ра и два ва­ни­лин ше­ће­ра
За дру­ги фил, по­тре­бно је: по­ла ли­тар слат­ке па­вла­ке, два уч­вршћи­ва­ча за па­вла­ку, 150 гра­ма мљеве­них ље­шни­ка, је­дна ка­ши­ка ше­ће­ра, три ка­ши­ке ше­ће­ра у пра­ху и је­дан ва­ни­лин ше­ћер.
Гла­зу­ра: 300 гра­ма чо­ко­ла­де, 150 гра­ма бу­те­ра
Ос­та­ли ма­те­ри­јал: дви­је слат­ке па­вла­ке, 50 гра­ма чо­ко­ла­де, ци­је­ли љешњаци.

При­пре­ма:
Бје­лан­ца до­бро уму­ти­ти, до­да­ти со и ше­ћер и нас­та­ви­ти још 15 ми­ну­та са му­ћењем. До­да­ти бра­шно, мљеве­не љешњаке, пажљиво ма­су изје­дна­чи­ти, си­па­ти у плех пос­тављен па­пи­ром за пе­чење и ста­ви­ти да се пе­че. Пе­ћи на 200 сте­пе­ни Цел­зи­ју­са де­сет ми­ну­та, а по­том смањити тем­пе­ра­ту­ру на 180 сте­пе­ни. На тој тем­пе­ра­ту­ри пе­ћи изме­ђу де­сет и 15 ми­ну­та, у за­ви­снос­ти од шпо­ре­та. Пе­че­ну ко­ру пре­ба­ци­ти на та­цну, ски­ну­ти па­пир на ко­јем се пе­кла и ос­та­ви­ти да се охла­ди. Пос­ту­пак по­но­ви­ти још два пу­та на ис­ти на­чин.

Охла­ђе­не ко­ре спа­ја­ти при­премљеним фи­лом, пре­ли­ти гла­зу­ром, укра­си­ти по жељи и до слу­жења ос­та­ви­ти у фри­жи­дер да сто­ји.


Први фил: Жу­мањке уму­ти­ти са ше­ће­ром, до­да­ти мли­је­ко и ста­ви­ти на па­ри да се ку­ва, уз мје­шање. Ма­су ос­та­ви­ти да се охла­ди, па по­ми­је­ша­ти са уму­ће­ним бу­те­ром и ва­ни­лин ше­ће­ром.
Дру­ги фил: Па­вла­ку уму­ти­ти са уч­вршћи­ва­чем. До­да­ти ше­ћер у пра­ху, љешњаке по­ми­је­ша­не са крис­тал и ва­ни­лин ше­ће­ром, па ма­су изје­дна­чи­ти.

Гла­зу­ра: Чо­ко­ла­ду и бу­тер на сла­бој тем­пе­ра­ту­ри ото­пи­ти, про­мје­ша­ти и вру­ће пре­ли­ти пре­ко тор­те.

Сла­гање тор­те: ко­ра, је­дан фил, ко­ра, дру­ги фил, ко­ра, гла­зу­ра па де­ко­ра­ци­ја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана